Skocz do zawartości
M4TEUSZ

Penryn

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tym : klik?? Na nvisionie dużo ludzi trzęsie d*pą, ale czy jest o co, skoro to chipset Intela z oficjalnym wsparciem dla Penrynów?? Co sądzicie o tym P35 vs Penryn?? Bo mi się zdaje, że to kwestia czasu, nim wypuszczą nowe biosy, które będą mogły uruchomić Penrynki :*??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nowe biosy... Gdzieś był kiedyś news, że do płyta na i965P wystarczy aktualizacja biosu i już mamy mobo Penryn ready [;

O ile firmy zadbaja o te biosy. Mam nadzieje, ze cos wiecej zmienią oprocz dodania ucode'ów.

Pmp, a miales okazje sprawdzic jak dziala z retailem ;) ?

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile firmy zadbaja o te biosy. Mam nadzieje, ze cos wiecej zmienią oprocz dodania ucode'ów.

Pmp, a miales okazje sprawdzic jak dziala z retailem ;) ?

Nie mam retaila, i nie wiem czy będe mieć. Taki bez CB jest już OK ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nowe biosy... Gdzieś był kiedyś news, że do płyta na i965P wystarczy aktualizacja biosu i już mamy mobo Penryn ready [;

Ciekawe czy np. z P35 będzie tak, że wyjdą nowe biosy i będzie wspierał Penryna na 1600mhz i ddr3 na 1600mhz, jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie fajnie, ale ciekawe ile pożyje przy takim napięciu.

A kto na tym forum patrzy na żywotność podzespołów ;) prędzej się wymieni na inny model niż padnie :D. Na dłuższą metę to raczej nikt nie będzie tak męczył CPU, do spi to pewnie niejeden da więcej papu, ale to już inna historia :D

Intel to add one more 45nm CPU to E8000 family

Intel will add one more 45nm desktop processor to its E8000 family in January 2008, according to sources at motherboard makers.

In addition to the E8200, E8400 and E8500 processors of the E8000 family, Intel plans to launch the E8190. The CPU will have a frequency of 2.66GHz, L2 cache of 6MB, and FSB of 1333MHz. It will be priced at US$163 in 1000-unit quantities.

Although E8190's specification is similar to that of the E8200, the CPU does not support virtualization or Trust Execution Technology, and will only focus on the OEM market where it will be slightly cheaper when purchased in large volumes, added the sources.

Intel is also planning to launch the Core 2 Duo E5000 family to replace the previous E4000 family in the entry-level market. The first product from the E5000 family will launch in April next year priced at US$133 in 1000-unit quantities. Specifications are still unknown.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle się dzieje w państwie duńskim

Plays the family nightmare! ! QX9650 appears Cool Bug -88C Reboot! ? Is lower than -10C not to be able to start - HKEPC

Intel brand-new 45 奈 rice processor Core 2 Extreme QX9650 officially opens sells, audiences play the families already too urgent to wait, the attempt creation new world record, this 3GHz 45 奈 rice four cores processors performance is splendid under the forced-air cooling, the major part may stably surpass to 4.2GHz or above the level, but plays the family regarding the ultimate ultra frequency to say, this processor actually is a nightmare, formerly only had Cool Bug which AMD only then had, unexpectedly appeared in Core 2 Extreme QX9650.

Early some many ultra frequencies have played the family to point out that, Core 2 Extreme QX9650 appears Cool Bug, probably in -60C to -90C, this matter we looks for the Hong Kong specialized ultra frequency team Anti-X confirmation, in our hand two Core 2 Extreme the QX9650 sample, has approximately the -88C automatic power failure situation. The note results in the attention is, the processor cannot restart below approximately -10C, must wait for the CPU reply to be higher than -10c to be able officially to start.

According to Anti-X indicated that, such Cool Bug can create enormous inconvenient to the LN2 ultra frequency, because the ultra frequency needs to maintain the certain temperature, 絕 to cannot be lower than -88C, otherwise will be able the automatic power failure, in addition, after the ultra frequency defeat will not be able reto start immediately, will need to wait for the processor temperature rise, extremely will waste the time.

According to Anti-X further indicated that, temporarily did not know Cool Bug can otherwise appear in on other models Intel 45 奈 rice products, but such Cool Bug will obstruct the ultra frequency to play the family to create the result, hoped Intel will be allowed to solve this problem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeśli taka przypadłość dolega QX to boje się myśleć co będzie z "normalna" wersją. Dobrze, że ten problem mnie nie dotyczy B-)

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja wstawię screena ze swojego testu ...

Dołączona grafika

conf:

QX9650 (ES) @ ZALMAN 8700 NT + AS5

Foxconn MARS

Foxconn 8800GTX

Patriot 4GB LLK PC800

lian li V1000+ Seasonic S12 500W

Vista Ultimate 64bit

ja tym prockiem byłem troszeczkę zawiedziony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było->

Wolfdale .Jak widać z testów ,różnica wydajności między c2d a nowym układem intela jest rzędu średnio 3%.Zużycie energii również nie jest dużo niższe, względem Conroe.

Także dopiero w aplikacjach korzystających z SSE4 ,można liczyć na wyraźne polepszenie osiągów oraz pewnie w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi