flasht Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) Witam Zlozylem w koncu kompa: DFI Infinity NF Ultra II-M2 Athlon 64 3200+ Orleans 1024 RAM Twinmoss Galaxy GF 7600GS ... I mam pewien problem... W grach (i w 3dmarku tez) czasem wszystko zatrzymuje sie na kilka dobrych sekund... a pozniej jakby kontynuowalo od momentu w ktorym by bylo jakby sie nie zatrzymalo (tak zagmatwane ale mam nadzieje ze zrozumiale). I nie mam pojecia w czym moze byc problem... Narazie HT jest na auto, procek dziala na 10x220, pamieci 880Mhz CL4 ... grafa lekko podkrecona ... I nie wiem czego to moze byc wina... Moje trafy: - Moze tego ze HT wychodzi jakies 1200Mhz ? - Zasilacz nie wyrabia ? (Fortron 350W) - Pamiec nie wyrabia na CL4 przy tej predkosci ? - Karta graficzna jest zrypana ? - Problem softwareowy ? Jakies pomysly co to moze byc? Temperatura procka nie przekracza 45'C, za to chipsetu jest chyba dosc wysoka - 65`C ? Karta graficzna - max 53'C ... Co gorsze sa tez generalnie problemy z dzwiekiem... jakby sie przycina w grach... to wina driverow? Zainstalowalem najnowsze NVidii ... Edytowane 30 Listopada 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Stawiał bym na temperatury - chipset ma sporo za gorąco, prockowi chłodno też nie jest. Ew. sprawdź też napięcia tego Fortrona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) Stawiał bym na temperatury - chipset ma sporo za gorąco, prockowi chłodno też nie jest. Ew. sprawdź też napięcia tego Fortrona. Kurcze ale chipset nawet na totalnie niepodkreconym kompie tyle ma... :/ Na poczatku myslalem ze sie wiatraczek na nim nie kreci ale sprawdzilem i kreci sie... Wiec co jest? Temperatura otoczenia w budzie to ok 25-29`C ! Dodam ze temp procesora podalem na wyrost... w zasadzie najwieksza jaka widzialem to 43`C po 15 minutach w SuperPi ... Edytowane 30 Listopada 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras1984 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zejdz z HT na 1000MHz i dopiero wtedy powiedz czy dalej masz problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Stawiał bym na temperatury - chipset ma sporo za gorąco, prockowi chłodno też nie jest. Ew. sprawdź też napięcia tego Fortrona. bla bla. Chipset nie ma za gorąco, bo to normalna temperatura na tej płycie. Kurcze ale chipset nawet na totalnie niepodkreconym kompie tyle ma... :/ Na poczatku myslalem ze sie wiatraczek na nim nie kreci ale sprawdzilem i kreci sie... Wiec co jest? Temperatura otoczenia w budzie to ok 25-29`C ! Dodam ze temp procesora podalem na wyrost... w zasadzie najwieksza jaka widzialem to 43`C po 15 minutach w SuperPi ... Nie martw sie o temp chipsetu bo jest jeszcze w miare. Problemem jest prawdopodobnie HT na auto, człowieku, w kazdym poradniku oc czy w tematach na forum wszyscy zmieniają na HT x3 to czemu masz na 5? Wydajności to nie zwieksza, a moze powodować niestabilności. BTW, ten temat powinien się znalezc w podstawowych zagadnieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) bla bla. Chipset nie ma za gorąco, bo to normalna temperatura na tej płycie. Nie martw sie o temp chipsetu bo jest jeszcze w miare. Problemem jest prawdopodobnie HT na auto, człowieku, w kazdym poradniku oc czy w tematach na forum wszyscy zmieniają na HT x3 to czemu masz na 5? Zmienilem HT na x4 i nic to nie dalo... teraz HT link jest jakies 800Mhz ... Edit: a tak przy okazji... prosze sie nie denerwowac ze odrazu nie ustawilem na 3x i nie sprawdzilem wtedy bo niestety to nie jest moj komp... i nie stoi u mnie. Edytowane 1 Grudnia 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 a mi to wyglada na typowe freezy, ktore u mnie wystepowaly przy zbyt wysoko przetaktowanej grafie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Kurcze ale temp grafy jest ok 50'C przy stresie wiec... watpie :/ A tak btw... czy grafy na PCIE potrzebuja dodatkowego zasilania? Czy wszystko ciagna ze slotu? Bo to jest jakies dziwne... to nie jest taka zwiecha ze wszystko sie zatrzymuje... znaczy tak... zatrzymuje sie i grafa i dzwiek sie wiesza ale po tym wszystkim np w Trackmanii jest sie jakby w miejscu w ktorym by sie bylo gdyby nie bylo zwiechy... tak jakby po odwieszeniu odrazu nadrobil czas zwieszenia.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 nie szkodzi, ze temp niska. ja na swoim 73GT tez mam niskie temperatury, ale przy rdzeniu na 580MHz czasem zdarzaja sie takie zwiechy. nie wszystkie karty na pci-e potrzebuja dodatkowego zasilania, bo nawet nie maja gdzie go podlaczyc. jesli jednak jest wtyka i masz w zasilaczu kable pci-e to nie zaszkodzi podlaczyc. freez wyglada dokladnie tak jak go opisales. moja rada - sproboj obnizyc taktowanie k.graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Tomos dobrze mówi, zmniejsz takty na grafie bo masz typowe freezy. U mnie było tak samo w carbonie obraz zatrzymywał się na kilka sekund a potem wszystko wracało do normy i tak co jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) nie wszystkie karty na pci-e potrzebuja dodatkowego zasilania, bo nawet nie maja gdzie go podlaczyc. jesli jednak jest wtyka i masz w zasilaczu kable pci-e to nie zaszkodzi podlaczyc. Ma takie cos... nie wiem jak to nazwac... jakby mialo wejscie na PCIEx1 po przeciwnej stronie niz sie do slotu wklada... O takie jak tu: To o to chodzi? Zasilacz ma kable PCIE... Edytowane 1 Grudnia 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 :lol2: Przecież pod to podłącza się mostek SLI :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 :lol2: Przecież pod to podłącza się mostek SLI :lol2: Mhm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...