toro30 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Witam !!!! Problem jest następujący. Zakupiłem 1 gb w jednej kości pamieci ddr Twinmos. Pamięci to P/N M2GAO16A8AMKAG081MCHT MODEL NO. M2GAO16A-MK S/N 644M65MB473009 PC 3200(CL3) 1GB DDR-DIMM. Po włożeniu pamięci w slot i naciśnięciu włącznika komp nie wstaje to znaczy niby się odpala ale w momencie w którym powinien odpalić monitor wszystko się zatrzymuje. Pomaga jedyni dłuższe naciśnięcie restartu. Wtedy i to też nie za każdym komp wstaje. Innym zaskakującym objawem jest to że procesor oteron 144 mimo iż szyna jest ustawiona na 290 to chodzi na 200 co pokauje everest, w biosie zaś jest cały czas 290. W chwili kiedy chcę wyłączyć to komp też nie potrafi się wyłaczyć i dopiero wyłącznik na zasilaczu pomaga. Płyta to Asrock 939 dual VSTA, procesor opteron 144, dysk wd 80 jb, geforce 7900gs galaxy. Co najgorsze po włożeniu ,,starej'' kostki wszystko pięknie działa. Super pi działa i liczy 32m, W trakcie pracy niby jest wszystko ok. Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki Janusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Moze ten ASrock gryzie sie z tym Twinmosem skoro inne ci laza bez problemu. Daj w inny slot. Jesli nie zadziala to sprzedac bedziesz musial(parokrotnie to widzialem na Goodramach i DFI....) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toro30 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Czyli raczej nie jest to niesprawność ramu tylko problem z płytą. Kurcze ja to mam pecha. Chociaż muszę przyznać że pamięć kupiłem z drugiej ręki i poprzedni właściciel dosyć szybko mi ją odsprzedał tłumacząc że nie działa z jego już posiadaną pamięcią. Niestety nie mam gdzie jej sprawdzić, drugi kompa jest na shuttle ak32 na kt266 i 1gb chyba nie łyknie. Aha próbowałem już wszystkie sloty i ciągle to samo. Edytowane 29 Listopada 2006 przez toro30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Spróbuj na tym shuttle. Możliwe, że ASRak ma źle dobrane domyślne MAL (max async latency) i RP (read preamble) dla dzielnika pamięci, na którym odpalasz płytę. Włóż kość, na której komp odpala, "odkręć" procka na 200MHz i przestaw na inny dzielnik pamięci - następnie włóż TWINMOSa. Niestety, wiele kości 1GB jest bardzo kapryśna na A64... Edytowane 29 Listopada 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toro30 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Ale przy podkręconym procu to częstotliwość działania pamieci wynosi 386 Mhz bodajże. A do shuttla nie włoze bo sprawiłem i pójdzie na tej plycie. Może jeszce jakieś pomysły ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Po prostu sprawdź na wszystkich dzielnikach, ok? Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo za wiele czasu to zajmie. Spotkałem się już dwa razy z podobnym problemem i pomogło... Edytowane 29 Listopada 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toro30 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Niestety. Wygląda na to że żadne z dzielników nie działa. Bez względu co ustawię w biosie odpala na 163.62 x2. Zaczyna mi się wydawać że ta kosć ma jakieś zwarcie, czy cos podnego. Może macie jeszcze jakieś pomysły ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...