Oli20053 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) Witajcie, Niestety pogubiłem sie w gąszczu modeli i informacji na sieci dotyczących wad i zalet procesorów. Nie potrafię dokonać odpowiedniego wyboru wiec proszę o waszą pomoc. Oczywiście poszukuję najlepszego rozwiązania pod moja płytę DFI NF4 z myślą głównie o graniu - GOTHIC 3 ;) Rozważam zakup poniższych modeli, ewentualnie coś co doradzicie. Oczywiście wszystko co intela odpada. Czy procki dwurdzeniowe będą lepszym rozwiązaniem do grania czy może wybrac model na jednym rdzeniu z 1mb cache na L2 ??? AMD Athlon 64 4000+ San Diego BOX (Socket 939, 64bit) AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939, 64bit) AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket 939, 64bit) Poratujcie fachową opinią thx podaje link który juz zupełnie zakręcił mi w głowie - 2 redzenie i problemy w grach ! - proca za prawie 1000zł !!! http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1562-3 Edytowane 28 Listopada 2006 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Któreś X2 chyba najlepsze by było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939, 64bit) AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket 939, 64bit) Tu ci sie przypadkiem nic nie pomieszało? :blink: Podajesz dwa procesory z czego pierwszy kosztuje 700zł a drugi 1300 (ceny z komputronika) :blink: W takim wypadku to już chyba lepiej sprzedać płyte i kupić coś pod C2D. Ale jeżeli koniecznie musi to byc AMD to brałbym X2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) Tu ci sie przypadkiem nic nie pomieszało? :blink: Podajesz dwa procesory z czego pierwszy kosztuje 700zł a drugi 1300 (ceny z komputronika) :blink: W takim wypadku to już chyba lepiej sprzedać płyte i kupić coś pod C2D. Ale jeżeli koniecznie musi to byc AMD to brałbym X2 Hmmm to jakie mobo proponujesz i jakie cpu ? czy C2D sprawdzi sie w grach ? oczywiście mobo mogę opchnąć . Intel ??? :blink: http://www.znak.pl/index.php?cid=320&s...Du186+E6300+BOX czy powyższy model to jest to coś co można potraktowac jako optymalne rozwiązanie dla GRACZY ??? Edytowane 28 Listopada 2006 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 czy C2D sprawdzi sie w grach ?coś mało chyba czytasz :mur: .......tak sprawdzi się w grach i do tego np. biostar: http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...s775BioTfo965PT lub: jakiś asus z serii p5b dlx plus jakieś szbkie memki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Oczywiscie, że sie nada do gier. Do tego OC też przyzwoite i bardzo wydajny procek ogółem. Płytka jakiś moze Gigabyte DS3 lub DS4 albo właśnie jakiś Asus. Tylko oczywiscie z przejściem na C2D wiąże sie zmiana pamięci na DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 no to kicha poniewaz 3 miesiace temu kupiłem g.skille 2x1 GB HZ i raczej nie mam mowy o zmianie - nioe mam az tyle kasy na taka modernizację :( Co doradzicie ze stajni AMD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) Jeżeli dwa jaja to x2 3800+ - szukaj Toledo bo mają zajebiste OC Jeżeli jedno jajo to San Diego 3700+ - potrafią i 3 ghz zrobic bez łaski :> Edytowane 28 Listopada 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Jeżeli dwa jaja to x2 3800+ - szukaj Toledo bo mają zajebiste OC Jeżeli jedno jajo to San Diego 3700+ - potrafią i 3 ghz zrobic bez łaski :> widze ze masz proce na dwa jaja ;) czy masz jakieś problemy w grach ? pytam ponieważ ponoć jak piszą dwa wory w wydaniu amd czasami sprawiają problemy :( czy cos takiego odnotowałeś ? Ewentualnie jakie DDR2 polecacie do Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz BOX (LGA775, 64bit) Mam totalny burdel w głowie i sam nie wiem co wybierać HELP :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 hmmm moze goodramy ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 co sadzicie o ponizszym modelu G.skillTechnische Daten Bezeichnung: G.Skill F2-6400CL5D-2GBNQ Chip: DDR2-800 (PC2-6400) Kapazität: 2048MB (2x 1024MB, Dual-Channel) Takt: 800Mhz (effektiv), 400Mhz (I/O-Takt), 200Mhz (Speichertakt) CAS-Latency: 5 Voltage: 1.8 – 2.0V Anordnung: Double sided Kontakte: 240 Pins Sonstiges: Unbuffered, Non-ECC, geeignet für Intel- und AMD-Plattformen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Moj brat zakupil ostatnio C2D 6300, bardzo fajny procek. Wogole nie rozumie polityki AMD, poniewaz ostatnio wiekszosc bylych uzytkownikow przeszlo na platformy INTELa, a to za sprawa wlasnie taniejacych C2D. Nie ukrywam, ze jakbym mial teraz zmieniac podstawowe podzespoly tez bym tak zrobil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Czego nie rozumiesz u AMD? Narazie nie mają gotowej odpowiedzi wiec pozostaje im sie spieszyć - co Twoim zdaniem powinni robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Czego nie rozumiesz u AMD? Narazie nie mają gotowej odpowiedzi wiec pozostaje im sie spieszyć - co Twoim zdaniem powinni robić? kolega ma racje sadze ze nie potrafia za takie pieniadze storzyc takiego procesora .. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 F...K :blink: kolejna osoba napisała na benchmark.pl ze C2D potrafi zacinac w grach ! CO JEST GRANE ! CZY DWA JAJA NIE DO GRANIA ? Potrzebuje proce do grania a cała reszta może chodzić jak żółw. Co tak na prawde daje wywalenie 1000zł za zmiane na d2c, wymiane mobo i przejscie na ddr2. Mam venice 3000 na 280mhz i czy wymana bebechów na c2d dla kilku % lepszej wydajności ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 No to powodzenia... słuchaj dalej takich ludzi, którym "procesor tnie w grach" ... Poczytaj troche na tym internecie zanim zadasz kolejne idiotyczne pytanie. C2D jest teraz najwydajniejszym procesorem i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) F...K :blink: kolejna osoba napisała na benchmark.pl ze C2D potrafi zacinac w grach ! CO JEST GRANE ! CZY DWA JAJA NIE DO GRANIA ? Potrzebuje proce do grania a cała reszta może chodzić jak żółw. Co tak na prawde daje wywalenie 1000zł za zmiane na d2c, wymiane mobo i przejscie na ddr2. Mam venice 3000 na 280mhz i czy wymana bebechów na c2d dla kilku % lepszej wydajności ma sens? tak kilku % :mur: :lol: kup c2d 1.86ghz do tego gigabyte d3/d4, te g.skile wystarczą a grafe zostaw. Edytowane 2 Grudnia 2006 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) zmiania jednego jajka od AMD na c2d = 300% wzrostu wydajności jeśli chodzi o procek :wink: . W grach proce dwu i więcej rdzeniowe dają duży wzrost wydajności. Szczególnie chodzi o nowe gry. Zaś w starych, gdzie procek jest mało używany, to jedno jajo, może zajmować się grą, a drugie np: wypalaniem płyty, kompresją itp. Ja proponuję: *e6300 ~ 700zł *Giguś ds3 ~ 520zł *jeśli masz dostęp do tych G.skill'i to tylko brać i kręcić. Widzę, że masz dosyć dobry PSU i powinien to pociągnąć. Resztę bebechów możesz przełożyć, ze starego kompa Edytowane 2 Grudnia 2006 przez ShaDiQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...