PSYLO Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Witam serdecznie, Stoję właśnie przed koniecznością wyboru laptopa dla studenta. Wymagania co do wydajności nie są duże (podstawowe zastosowanie to aplikacje naukowe typu Multisim czy Matlab (GNU Octave) oraz kompilatory - głównie MS Visual Studio). Poza tym od czasu do czasu Photoshop. Chciałbym, żeby dało się na nim możliwie długo pracować na baterii, ponieważ to będzie komputer typowo przenośny - wiecznie w ruchu. Nie będzie leżał i się kurzył na biurku, więc dobrze by było gdyby obudowa i zawiasy były wytrzymałe. Zastanawiam się czy w takim wypadku wybrać używanego IBM T41 (Pentium M 1.6, 1GB pamięci...) czy też nowy laptop typu Benq S73EG, Toshiba L30-134 (okropnie brzydka IMHO) lub coś podobnego (propozycje mile widziane ;)). Pomóżcie proszę... Pozdrawiam! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Moim zdaniem lepszym wyborem będzie na ten komputer: http://www.allegro.pl/item145638504_hp_nx7..._1gb_winxp.html lepiej wyposażony, lepsza matryca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Myślę jednak, że do podanych wymagań coś z serii T4X jest dobrym wyborem. Miałem lapka T40 i maszyna była naprawdę mobilna. Mały, trwały i lekki laptop. W dziale recenzji jest też recenzja T40, warto przeczytać. Do kwoty 2500 zł mobilny sprzęt do kupienia to: IBM ThinkPad T41 - matryca 1400x1050, dobry wybór, cobo, 512ram Do tego lapka dokupiłbym nową baterię za 220 złotych. Taki zestaw napewno byłby mobilny, na 2 bateriach podziałałby napewno około 6 - 7 godzin. Takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PSYLO Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 W dziale recenzji jest też recenzja T40, warto przeczytać.Czytałem już, m.in. ona mnie skłoniła właśnie w stronę IBM :) Do kwoty 2500 zł mobilny sprzęt do kupienia to: 2409148[/snapback] http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=84 Jak można aż tak nic nie widzieć... Do pytań co kupić... jest osobny dział; pewnie zaraz mod usunie tamat i dostaniesz % Aj, faktycznie, przyznaję mój błąd. Chociaż co jak co, ale ten temat zdecydowanie nie leży w intuicyjnym miejscu. Przeglądałem forum przez dłuższy czas w poszukiwaniu interesujących informacji o IBM Tx i jakoś mi nie wpadł w oczy. Ale OK już się nie tłumaczę, mea culpa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Miałem podobny dylemat i kupiłem nowy jestem z niego zadowolony :-) widze że dużo chcesz z nim łazić to tak jak ja ale nie wiem czy będziesz na niego tak uważał jak ja więc może lepiej IBM podobno laptopy nie do zajechania technicznie :-) asusa pewnie zaraz porysujesz i będzie dziwnie wyglądał :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PSYLO Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 maczeta10 jak długo można na tym Asusie pracować na baterii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Naj mniej ile mi wyszło to narazie 2.20h jak się postarasz to i do 3 da się dociągnąć ale to już naprawdę prawie nic nie wolno robić przy filmie dvd 2.20-30h max :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...