Skocz do zawartości
kbzium

Zadziwiająca Różnica Wyników W 3dm03 Na Różnych Sterach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostałem nowego radeona 9550 xt od gecube. Ma standardowo ustawienia 400:500, przetaktowałem bez artów na 440:610.

Gdy tylko dostałem kartę, odisnstalowałem stare stery, i zainstalowałem najnowsze omegi. Ku mojemu zdziwieniu wynik przedstawiał się równo 4000pkt (3dmark 03)... na standardowych ma coś 3440....

JEDNAK 3dmark, a granie to 2 różne rzeczy jak się okazuje....w cod2 cięło się bez AA na 800x600 (6-12klatek), a w MW np. raz się tak ścieło, że był pokaz slajdów....tak samo w fear-rze. Czasami są przeskoki kilkusekundowe.

Brat także ma 9500 250@450 400@410... jemu wszystkie te gry chodzą po prostu wyśmienicie, chociaż ma ogólnie słabszego kompa. Ma wynik w 3dm 03 2900pkt....

postanowiłem przeinstalować stery. Ściągnąłem najnowsze catalyst....tyle że nie działają....nie instalują się, jak się później dowiedziałem nie tylko u mnie. Sięgnąłem więc po płytę dołączoną do karty i zainstalowałem z niej stery. Wynik w 3dmarku na identycznych ustawieniach to 3700 pkt... Czy to możliwe że stery zrobiły różnice 300pkt?

Ale najbardziej zadziwiające jest to, że gry chodza zauważalnie płynniej.... Co jest grane?

aha. Chcę dodać, że do podkręcania wcześniej uzywałem ati tray tools dołączonych do sterów omegi, a teraz używam ati tool.... I jeszcze jedno...teraz to się nfsu2 nie włącza!

Pomocy! Które stery zainstalować, jak pokonać ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kartę miałeś przedtem ? Może coś z nVidii ? Odinstaluj stery i przeleć driver cleanerem. Ja mam omegi 3.8.252 , zresztą nigdy z tymi sterownikami nie miałem kłopotów. Sprzęt jak w podpisie. Trochę trzyma Cię Celeronek ,niestety demonem prędkości to on nie jest. Dokup 512 ramu to nie będzie się tak przycinał, przynajmniej u mnie to dużo dało.

Edytowane przez 1okonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podobno FW jest złe dla radeonów....(tzn. obniża możliwości o/c itp...) Czy to prawda?

aha jezscze 2 sprawy:

Ati tool znalazł maksymalne częstotliwosci na poziomie 470/590MHz....wszystko chodzi ślicznie, pięknie....4000pkt w 3dmarku 03....0 artów...

tyle że jak grałem dłużej w Most Wanted, to gra się zaczełą ciąć....myślę że włączył się vpu recovery.... artów nie było....

Myślę wiec, ze to nie sprawa napięć, bo już od początku by gra się tak ścinała. Sądze, że to temperatury.... Jak WY myślicie?

aha i druga sprawa. Jak dotknę miejsca (pustego), na pamięci po drugiej stronie (bo wszystkie kości są na dole), to okazuje się że te miejsca są szczególnie gorące. I pytanie. Czy mogę na to bezpośrednio założyć radiatorki?

Dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez zezal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

założyłem radiatorki :lol: ..są cieplutkie, a to dobry znak :lol:

aha.... czy oplaca się robić vmoda ołówkowego dla rdzenia? Czy to bezpieczne? Ile zyskam MHz...pytam, bo rdzeń jest ciepły, ale nie gorący....

podobno dla pamięci się nie opłaca robić takiego moda, bo to nic nie daje....

chodzi o to:

http://img105.exs.cx/img105/6007/gecube955...pupencil1zm.jpg

Edytowane przez zezal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi