Jump to content
Prodigal Son

Nieznane Urządzenie W Ibm T23

Recommended Posts

Wszedłem niezadawno w posiadanie powyższego sprzętu, poinstalowałem co się da, i niby wszystko działa OK, ale w menedżerze urządzeń ciągle mi tkwi jakieś nieznane PCI Device. W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: co to za licho? Poinastalowałem już chyba wszystkie możliwe stery do urządzeń ze strony producenta, a to pieroństwo nadal tam jest. Tak to wygląda:

 

Dołączona grafika

 

I drugie pytanie niejako przy okazji: czy ten lapek nie powinien mieć wbudowanej karty wireless LAN (to jest model 2647) -bo według informacji na stronie producenta powinien, a u mnie pomimo zaistalowania sterów, karty ani widu, ani słychu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie już sam nie wiem. W rozpaczy zainstalowałem nawet taki programik producenta pod tytułem System Update 2.0, który wykrywa czego brakuje i instaluje, i zainstalowałem wszystko co mi zaproponował, a co mogłoby być brakującym urządzeniem. I nic. Co do sterów typu chipset, itd, to oczywiście od tego zacząłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście odczepiłbym klawiaturę i zobaczył do środka. Nawet jeżeli jesteśmy pewni, że w środku jest WiFi to jeszcze nic nie znaczy. W serii T2x montowane były karty Cisco, IBM, Intel i możliwe, że jeszcze inne. Sterownik od jednej karty oczywiście nie pasuje do innej. Sam jak miałem ThinkPad X30 z kartą WiFi nie mogłem zainstalować sterów aż nie stwierdziłem jaki model jest zamontowany w środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc teraz po dogłębnym przestudiowaniu informacji na stronie producenta, mogę stwierdzić, że mój komputer nie posiada karty wifi, a przynajmniej fabrycznie nie był w nią wyposażony (swoją drogą system oznaczania u IBMa jest dla mnie niepojęty...). Pozostaje nadal pytanie: co to za licho tkwi w menedżerze urządzeń. Co do tego, co pisze we właściwościach:

 

Typ urządzenia: Inne urządzenia

Producent: Nieznany

Lokalizacja: Magistrala PCI 0, urządzenie 31, funkcja 3

Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane (kod 28)

itd. ble ble ble

 

Jeśli o mnie chodzi -nic mi to nie mówi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typ urządzenia: Inne urządzenia

Producent: Nieznany

Lokalizacja: Magistrala PCI 0, urządzenie 31, funkcja 3

Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane (kod 28)

itd. ble ble ble

 

Jeśli o mnie chodzi -nic mi to nie mówi.

To są informacje z zakładki „ogólne” a masz wejść w „szczegóły” ile razy można powtarzać...

 

szczegóły-> identyfikatory sprzętu

Edited by hpx4000

Share this post


Link to post
Share on other sites

moge ci poradzic w desperacji zebys zainstalowal od nowa windowsa, bo byc moze wszystko jest zainstalowane ale menedzer urzadzen sie zacial i zostawil urzadzenie. Ja raz tak mialem na xp (!)

To bardzo słabe rozwiązanie… a menadżer urządzeń się nie zacina. To może być cos z ACPI bo z tymi komponentami są najczęściej problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są informacje z zakładki „ogólne” a masz wejść w „szczegóły” ile razy można powtarzać...

 

szczegóły-> identyfikatory sprzętu

Nieśmiało chciałbym tylko zauważyć, że w W2K nie ma zakładki szczegóły...

 

A tak poza tym: zainstalowanie tych sterów do ACPI nic nie dało. System już przedtem stawiałem, więc ta rada też na nic. Co dziwne, to stawiałem też przedtem na innym T23, który kupiłem pierwszy, a zaraz potem wymieniłem (był walnięty -nie chciał ładować baterii). Myślałem że ten egzemplaż ma jakieś uszkodzone urządzenie, które wykrywa, ale ono nie działa. Ale po wymianie na obecnego (który tak poza tym działa zupełnie bez zarzutu) mam to samo licho w menedżerze, i ciągle nie wiem co to jest. Chyba mi zostaje przyzwyczaić się do tego i po prostu wyłączyć to urządzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszedłem niezadawno w posiadanie powyższego sprzętu, poinstalowałem co się da, i niby wszystko działa OK, ale w menedżerze urządzeń ciągle mi tkwi jakieś nieznane PCI Device. W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników: co to za licho? Poinastalowałem już chyba wszystkie możliwe stery do urządzeń ze strony producenta, a to pieroństwo nadal tam jest. Tak to wygląda:

 

Dołączona grafika

 

I drugie pytanie niejako przy okazji: czy ten lapek nie powinien mieć wbudowanej karty wireless LAN (to jest model 2647) -bo według informacji na stronie producenta powinien, a u mnie pomimo zaistalowania sterów, karty ani widu, ani słychu.

Witam.

Mam też IBM t23 i nieznane urzadzenie zniknęło po zainstalowaniu ze strony producenta sterownika zarządzania energią. Ma coś w nazwie APM czy jakoś tak.

Poza tym masz coś takiego jak live update, instalujesz oprogramowanie i stery sie sciagaja same i instalują do konkretnego modelu lapsa IBM z okreslonym sprzętem.

Acha: a WiFi najzwyczajniej nie masz. :)

Pozdrawiam.

Edited by kowalczezos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.