MF Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Pomyśl tylko jak było by z naprawą elektroniki (radar itp.) np. podczas wojny. Mig-25 chociaż starszy od f-16 ma elektronikę niemal prymitywną ale prostą do naprawy. Pozatym jako jedyny osiąga pułap 37000m. Ludzie przecież to chodzi tylko o wiek f-16. Pewnie się mylę ale według mnie konstrukcja samolotu który lata od 26lat nie ma prawa być nowoczesną. Co do su-37 może zaciekawi was jedno dlaczego amerykanie byli tak zainteresowani ich zakupem. Mig 25 zaprojektowany był do przechwytywania bombowców strategicznych dlatego ma taki pułap max i prędkość ~2,5 Macha. F16 jest zupełnie innym samlotem - myśliwcem wielozadaniowym i nie potrzebuje takich osiągów. Su37 wywodzi się w prostej lini z Su27 i też ta konstrukcja na blisko 30 lat. Jedynymi naprawdę nowymi samoltami sa teraz F22, Gripen, i jeśli liczyć że są to Eurofighter i Rafale, cała reszta to konstrukcje z lat 70-80. A czemu jankesi byli zainteresowani Su, żeby paznać czy zeczywiście jest taki dobry i by wiedzieć jaką technologia dysponują ruscy i inny potencjalni "klienci" Su, nie trzeba chyba pisać że nie zbyt zaprzyjażnieni z wujkiem Samem. Jeśli uważasz że Su-37 to konstrukcja z przed 30 lat to jesteś w baaaardzo dużym błędzie,jest samolot wielozadniowy generacji 4+, został zaprezentowany w 1996 roku na pokazach lotniczych w Farnborough w Anglii, gdzie pokazał niewiarygodne figury akrobacyjne, między innymi salto , polegające na przewrocie przez plecy, wykonanym prawie w miejscu (coś jakby kobra przedłużona do 360°) zaproponowano przeprowadzenie nad Farnborough ćwiczebnej walki powietrznej między Su-37 i dowolnym z zachodnich samolotów myśliwskich, ale oczywiście nie było odpowiedzi. Płatowiec Su-37 jest obecnie najdoskonalszy aredynamicznie ma równierz ruchomy wektor ciągu posiada radar który pozwala śledzić cele powietrzne i naziemne, wykonywać automatyczne omijanie i przelatywanie nad przeszkodami terenowymi, kartografowanie powierzchni ziemi, w eksportowej wersji samolotu montowane będzie wyposażenie kabiny francuskiej firmy Sextant Avionique. Kończąc jedyną przeszkodą żeby zakupić ten samolot jest obecnie jego niepoprawność polityczn i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Jeśli uważasz że Su-37 to konstrukcja z przed 30 lat to jesteś w baaaardzo dużym błędzie,jest samolot wielozadniowy generacji 4+, został zaprezentowany w 1996 roku na pokazach lotniczych w Farnborough w Anglii (...) Kończąc jedyną przeszkodą żeby zakupić ten samolot jest obecnie jego niepoprawność polityczn i tyle.Bla, bla, bla tak oczywiście zgadzam się ale pamiętaj że Su37 (jak już pisałem) wywodzi się z Su27, właściwe jest jego ulepszoną wersją a Su27 oblatano w 1976 roku i to miałem na myśli pisząc o blisko 30 letniej konstrukcji. Takie figury (kobra, dzwon) równie dobrze wykonuje właśnie Su27 i mogę to zaświatczyć bo sam widzałem w Deblinie :) Zresztą nie napisłem że te samoloty są złe bo aerodynamicznie są b.dobre, ale mają kiepską awionikę i uzbrojenie + te sprawy które już dwa razy powyżej pisałem. Więc nie jest to kwestja poprawności bądz niepoprawności polityczniej, trzeba pamiętać że Rosja była przeciwna wstąpieniu Polski i innych krajów E.Środkowej do NATO, więc jak moża teraz u nich kupować broń? do tego dochodzi jeszcze kiepski stan rosyjskiej gospodarki - zakup rosyjskiego samolotu nawet nie wiem jak dobrego byłby obecnie absurdem. Zresztą nigdy nie były brane pod uwagę w przetargu (na początku rozważano jeszcze Migi29 ale raczej w sferze gdybania jeszcze przed oficjalnym rozpisaniem przetargu). PS. Sprawą nowego samoltu wielozadaniowego interesuję się od początku, to jest od roku 1992 wtedy zaczęto o tym pisać w prasie fachowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Jesli interesujesz się lotnictwem to tym bardziej powinienes zdawać sobie sprawe z tego że samolot to nie smochód i wersja danego samolotu która jest modernizowana zazwyczaj w niczym poza płatowcem nie przypomina pierwowzoru, jesli chodzi o cobre to owszem ją potrafi wykonać nawet mig-29 ale ja nie o niej pisałem salto wykonac może tylko su-37 dzięki skrzydłom na dziobie i kierowanemu wektorowi ciągu, co do gospodarki Rosji to zgadzam się z tobą w 100%. Tak odbiegając od tematu wyboru myśliwca widziałeś program na Discovery w którym porównywano samoloty Amerykaskie i Rosyjskie? Bardzo ciekawe były wypowiedzi amerykańskiego pilota który latał migiem 29 i pokaz startu tego samolotu z betonowego lotniska ze złożonym podwoziem poprostu boski widok :) po takim wyczynie f-16 stało by w płomieniach. Innymi słowy najlepszy wybór to płatowce i siliniki rosyjskie w połączeniu z elektroniką amerykańską :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Te skrzydełka na dziobie miał już Su27K (wersja pokładowa) ale nie miał wektorowego sterowania ciągiem :) . Tak widziałem taki program ale tego startu nie i chyba mam co załować bo mocno mnie to zdziwiło 8O . (mówisz serio?) Innymi słowy najlepszy wybór to płatowce i siliniki rosyjskie w połączeniu z elektroniką amerykańską .Tak to byłby samolot idealny :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 typowo zydowskie posuniecie nietolerancyjny prymityw :/ True Bruce :[. A co do LOLa to A)Zrodlo B)Nie widze w tym nic zlego narazie C)Co do formatu to paru moznaby oszczedzic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 typowo zydowskie posuniecie ze strony amerykancow, ktorzy za wszelka cene probuja udupic Polakow :/Jakby Kwasniewski nie lizal [gluteus maximus] Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo. Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac dupe, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko... Jedna wielka PARODIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Lookout na tym polega polityka ze czasem trzeba polizac dupe ;/. Nie ukruwajmy nie jestesmy wielkim panstwem jak np Francja czy Niemcy i raczej musimy trzymac z silniejkszymi :). A co do Iraq to mam mieszane uczucia. Z jednej strony Sadam rzeczywiscie jest niebezpieczny z 2j strony USA chasa po swiecie jak chce :/. Ale tutaj akurat popre pana Kwasniewskiego :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 . Tak widziałem taki program ale tego startu nie i chyba mam co załować bo mocno mnie to zdziwiło 8O . (mówisz serio?) . Mówie poważnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Lookout na tym polega polityka ze czasem trzeba polizac <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ;/. Nie ukruwajmy nie jestesmy wielkim panstwem jak np Francja czy Niemcy i raczej musimy trzymac z silniejkszymi :). A co do Iraq to mam mieszane uczucia. Z jednej strony Sadam rzeczywiscie jest niebezpieczny z 2j strony USA chasa po swiecie jak chce :/. Ale tutaj akurat popre pana Kwasniewskiego :).Moze to jest tak ze Kwasniewski kupil samoloty ktorych nie ma (:lol:) i chce sie przylaczyc do akcji zbrojnej w Iraku zeby je szybciej dostac (i w ogole dostac) ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 prawda jest taka: naszego rządu nie obchodzi czy dostaniemy te samoloty czy nie i czy będą to te co w umowie czy nie, najważniejsze jest przede wszystkim (dla nich, głównie dla mILLERA) NABICIE SOBIE PRYWATNYCH KĄT GDZIEŚTAM W BANKACH SZWAJCARSKICH. Jestem pewien ze nasz kochany premier jest teraz o jakieś kilka zer bogatszy i kładzie na wszystko lage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 No tak, to tez jest mozliwe. Dla kraju robil Walesa .. przynajmniej stwarzal takie wrazenie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 http://info.onet.pl/647131,11,item.html ehhhh <span style="color:red;">[ciach!]</span>a jutro jade do Mongolii -- tam przynajniej panuje prawo i porzadek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Nie ma się co przejmować, jest jeszcze cień szansy na Gripena: http://info.onet.pl/647201,11,item.html i jeszcze to do tematu: http://info.onet.pl/646594,11,item.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 może ktos oglodal wczoraj wojewodzkiego (dzis poniedzialek) mial tam gosciag :> ktory słusznie zinterpretowal polski zad ;) ale nie przytocze bo nie pamietam:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 typowo zydowskie posuniecie ze strony amerykancow, ktorzy za wszelka cene probuja udupic Polakow :/Jakby Kwasniewski nie lizal <font color="#FF0000">[ciach!]</font> Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo. Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko... Jedna wielka PARODIA heh a ja mysle, ze nasz kwachu mysli inaczej ! przeciez to jest, byl i bedzie KOMUCH! a takiemu to tylko jednow glowie -------> WLASNA KASA <--------- Zapomnij w ogule, ze ten gosc sie przejmuje Toba, czy Polska on ma to gdzies ! dla niego liczy sie tylko jak tu zrobic najwieksza kase, dlatego lize dupe bushowi, zeby zarobic troche kaski ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 typowo zydowskie posuniecie ze strony amerykancow, ktorzy za wszelka cene probuja udupic Polakow :/Jakby Kwasniewski nie lizal <font color="#FF0000">[ciach!]</font> Bushowi na kazdym kroku to by tak nie bylo. Najpierw akcja z samolotami a teraz jaaasssne ze Kwas popiera dzialania w Iraku, a co tam ? Trzeba Bushowi liznac <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, nie ? Kiedy temu kretynowi ktos wytlumaczy ze jestesmy troche blizej Iraku niz Stany i ze Stanom to wisi ze jest prawdopodobienstwo wojny w Europie ... oni sa daleko... Jedna wielka PARODIA heh a ja mysle, ze nasz kwachu mysli inaczej ! przeciez to jest, byl i bedzie KOMUCH! a takiemu to tylko jednow glowie -------> WLASNA KASA <--------- Zapomnij w ogule, ze ten gosc sie przejmuje Toba, czy Polska on ma to gdzies ! dla niego liczy sie tylko jak tu zrobic najwieksza kase, dlatego lize <font color="#FF0000">[ciach!]</font> bushowi, zeby zarobic troche kaski ! KOMUCH?????? Jest jedno małe ale.... W Polsce nie było komunizmu tylko socjalizm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 A IMO przesadzacie... Jesli nie SLD to kto ? Tylko nie wyjezdzajcie z ludzmi z PO, ktora moze i sie zmienila ale na dopra sprawe to stary AWS... Jak widac w polsce nie ma dobrydch politykow ;/. LUDU MOJ CZAS ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> WLADZE W SWOJE RECE-VIVA LA REVOLUTION :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 A IMO przesadzacie... Jesli nie SLD to kto ? Tylko nie wyjezdzajcie z ludzmi z PO, ktora moze i sie zmienila ale na dopra sprawe to stary AWS... Jak widac w polsce nie ma dobrydch politykow ;/. LUDU MOJ CZAS ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> WLADZE W SWOJE RECE-VIVA LA REVOLUTION :D. Lienin wsiegda żiw!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Chodzilo mi bardziej o Che Guevare i te klimaty ale Lenin tezs moze byc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Looknij tutaj http://cheguevara.com/eng/fs_main.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 i bedzie tak ze bedzie nic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...