Skocz do zawartości
Oli20053

Procesor Pod 939

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Niestety pogubiłem sie w gąszczu modeli i informacji na sieci dotyczących wad i zalet procesorów. Nie potrafię dokonać odpowiedniego wyboru wiec proszę o waszą pomoc.

Oczywiście poszukuję najlepszego rozwiązania pod moja płytę DFI NF4 z myślą głównie o graniu - GOTHIC 3 ;)

Rozważam zakup poniższych modeli, ewentualnie coś co doradzicie. Oczywiście wszystko co intela odpada.

Czy procki dwurdzeniowe będą lepszym rozwiązaniem do grania czy może wybrac model na jednym rdzeniu z 1mb cache na L2 ???

AMD Athlon 64 4000+ San Diego BOX (Socket 939, 64bit)

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939, 64bit)

AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket 939, 64bit)

Poratujcie fachową opinią

thx

podaje link który juz zupełnie zakręcił mi w głowie - 2 redzenie i problemy w grach ! - proca za prawie 1000zł !!!

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1562-3

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939, 64bit)

AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket 939, 64bit)

Tu ci sie przypadkiem nic nie pomieszało? :blink: Podajesz dwa procesory z czego pierwszy kosztuje 700zł a drugi 1300 (ceny z komputronika) :blink: W takim wypadku to już chyba lepiej sprzedać płyte i kupić coś pod C2D. Ale jeżeli koniecznie musi to byc AMD to brałbym X2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu ci sie przypadkiem nic nie pomieszało? :blink: Podajesz dwa procesory z czego pierwszy kosztuje 700zł a drugi 1300 (ceny z komputronika) :blink: W takim wypadku to już chyba lepiej sprzedać płyte i kupić coś pod C2D. Ale jeżeli koniecznie musi to byc AMD to brałbym X2

Hmmm to jakie mobo proponujesz i jakie cpu ? czy C2D sprawdzi sie w grach ? oczywiście mobo mogę opchnąć . Intel ??? :blink:

http://www.znak.pl/index.php?cid=320&s...Du186+E6300+BOX

czy powyższy model to jest to coś co można potraktowac jako optymalne rozwiązanie dla GRACZY ???

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, że sie nada do gier. Do tego OC też przyzwoite i bardzo wydajny procek ogółem. Płytka jakiś moze Gigabyte DS3 lub DS4 albo właśnie jakiś Asus. Tylko oczywiscie z przejściem na C2D wiąże sie zmiana pamięci na DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dwa jaja to x2 3800+ - szukaj Toledo bo mają zajebiste OC

Jeżeli jedno jajo to San Diego 3700+ - potrafią i 3 ghz zrobic bez łaski :>

widze ze masz proce na dwa jaja ;) czy masz jakieś problemy w grach ? pytam ponieważ ponoć jak piszą dwa wory w wydaniu amd czasami sprawiają problemy :( czy cos takiego odnotowałeś ?

Ewentualnie jakie DDR2 polecacie do Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz BOX (LGA775, 64bit)

Mam totalny burdel w głowie i sam nie wiem co wybierać

HELP :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sadzicie o ponizszym modelu G.skillTechnische Daten

Bezeichnung: G.Skill F2-6400CL5D-2GBNQ

Chip: DDR2-800 (PC2-6400)

Kapazität: 2048MB (2x 1024MB, Dual-Channel)

Takt: 800Mhz (effektiv), 400Mhz (I/O-Takt), 200Mhz (Speichertakt)

CAS-Latency: 5

Voltage: 1.8 – 2.0V

Anordnung: Double sided

Kontakte: 240 Pins

Sonstiges: Unbuffered, Non-ECC, geeignet für Intel- und AMD-Plattformen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj brat zakupil ostatnio C2D 6300, bardzo fajny procek. Wogole nie rozumie polityki AMD, poniewaz ostatnio wiekszosc bylych uzytkownikow przeszlo na platformy INTELa, a to za sprawa wlasnie taniejacych C2D. Nie ukrywam, ze jakbym mial teraz zmieniac podstawowe podzespoly tez bym tak zrobil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F...K :blink: kolejna osoba napisała na benchmark.pl ze C2D potrafi zacinac w grach ! CO JEST GRANE ! CZY DWA JAJA NIE DO GRANIA ? Potrzebuje proce do grania a cała reszta może chodzić jak żółw. Co tak na prawde daje wywalenie 1000zł za zmiane na d2c, wymiane mobo i przejscie na ddr2. Mam venice 3000 na 280mhz i czy wymana bebechów na c2d dla kilku % lepszej wydajności ma sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F...K :blink: kolejna osoba napisała na benchmark.pl ze C2D potrafi zacinac w grach ! CO JEST GRANE ! CZY DWA JAJA NIE DO GRANIA ? Potrzebuje proce do grania a cała reszta może chodzić jak żółw. Co tak na prawde daje wywalenie 1000zł za zmiane na d2c, wymiane mobo i przejscie na ddr2. Mam venice 3000 na 280mhz i czy wymana bebechów na c2d dla kilku % lepszej wydajności ma sens?

tak kilku % :mur: :lol: kup c2d 1.86ghz do tego gigabyte d3/d4, te g.skile wystarczą a grafe zostaw.

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiania jednego jajka od AMD na c2d = 300% wzrostu wydajności jeśli chodzi o procek :wink: . W grach proce dwu i więcej rdzeniowe dają duży wzrost wydajności. Szczególnie chodzi o nowe gry. Zaś w starych, gdzie procek jest mało używany, to jedno jajo, może zajmować się grą, a drugie np: wypalaniem płyty, kompresją itp.

Ja proponuję:

*e6300 ~ 700zł

*Giguś ds3 ~ 520zł

*jeśli masz dostęp do tych G.skill'i to tylko brać i kręcić.

Widzę, że masz dosyć dobry PSU i powinien to pociągnąć.

Resztę bebechów możesz przełożyć, ze starego kompa

Edytowane przez ShaDiQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi