Skocz do zawartości
tpalarczyk

Moje Boje Z Benq 1650

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem NEC3540A, niestety po ponad rocznej męcę z nim, która objawiała się:

- nie odczytywaniem płyt przez się nagranych,

- nie odczytywaniem płyt nagranych przez inne nagrywarki.

Postanowilem więc zmienić ją na coś innego, leszpego. Po godzinach spędzonych na czytaniu testów miałem do wyboru Pioneer 111, lub benq 1650.

Wybrałem to drugie i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że nie nagrywarka nie chce czasem kasować płyt RW, i DVD i CD. Żeby było śmieszniej napisałem "czasem" bo chodzi mi o dokładnie te same płyty RW (te same egzemplarze).

Na pewnej stronie wyczytałem, że w Alcoholu może być za to odpowiedzialna funkcja "ingotuj typ nośnika ATIP" wyłączyłem ją i nie pomogło. Problem występuje w Nero, Alcoholu, Dvdinfo. Nie mogę kasować płyt RW w tych programach (innych nie próbwałem). Problem występuje ponieważ nośnik jest rozpoznawany jako DVD-R bądź CD-R a nie RW. Co najdziwniejsze, przy tej samej konfiguracji, na tym samym komputerze przy tych samych uruchomionych programach czasem da się je skasować. Nie mam pojęcia czemu tak jest. Wgrałem najnowszy frimaware ale to nie pomogło :\

Oddałem ją do serwisu, ale testowali tylko na 1 CD, którą ja też mogłem skasować u siebie w domu (kolega pracuje w serwisie). Nie mam pojęcia, co zrobić ale moje pomysły się juz wyczerpały a ręce opadły :sad:

Pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie możesz spalić nagrywarki ?? :twisted:

ja zawsze tak robie, bo nie che mi się bawić w serwisy, które kwestionują słuszność mojej decyzji :D

teraz chłopaki w sklepie to nawet nie sprawdzają sprzętu, który im oddaje tylko pytają się czy jest zabity na amen :lol2:

z tym NEC'iem 3540A też miałem problemy :( w ogóle nie chciał mi czytać płyt, które wypaliłem Lite-on'em, a ostatnio przestał mi palić i czytać płyty CD :lol2: więc poszedł do żyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przejmuj sie ja mialem takie ekscesy z nec 3520A po wielu reckach zamiast wziac sprawdzonego liteona - doplacilem 100 zł i wziolem neca.To byl najgroszy blad-wiele bojow mialem z czego 2 razy w serwisie po 2 tygodnie lezal - raz wymienili mechaniczne czesci - pozniej elektronika i zostala stara buda :)... niestety jak byly problemy z buforem i odczytywaniem nagranacyh plyt tak byly.

Zydzik :) nabywcy niby dobrze sie spisuje :)... mowie teraz dobrze sie przyjrze - mnostwo ludzi mowiolo jaki to benq jest cudowny i wogole - no wziolem i co ? narazie jakos jest choc w 100% nie jestem zadowlony moze w 95% :).

Nigdy wiecej neca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daemon tools najnowszy jest zainstalowany? wylacz w menadzer urzadzen kontrolery scsi i raid.. u mnie pomaga i problemow z benq wtedy nie mam.

Sorki za czas mojej reakcji, spróbowałem w dzień napisania tego posta ale nie pomogło. Mam najnowszego deamona. Wyłączenie sci/raid powodowało problemy z programami do nagrywania i wyskakiwał błąd przy uruchamianiu deamona, który zatrzymywał jego uruchomienie.

Męczy mnie to no ale zawsze pozostaje kikukrotne wysunięcie i wsunięcie aż wkońcu załapuje :\

Testuje napęd pon Mandrivą, może tam nie będzie problemów.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=183175&st=0

tez trace nadzieje.. (ost. post)

No ja też tak mam. To się da jeszcze przeżyć ;) Na chwilkę się zatrzymuje/zwalnia a potem rusza do ataku, ważne, że zgrywa się dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi