Skocz do zawartości
`fdl`

Blue Screeny W Różnych Momentach

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt taki jak w podpisie (jedynie zamiast 6600ge, mam teraz 7800gt), winda xp sp1 i hdd maxtor 60gb:

Ostatnio miałem dość sporo blue screenów, czasem gdy windows mi się ładował, czasem jak splinter cella grałem, a czasem jak odpalałem operę.

Czasem towarzyszyło temu chwilowe wyłączenie hdd i po sekundzie się włączał, a zara po tym blue. Inna sprawa, że komp był po o/c, niemniej po przejściu do defaulta i sprawdzeniu napięć (wzorcowe jak to tagan) sytuacja się nie zmieniła.

Stąd przeszło moje podejrzenie na mojego 4letniego maxtora. Co sprawdzić by potwierdzić moją diagnozę?

Biorę też pod uwagę, że pamięci mi się sypią. Za chwilę odpalę goldmemory na parę godzin...

Co radzicie jeszcze sprawdzić?

[edit]

Sprawdziłem pamięć L1 i L2 w CPU i 2 cykle w Goldmemory. Pytanie: Czym dysk teraz sprawdzać i co konkretnie?

Edytowane przez `fdl`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei:

1. Nie mam żadnych bad sectorów. Przekaz na dysku ATA mieści się w normie. HD Tune pokazał Health-a na OK.

2. Temp. dysku nie przekracza 42stopni (jest nawiew 120)

3. Nvidia ma wspólne stery do wszystkich nowszych graf tj. od GF2

4. Bluescreeny pojawiają się też na odkręconym sprzęcie co już wcześniej zaznaczyłem.

Co do wtyki molexa - faktycznie zmieniłem wtykę i dysk się już nie wyłącza, niemniej blue screeny wciąż są. Co sądzicie o chwilowych spadkach napięcia w taganie 380w? W końcu jednak 7800gt potrzebuje wtyki od zasiłki. W czasie 3dmarka miernik pokazuje co prawda 12.08 (spadek o 0.15V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi