Skocz do zawartości
seba_999

Co Jest Z Moim Dyskiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem co się dzieje z moim HDD. Ostatnio coraz częściej wyskakują mi errory explorer.exe w XP :? . Już kiedyś miałem z nim problemy tj gdzieś 2-3 tygodnie temu (co chwile był problem z XP, który rozwiązywał format :-| ). Aż w końcu usunąłem wszystkie partycje, utworzyłem jedną z całego dysku, sformatowałem pełnym NTFS i potem podzieliłem na partycje, zainstalowałem XP etc. Tydzień był spokój. Teraz znów się pojawiają błędy explorer.exe przy otwieraniu niektórych folderów. Pytam z tego względu bo czytałem na forum ze jak ktoś ma podkręconego proca to się może dysk/kontroler zniszczyć (coś tam było o 33 MHz na PCI). Wiec pytanie, czy to jest taktowanie PCI (a jak nie to gdzie to mogę sprawdzić?)

PCI latency timer 32 -> moje taktowanie PCI to 32 MHz?

Poniżej SMART mojego dysku:

http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=...acuda_60_GB.JPG

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

SMART pokazuje 3 realokowane bloki, brak błędów zapisu, [01]=[C3], przebieg 5877h. Powiedziałbym że nie jest źle. Natomiast [C7]=38 świadczy o kłopotach z taśmą lub przetaktowaniu PCI (sprawdź, czy odkręcenie mobo zlikwiduje problemy) Ogólnie w takich przypadkach powinno się przede wszystkim zmierzyć napięcia i posprawdzać wtyczki, ponieważ to wcale nie musi być wina dysku. Dobrze by było zrobić długi test HD_Tachem, zapuścić Prime i Memtest.

PCI Latency Timer nie ustawia cząstotliwości magistrali PCI, tylko "timeout" dla urządzeń z niej korzystających - nie ma to znaczenia w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtestem już robiłem. Dojechał do 700% i było OK. A ostatnio zmieniłem taśmę i nie wiem czy te 38 błędów nie było "za starej" taśmy :cry: (od 2 dni dalej 38 błędów). Mam teraz FSB na 160 MHz (160x11). Jak sprawdzić ile MHz ma to nieszczęsne PCI? Bo już kiedyś Qroń napisał mi:

Żeby mieć pewność to sprawdź w biosie jaką ty tam masz częstotliwość FSB, i dzielnik FSB:PCI. Podziel jedno przez drugie.

Idealne są takie:

dla 100Mhz 3:1

dla 133Mhz 4:1

dla 166Mhz 5:1

dla 200Mhz 6:1 ( tego ostatniego raczej nie masz icon_biggrin3.gif ) wtedy zawsze dla PCI wypada 33Mhz, tolerancja to max koło 38Mhz.

Wiec myślałem, że to PCI latency timer to taktowanie PCI (32) wiec zrobiłem to tak:

160 = 32

5 = 1

(proporcje). Ale widze że to 32 to nie było taktowanie PCI. Jak to ustawić?

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 160Mhz fsb, masz taktowanie pci 40Mhz (160/4)- za dużo. Zmień na fsb 166, to wskoczy dzielnik 5, albo odkręć do 133.

OK. Ale dalej martwi mnie ten dysk. Otóż wcześniej pisałem o tych errorach explorer.exe. Wygląda to tak. Otwieram jakiś folder, nagle jest zawias (dysk pracuje na maxa) i wyskakuje piękny komunikacik Błąd z explorer.exe i do wyboru Wyślij raport/Nie wysyłaj :mur: . Zauważyłem, że jak zrobię sprawdzanie dysku to problem mija na jakiś czas...

A mam w planach kupić nowy dysk i boje się ze się zchrzani tak jak ten... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie spuścisz taktowania pci, to pewnie się schrzani jak ten. :wink:

To jak, cały czas masz te fsb 160, czy na 133 lub 166 też są te cyrki?

Właśnie zmieniłem FSB na 166. Czyli wychodzi 166/5=33,2 MHz. Jest to dobre taktowanie czy dalej nieodpowiednie? Jak na razie nie było cyrków. Można jakoś sprawdzić czy nie padł kontroler IDE? Bo jak się okaże, że tak to wymiana twardego nie załatwi sprawy :mur:. I będzie trzeba pomyśleć o wymianie MOBO, a na socA się już nie opłaca... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj 167 dla pewności, że wskoczy ten 1/4. Sprawdź teraz procka i pamięci, bo są wyżej taktowane, ale tego chyba nie muszę pisać.

Jak 1/4 to jaki ma być? pisałeś coś że ma być dzielnik 5. Nie rozumiem...

Zaraz zrobię Memtesta, chciałem też zrobić Primem ale za chiny nie umiem instrukcji znaleść :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>
Jeśli wykres tak wygląda za każdym razem, to dysk jest zwalony. Przetaktowanie PCI raczej tego nie spowodowało - uszkodzone foldery, błedy alokacji ok, ale to wygląda raczej na skutek przypadkowego zaliczenia gleby ;) (ogólnie - uszkodzenie powierzchni talerza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wykres tak wygląda za każdym razem, to dysk jest zwalony. Przetaktowanie PCI raczej tego nie spowodowało - uszkodzone foldery, błedy alokacji ok, ale to wygląda raczej na skutek przypadkowego zaliczenia gleby ;) (ogólnie - uszkodzenie powierzchni talerza)

Czyli kupno nowego dysku wskazane. Ale dziwi mnie to czemu się tak stało, bo nigdy mi nie spadł... :cry: Teraz mam taktowanie PCI 33,4 MHz czyli mam nadzieje, że kolejnego dysku nie zchrzanie... THX wszystkim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi