Skocz do zawartości
jimmy1

Jaki Router Do Kablówki?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje porządny router do netu z kablówki.Taki który nie będzie się restartował,zapychał i bedzie trzymał ustawienia.Do Neo używałem U.S. Robotics i był rewelacyjny ale do kablówki Robotics jest trudno dostępny:/Do D-Linka nie mam zaufania sparzyłem sie na tej firmie(moze sie myle?).Co polecacie.Mam około 300zł na ten cel maxymalnie.Z góry dziekuje.

Bedą chodziły dwa kompy,intensywnie:)

Może to:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23076

a moze jednak ten?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10852

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRT54G wyszło w chyba 7 wersjach, różniących się parametrami sprzętowymi... Możesz to sprawdzić na naklejce pod spodem routera. Będzie tam napisane Model: WRT54G v...

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się. Przymierzam się do Chello (przesiadka z NEO). Razem z Neo zrezygnowałem z telefonu stacjonarnego. Zależało by mi na:

-VoIP

-WiFi

Idealne rozwiązanie to jedna puszka do której wpada kabel od Chello i wpinam w nią telefon a dalej wszystko bezprzewodowo. Wiem że tak to tylko w erze dają, może coś wymyślicie. Najlepiej żeby to ustrojstwo było łatwo konfigurowalne. Jeszcze jedna sprawa jaki operator VoIP ?? Najlepiej bez abonamentu i z numerem zewnętrznym tj żeby można było się do mnie dodzwonić z zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z WRT54GL i PAP2-T. Bramka ma nadany najwyższy priorytet QOS, więc nie mam problemu, że zabraknie pasma dla VOIP i rozmowy będą się cieły czy coś. Bez problemu ściągam P2P, przeglądam strony WWW i jednocześnie korzystam z telefonu :)

Co do operatora to mam konto w IPFON. Może nie jest to najtańsza firma, ale praktycznie przez 4 miesiące użytkowania nie było żadnej awarii itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z WRT54GL i PAP2-T. Bramka ma nadany najwyższy priorytet QOS, więc nie mam problemu, że zabraknie pasma dla VOIP i rozmowy będą się cieły czy coś. Bez problemu ściągam P2P, przeglądam strony WWW i jednocześnie korzystam z telefonu :)

Co do operatora to mam konto w IPFON. Może nie jest to najtańsza firma, ale praktycznie przez 4 miesiące użytkowania nie było żadnej awarii itp.

Chciałbym żeby było to wszystko upchnięte w jednej skrzynce. Jest taka możliwość ?? Tzn. do jednej puszki wpinam kabel z chello z niego wireless do kompa kabelkiem do tel bezprzewodowego. Mam nadzieje ze cena mnie nie powali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem sie w końcu na zakup tego routera(po przeczytaniu masy opini)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28170

Router spisuje się bez zarzutu,jeżeli ktos bedzie potrzebował routera do kablówki to mogę z reka na sercu to cacko polecić.Ma bardzo dużo ciekawych przydatnych opcji.Jedną z nich jest np. tzw.blokada rodzicielska stron na necie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Też właśnie przymierzam się do routera do podziału Chello.

Jeśii jest tak dobry jak piszą, to jutro go chyba wciągnę :)

Przydałyby się jakieś stronki z testami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee jestem zdziebko zielony w te klocki- ten router eliminuje też modem kablowy? Bez niego też działa i nie trzeba jakichś numerów itp z modemu spisywac? U mnie wiem ,zę kontrolowane sa ip karty sieciowej ale zawsze wydawało mi sie,że ten modem jest konieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee jestem zdziebko zielony w te klocki- ten router eliminuje też modem kablowy? Bez niego też działa i nie trzeba jakichś numerów itp z modemu spisywac? U mnie wiem ,zę kontrolowane sa ip karty sieciowej ale zawsze wydawało mi sie,że ten modem jest konieczny.

Nie IP karty, ino MAC karty :D, modemu kablowego bedziesz dalej potrzebowal, ale wiekszosc obecnych routerow ma mozliwosc sklonowania MAC'a sieciowki do ktorej jest podpiety, przez co udaje Twoja sieciowke dla modemu, a dalej sam realizuje dzielenie polaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee wiem maiło być MAC przecież już na entym( :wink: ) komopie podmieniam w karcie sieciowej :P

Jak dalej potrzebuje modemu to po grzyba mi modem specjalnie to połaczeń kablowych? Kupuje jakikolwiek wi-fi i po sprawie. to,zę zczytuje mac to wiem , w koncu na tym to polega :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee wiem maiło być MAC przecież już na entym( :wink: ) komopie podmieniam w karcie sieciowej :P

Jak dalej potrzebuje modemu to po grzyba mi modem specjalnie to połaczeń kablowych? Kupuje jakikolwiek wi-fi i po sprawie. to,zę zczytuje mac to wiem , w koncu na tym to polega :wink:

oczym ty rozmawiasz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche wyjasnie Ci te sprawy.

Wiec tak kablowka dziala przewaznie jako docis lub eurodocis, to jest ten modem ktory dal ci provider.

MUSISZ go miec. Podlaczasz go pod router sobie kabelkiem, a router moze miec funckje AP czyli rozdzielania internetu bezprzewodowo mowiac bardzo ogolnie. Mozesz podlaczyc komputery do routera rowniez kabelkiem.

kabel koncentryk - modem - router - komputery przewodowo lub bezprzewodowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jakieś kombajny po 500 zł dla wielkich sieci 8-O

Ja kupiłem ten 3com: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=28170

I póki co jestem bardzo zadowolony :) Masa funkcji, szybki ,nie wiesza się.

Zdecydowanie polecam do kablówki.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi