Skocz do zawartości
PSYLO

Limit 2500 Zł - Kupić Nowy Czy Używany?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Stoję właśnie przed koniecznością wyboru laptopa dla studenta.

Wymagania co do wydajności nie są duże (podstawowe zastosowanie to aplikacje naukowe typu Multisim czy Matlab (GNU Octave) oraz kompilatory - głównie MS Visual Studio). Poza tym od czasu do czasu Photoshop.

Chciałbym, żeby dało się na nim możliwie długo pracować na baterii, ponieważ to będzie komputer typowo przenośny - wiecznie w ruchu. Nie będzie leżał i się kurzył na biurku, więc dobrze by było gdyby obudowa i zawiasy były wytrzymałe.

Zastanawiam się czy w takim wypadku wybrać używanego IBM T41 (Pentium M 1.6, 1GB pamięci...) czy też nowy laptop typu Benq S73EG, Toshiba L30-134 (okropnie brzydka IMHO) lub coś podobnego (propozycje mile widziane ;)).

Pomóżcie proszę... Pozdrawiam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę jednak, że do podanych wymagań coś z serii T4X jest dobrym wyborem. Miałem lapka T40 i maszyna była naprawdę mobilna. Mały, trwały i lekki laptop. W dziale recenzji jest też recenzja T40, warto przeczytać.

Do kwoty 2500 zł mobilny sprzęt do kupienia to:

IBM ThinkPad T41 - matryca 1400x1050, dobry wybór, cobo, 512ram

Do tego lapka dokupiłbym nową baterię za 220 złotych.

Taki zestaw napewno byłby mobilny, na 2 bateriach podziałałby napewno około 6 - 7 godzin.

Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziale recenzji jest też recenzja T40, warto przeczytać.

Czytałem już, m.in. ona mnie skłoniła właśnie w stronę IBM :)

Do kwoty 2500 zł mobilny sprzęt do kupienia to:

2409148[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=84

Jak można aż tak nic nie widzieć...

Do pytań co kupić... jest osobny dział; pewnie zaraz mod usunie tamat i dostaniesz %

Aj, faktycznie, przyznaję mój błąd. Chociaż co jak co, ale ten temat zdecydowanie nie leży w intuicyjnym miejscu.

Przeglądałem forum przez dłuższy czas w poszukiwaniu interesujących informacji o IBM Tx i jakoś mi nie wpadł w oczy.

Ale OK już się nie tłumaczę, mea culpa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny dylemat i kupiłem nowy jestem z niego zadowolony :-) widze że dużo chcesz z nim łazić to tak jak ja ale nie wiem czy będziesz na niego tak uważał jak ja więc może lepiej IBM podobno laptopy nie do zajechania technicznie :-) asusa pewnie zaraz porysujesz i będzie dziwnie wyglądał :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi