`fdl` Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Sprzęt taki jak w podpisie (jedynie zamiast 6600ge, mam teraz 7800gt), winda xp sp1 i hdd maxtor 60gb: Ostatnio miałem dość sporo blue screenów, czasem gdy windows mi się ładował, czasem jak splinter cella grałem, a czasem jak odpalałem operę. Czasem towarzyszyło temu chwilowe wyłączenie hdd i po sekundzie się włączał, a zara po tym blue. Inna sprawa, że komp był po o/c, niemniej po przejściu do defaulta i sprawdzeniu napięć (wzorcowe jak to tagan) sytuacja się nie zmieniła. Stąd przeszło moje podejrzenie na mojego 4letniego maxtora. Co sprawdzić by potwierdzić moją diagnozę? Biorę też pod uwagę, że pamięci mi się sypią. Za chwilę odpalę goldmemory na parę godzin... Co radzicie jeszcze sprawdzić? [edit] Sprawdziłem pamięć L1 i L2 w CPU i 2 cykle w Goldmemory. Pytanie: Czym dysk teraz sprawdzać i co konkretnie? Edytowane 29 Listopada 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Scandiskiem? HD Tune? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Podaj wyciąg ze SMARTa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 a masz podkrecone podzespoly, jezeli tak to odkrec wszystko, daj wyciag ze SMARTa tak jak mowi @Barthezzo chodz ja bym stawial na przekrecone podzespoly :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Odinstalowałeś stare sterowniki po 6600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Ja mialem podobnie kiedys na starym kompie. Okazalo sie ze winowajca byla zepsuta wtyczka molex podlaczona do hdd. Czasem na ulamek sekundy dysk sie wylaczal i ponownie odpalal i to powodowalo wlasnie problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Po kolei: 1. Nie mam żadnych bad sectorów. Przekaz na dysku ATA mieści się w normie. HD Tune pokazał Health-a na OK. 2. Temp. dysku nie przekracza 42stopni (jest nawiew 120) 3. Nvidia ma wspólne stery do wszystkich nowszych graf tj. od GF2 4. Bluescreeny pojawiają się też na odkręconym sprzęcie co już wcześniej zaznaczyłem. Co do wtyki molexa - faktycznie zmieniłem wtykę i dysk się już nie wyłącza, niemniej blue screeny wciąż są. Co sądzicie o chwilowych spadkach napięcia w taganie 380w? W końcu jednak 7800gt potrzebuje wtyki od zasiłki. W czasie 3dmarka miernik pokazuje co prawda 12.08 (spadek o 0.15V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Predzej juz ten molex. Zwiechy moga byc nadal bo przy okazji spadku napiecia mogly Ci sie pokopac pliki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Spojrzałem właśnie na tego molexa i dopiero mi się przypomniało że on jest na przejściówce, więc siedzi pewnie za luźno. Jak wyłączę kompa podłączę ją pod innego molexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 3. Nvidia ma wspólne stery do wszystkich nowszych graf tj. od GF2Tak, ma wspólne stery, ale jak zmieniasz grafę to stare i tak TRZEBA skasować i wgrać nowe, a nie nowe na stare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...