emblemat Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Otóż swojego czasu miałem dziwne perypetnie z wymienionymi wyżej procesorami ale możę po kolei: Opowieść nr.1 Miałem ja sobię kiedyś płytę MSI K7N2 Delta-L i oadzony na niej procesor Athlon 2200+ Thoroughbred-B 133 Mhz płytka na Nf2 itd...Chodziło to na jakimś badziwnym zasilaczu :P Ale w pełni stabilnie Pewnego pięknego poranka po odpaleniu gry komputer poprostu się wyłączył nie rozpisując się dalej okazało się że padł procek. O.K. Myślę sobię pado mobo albo procek więc trochę pokombinowałem i zmotałem sobię ABITA-NF7 wkładam tego athlona podłączam wszystko razem i i i nie działa hmmm... ok znów kombinacje alpejskie i zmotałem inny zasilacz zmontowałem wszystko jeszcze raz i co i patrzę sobię patrze a tu wszystko działa jak nalezy Athlonik smiga na stocku jak złoto na 2000 Mhz idzie jak złoto zero ale to zero problemów więc myślę dalej a możę to jednak była wina płyty... O.K.Motam procka na pierwszy ogień idzie DURON 1600Mhz podłączam MSI wkładam durnia i co się okazuje ? Że płyta wstaje bez najmniejszych problemów myślę, myśle wsadze Athlona jak pomyślałem tak zrobiłem i co i nie działa...Myślę sobię wielki ROTFL No nic czas na historyjkę nr2 a oto i ona :P Dostałem w prezencie nową płytę ASUS A7V-600x odpałałem ją z durniem i tym athlonem i tak sobię myślę przydał by się jakiś inny procek ok zdobyłem Bartona 2500+(Pomyślałem po co 3200+ jak i tego pocisne na 3200+ chłodzenie miałem AKASE Carnival więc spokojnie:P )Jak pomyślałem tak zrobiłem (Abita mysiałem oddać po paru miesiącach a na MSI nie miałem SATY dlatego ostał się ASUS) No ok koniec tych nawiasów ;P Działam sobię na tym sprzęcie działam i jak to już bywa któregoś pięknego poranka odpalam CSS gram gram bach nie ma grania myśle starszy korki wyłączyli ale to jednak nie to :P(to żart oczywiście) Myślę sobię znoooowu coś mi szlag trafiło paranoja no ale cóż począć szybkie zebranie myśli krótkie domowe poszukiwania i mam znalazłem Durnia i Athlona i myślę sobię no nic trza to pomontować i ok montagen montagem a wyszło z tego to że Athlon i Dureń działały na tej płycie myślę sobię biedny Bartek poszedł do piachu ale (w sumie to całekim nie dawno) dostałem do rąk płytę ASUS-a i podobną do tej tylko bez x a dokładniej ASUS A7V-600 myśle myśle ok wkładam Bartka i jak myślicie co się stało ? Ano dokładnie Bartek wstał jak złoto Na 1667 Mhz na 1833 Mhz i na 2200 Mhz jak złoootooo...Myślę sobię no Kurde LOL wielki ROTFLx2 A teraz do sedna sprawy jak to było że się tak wydarzyło ??? Opowieść chyba w miarę jasno napisana Uprzedzając pytania za każdym razem jak procki zaczeły działac sprawdzałem ich sprawność Prime95 itp... Przy całych zabawach przewaliło się mase różnych kości pamięci od 133 Mhz począwszy skończywszy na 200 Mhz Kongstony Elixiry Twinmosy jednakże przemiennie i zawsze starałem się wykluczyć winę innych podzespołów... W całych tych moich perypetiach brała jeszcze udział płyta ASROCK na jakiś SIS'ie ale ni huha nie pamiętam na jakim... Dziękuję wytrwałym którzy dobrneli do końca, a jakbyście mieli jakieś pomysły jak to jest że tak jest to proszę piście :) Pozdrawiam P.S. Przepraszam za błędy ale spieszę się do pracy, z pracy lub jak wrócę ładnie poprawię :) Szybki edit chodziło mi oczywiście o ASUS'y A7V-600 a nie K7 :P Edytowane 1 Grudnia 2006 przez emblemat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 I co o tym ludziska myślicie?? :D Jak dla mnie to trzeba by użyć mocy kart tarota. Ze względu na mnogość tych przypadków ja bym się pokusił nawet o oskarżenie listwy przepięciowej, albo zwyczajnie obwiniał sieć energetyczną. W takich przypadkach powinno wystarczyć odłączenie kompika od zasilania i ewentualnie reset cmos'a. Nagłe zwiechy i problemy z ponownym postawieniem kompa to też domena padających kondziołków, ale to chyba akurat nie leży u źródeł twojego problemu, bo obstawiam że chociaż byś to sprawdził, a przy jak naliczyłem 4 płytach (bez tego Asrocka, bo z nim akurat problemów chyba nie miałeś.... yeah SIS rządzi) to też trzeba mieć farta żeby na wszystkich mieć padnięte kondy. Pamięci też ześ posprawdzał w sumie. może przydałoby się pojechanie ich memtestem, ale widzę że jesteś pracującym człowiekiem, ergo: pewnie nie będziesz mieć czasu na wnikliwsze testy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emblemat Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 W sumię na ASROCKU nie próbowałem nawet budzić Bartka (ze względów lenistwa :P ) Co do pamięci żeby Cię nie skłamać tych kości to było tam wsadzne z 15 rodzaji w tym min 3 nowe jedne kupione całkiem nie dawno lub więcej a ja nie pamiętam :P Fakt z athlonem nie próbowałem z aż tak duża ilość różnych pamięci ale to nie zmienia faktu że to raczej nie wina pamiętak bo nawet osadzając Bartka z 2 koścmi w ASUSIE A7V-600x gdzie nie działało z tym samym zestawiem pamietek wsadziłem do A7V-600 i działało bez zarzutu... Co do Sieci elektrycznej hmm nie wykluczam ale... Ja to robiłem u Siebię w chacie potem zabrałem cały zestaw tych maneli do kumpla u którego poniekąd to teraz śmiga (Bartek) a Athlona próbowałem katować u swojej Babunki ale efekt ciągle ten sam :> p.s. Możę jednak się wybiorę do wróżki :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Btw: czemu używasz A7V600-X skoro masz pełna A7V600? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emblemat Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Btw: czemu używasz A7V600-X skoro masz pełna A7V600? A7V600-X kupiłem sobię w marcu 2k6 r. Wtedy jakoś trudniej było o wersje bez X i w ogólę o płytę pod Soc.A a A7V600 dostałem w prezencie i dlatego tak wyszło :D p.s. Szkoda że temat umarł bo problem mój jest iście zawiły :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...