Skocz do zawartości
marek123

Pierwsze Kroki

Rekomendowane odpowiedzi

laserem sterowanym komputerowo...

a na powaznie - ile ty masz lat? Niech do Ciebie dotrze, ze pewnych rzeczy musisz sie sam nauczyc. Jesli ty sie boisz wziac w rece narzedzie i probowac, a zamiast tego zadajesz glupawe pytania na forum, to odpusc sobie jakikolwiek modding...

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn wiesz Carl0s, nas drażnią takie pytania bo dla nas to chleb powszedni że tak powiem :), ale stawiając się w roli początkującego, który nigdy nic nie robił to pytanie całkiem na miejscu. Fakt, powtarzanie w nieskończoność tego samego trochę męczy....

Osobiście budę robię z drewna więc ja tnę czymkolwiek, otwornice, wiertarka, wyrzynarka, piła ręczna, nożyczki :D.. w przypadku blachy pozostają 2 sensowne rozwiązania - wyrzynarka i multiszlifierka... :)

Które z nich wyda Ci się lepsze.. najlepiej to samemu przetestować, bo kazde z nich ma inne właściwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn wiesz Carl0s, nas drażnią takie pytania bo dla nas to chleb powszedni że tak powiem :), ale stawiając się w roli początkującego, który nigdy nic nie robił to pytanie całkiem na miejscu. Fakt, powtarzanie w nieskończoność tego samego trochę męczy....

Osobiście budę robię z drewna więc ja tnę czymkolwiek, otwornice, wiertarka, wyrzynarka, piła ręczna, nożyczki :D.. w przypadku blachy pozostają 2 sensowne rozwiązania - wyrzynarka i multiszlifierka... :)

Które z nich wyda Ci się lepsze.. najlepiej to samemu przetestować, bo kazde z nich ma inne właściwości...

bogaci używają jeszcze otwornic HSS do stali, ale niewielu z nas stać na takie rarytasy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bogaci używają light saberów w wersji stołowej :)

jestem bogaty. Uzywam wyzynarki....

Ale Wy głupi jesteście :lol:

Chodziło mi o to, ze nie każdy może sobie pozwolić na kupno wiertła za 80-100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Wy głupi jesteście :lol:

Uwielbiam słuchać tych słów wyjszłych spod palców twoich :D

uzywaj nazedzi przeznaczonych do danej czynnosci bo inaczej zniszczysz material i/lub nazedzie = kasa w bloto.

ja bym dodał więcej... Nie żałuj na narzędzia i nie kupuj tych z najniższej półki cenowej... zapewniam że sie nie opłaca... Przykładowo.. kupiłem wiertła do drewna.. 10 sztuk za 4 pln... myśląc ze co to wiertło... Stępiły się na drewnie.. dobrez że było ono w miarę miękkie... Natomiast wiertła do blachy.... wiertło do blachy stępiło się po wywierceniu 2 otworków malutkich w cienkiej blaszce od kompa... skutkiem czego było niezdatne... Użylem natomiast innego wiertła bardziej profesjonanego i na jednym powierciłbym zapewne setki otwórów...

Podobnie z np piłką ręczną na brzeszczoty.. Miałem do wyboru plastikową za 5 złotych.. i metalową za 8.. oczywiście wziąłem metalową.... gdyby nie kość to bym prawdopodobnie nie miał teraz palca w prawej ręce... a blizna to mi zostanie chyba do końca żywota :).. i używałem jej zgodnie z przeznaczeniem! Chcesz nie tracić pieniędzy, czasu ani zdrowia... kup piłę za minimum 30 pln...

to takie małe rady wujka pela ;)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka mala rada odemnie :P

uzywaj nazedzi przeznaczonych do danej czynnosci bo inaczej zniszczysz material i/lub nazedzie = kasa w bloto.

nie wiem o co dokładnie Ci chodzi, są przecież otwornice przeznaczone do wiercenia w metalu. Nie mówiłem o komplecie 12in1 od rosjan z bazaru za 20zł, bo tym co najwyżej można sobie wiercić w plexie, tyko o profesjonalnych otwornicach hss do metalu po 8 dych sztuka.

%$@ jeden wyraz i 5 postów dywagacji na jego temat :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem o co dokładnie Ci chodzi, są przecież otwornice przeznaczone do wiercenia w metalu. Nie mówiłem o komplecie 12in1 od rosjan z bazaru za 20zł, bo tym co najwyżej można sobie wiercić w plexie, tyko o profesjonalnych otwornicach hss do metalu po 8 dych sztuka.

%$@ jeden wyraz i 5 postów dywagacji na jego temat :lol:

chodzi o to ze nie mozna wiercic otwornica do drewna w metalu i odwrotnie, albo ze wiertarka i przecinak nie sluza do robienia dziur w budzie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to czym (jakim urządzeniem) najłatwiej jest wyciać okrąg?

możesz to zrobić nawet motyką do buraków byleby tylko było równo...

znaczy to mniej więcej tyle że każda metoda jest dobra jeśli gwarantuje sukces

a imo najłatwiej otwornicami (bylebyś dobrze prowadzenie nawiercił), ale chyba u Ciebie lepszy będzie dremel

Edytowane przez simic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi