Skocz do zawartości
metal

:] buhahaha... LOL !!

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyśl tylko jak było by z naprawą elektroniki (radar itp.) np. podczas wojny. Mig-25 chociaż starszy od f-16 ma elektronikę niemal prymitywną ale prostą do naprawy. Pozatym jako jedyny osiąga pułap 37000m.

Ludzie przecież to chodzi tylko o wiek f-16. Pewnie się mylę ale według mnie konstrukcja samolotu który lata od 26lat nie ma prawa być nowoczesną. Co do su-37 może zaciekawi was jedno dlaczego amerykanie byli tak zainteresowani ich zakupem.

Mig 25 zaprojektowany był do przechwytywania bombowców strategicznych dlatego ma taki pułap max i prędkość ~2,5 Macha. F16 jest zupełnie innym samlotem - myśliwcem wielozadaniowym i nie potrzebuje takich osiągów. Su37 wywodzi się w prostej lini z Su27 i też ta konstrukcja na blisko 30 lat. Jedynymi naprawdę nowymi samoltami sa teraz F22, Gripen, i jeśli liczyć że są to Eurofighter i Rafale, cała reszta to konstrukcje z lat 70-80. A czemu jankesi byli zainteresowani Su, żeby paznać czy zeczywiście jest taki dobry i by wiedzieć jaką technologia dysponują ruscy i inny potencjalni "klienci" Su, nie trzeba chyba pisać że nie zbyt zaprzyjażnieni z wujkiem Samem.

Jeśli uważasz że Su-37 to konstrukcja z przed 30 lat to jesteś w baaaardzo dużym błędzie,jest samolot wielozadniowy generacji 4+, został zaprezentowany w 1996 roku na pokazach lotniczych w Farnborough w Anglii, gdzie pokazał niewiarygodne figury akrobacyjne, między innymi salto , polegające na przewrocie przez plecy, wykonanym prawie w miejscu (coś jakby kobra przedłużona do 360°) zaproponowano przeprowadzenie nad Farnborough ćwiczebnej walki powietrznej między Su-37 i dowolnym z zachodnich samolotów myśliwskich, ale oczywiście nie było odpowiedzi.

Płatowiec Su-37 jest obecnie najdoskonalszy aredynamicznie ma równierz ruchomy wektor ciągu posiada radar który pozwala śledzić cele powietrzne i naziemne, wykonywać automatyczne omijanie i przelatywanie nad przeszkodami terenowymi, kartografowanie powierzchni ziemi, w eksportowej wersji samolotu montowane będzie wyposażenie kabiny francuskiej firmy Sextant Avionique. Kończąc jedyną przeszkodą żeby zakupić ten samolot jest obecnie jego niepoprawność polityczn i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uważasz że Su-37 to konstrukcja z przed 30 lat to jesteś w baaaardzo dużym błędzie,jest samolot wielozadniowy generacji 4+, został zaprezentowany w 1996 roku na pokazach lotniczych w  Farnborough w Anglii (...) Kończąc jedyną przeszkodą żeby zakupić ten samolot jest obecnie jego niepoprawność polityczn i tyle.

Bla, bla, bla tak oczywiście zgadzam się ale pamiętaj że Su37 (jak już pisałem) wywodzi się z Su27, właściwe jest jego ulepszoną wersją a Su27 oblatano w 1976 roku i to miałem na myśli pisząc o blisko 30 letniej konstrukcji. Takie figury (kobra, dzwon) równie dobrze wykonuje właśnie Su27 i mogę to zaświatczyć bo sam widzałem w Deblinie :) Zresztą nie napisłem że te samoloty są złe bo aerodynamicznie są b.dobre, ale mają kiepską awionikę i uzbrojenie + te sprawy które już dwa razy powyżej pisałem. Więc nie jest to kwestja poprawności bądz niepoprawności polityczniej, trzeba pamiętać że Rosja była przeciwna wstąpieniu Polski i innych krajów E.Środkowej do NATO, więc jak moża teraz u nich kupować broń? do tego dochodzi jeszcze kiepski stan rosyjskiej gospodarki - zakup rosyjskiego samolotu nawet nie wiem jak dobrego byłby obecnie absurdem. Zresztą nigdy nie były brane pod uwagę w przetargu (na początku rozważano jeszcze Migi29 ale raczej w sferze gdybania jeszcze przed oficjalnym rozpisaniem przetargu).

PS. Sprawą nowego samoltu wielozadaniowego interesuję się od początku, to jest od roku 1992 wtedy zaczęto o tym pisać w prasie fachowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli interesujesz się lotnictwem to tym bardziej powinienes zdawać sobie sprawe z tego że samolot to nie smochód i wersja danego samolotu która jest modernizowana zazwyczaj w niczym poza płatowcem nie przypomina pierwowzoru, jesli chodzi o cobre to owszem ją potrafi wykonać nawet mig-29 ale ja nie o niej pisałem salto wykonac może tylko su-37 dzięki skrzydłom na dziobie i kierowanemu wektorowi ciągu, co do gospodarki Rosji to zgadzam się z tobą w 100%. Tak odbiegając od tematu wyboru myśliwca widziałeś program na Discovery w którym porównywano samoloty Amerykaskie i Rosyjskie? Bardzo ciekawe były wypowiedzi amerykańskiego pilota który latał migiem 29 i pokaz startu tego samolotu z betonowego lotniska ze złożonym podwoziem poprostu boski widok :) po takim wyczynie f-16 stało by w płomieniach. Innymi słowy najlepszy wybór to płatowce i siliniki rosyjskie w połączeniu z elektroniką amerykańską :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te skrzydełka na dziobie miał już Su27K (wersja pokładowa) ale nie miał wektorowego sterowania ciągiem :) . Tak widziałem taki program ale tego startu nie i chyba mam co załować bo mocno mnie to zdziwiło 8O . (mówisz serio?)

Innymi słowy najlepszy wybór to płatowce i siliniki rosyjskie w połączeniu z elektroniką amerykańską .

Tak to byłby samolot idealny :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

typowo zydowskie posuniecie

nietolerancyjny prymityw :/

True Bruce :[.

A co do LOLa to

A)Zrodlo

B)Nie widze w tym nic zlego narazie

C)Co do formatu to paru moznaby oszczedzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

typowo zydowskie posuniecie ze strony amerykancow, ktorzy za wszelka cene probuja udupic Polakow :/

Jakby Kwasniewski nie lizal [gluteus maximus] Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo.

Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac dupe, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko...

Jedna wielka PARODIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lookout na tym polega polityka ze czasem trzeba polizac dupe ;/. Nie ukruwajmy nie jestesmy wielkim panstwem jak np Francja czy Niemcy i raczej musimy trzymac z silniejkszymi :). A co do Iraq to mam mieszane uczucia. Z jednej strony Sadam rzeczywiscie jest niebezpieczny z 2j strony USA chasa po swiecie jak chce :/. Ale tutaj akurat popre pana Kwasniewskiego :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lookout na tym polega polityka ze czasem trzeba polizac <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ;/. Nie ukruwajmy nie jestesmy wielkim panstwem jak np Francja czy Niemcy i raczej musimy trzymac z silniejkszymi :). A co do Iraq to mam mieszane uczucia. Z jednej strony Sadam rzeczywiscie jest niebezpieczny z 2j strony USA chasa po swiecie jak chce :/. Ale tutaj akurat popre pana Kwasniewskiego :).

Moze to jest tak ze Kwasniewski kupil samoloty ktorych nie ma (:lol:) i chce sie przylaczyc do akcji zbrojnej w Iraku zeby je szybciej dostac (i w ogole dostac) ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda jest taka: naszego rządu nie obchodzi czy dostaniemy te samoloty czy nie i czy będą to te co w umowie czy nie, najważniejsze jest przede wszystkim (dla nich, głównie dla mILLERA) NABICIE SOBIE PRYWATNYCH KĄT GDZIEŚTAM W BANKACH SZWAJCARSKICH. Jestem pewien ze nasz kochany premier jest teraz o jakieś kilka zer bogatszy i kładzie na wszystko lage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

typowo zydowskie posuniecie ze strony amerykancow, ktorzy za wszelka cene probuja udupic Polakow :/

Jakby Kwasniewski nie lizal <font color="#FF0000">[ciach!]</font> Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo.

Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko...

Jedna wielka PARODIA

heh a ja mysle, ze nasz kwachu mysli inaczej !

przeciez to jest, byl i bedzie KOMUCH!

a takiemu to tylko jednow glowie -------> WLASNA KASA <---------

Zapomnij w ogule, ze ten gosc sie przejmuje Toba, czy Polska on ma to gdzies ! dla niego liczy sie tylko jak tu zrobic najwieksza kase, dlatego lize dupe bushowi, zeby zarobic troche kaski !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby Kwasniewski nie lizal <font color="#FF0000">[ciach!]</font> Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo.

Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko...

Jedna wielka PARODIA

heh a ja mysle, ze nasz kwachu mysli inaczej !

przeciez to jest, byl i bedzie KOMUCH!

a takiemu to tylko jednow glowie -------> WLASNA KASA <---------

Zapomnij w ogule, ze ten gosc sie przejmuje Toba, czy Polska on ma to gdzies ! dla niego liczy sie tylko jak tu zrobic najwieksza kase, dlatego lize <font color="#FF0000">[ciach!]</font> bushowi, zeby zarobic troche kaski !

KOMUCH??????

Jest jedno małe ale....

W Polsce nie było komunizmu tylko socjalizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A IMO przesadzacie... Jesli nie SLD to kto ? Tylko nie wyjezdzajcie z ludzmi z PO, ktora moze i sie zmienila ale na dopra sprawe to stary AWS... Jak widac w polsce nie ma dobrydch politykow ;/.

LUDU MOJ CZAS ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> WLADZE W SWOJE RECE-VIVA LA REVOLUTION :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A IMO przesadzacie... Jesli nie SLD to kto ? Tylko nie wyjezdzajcie z ludzmi z PO, ktora moze i sie zmienila ale na dopra sprawe to stary AWS... Jak widac w polsce nie ma dobrydch politykow ;/. 

LUDU MOJ CZAS ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> WLADZE W SWOJE RECE-VIVA LA REVOLUTION :D.

Lienin wsiegda żiw!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi