Skocz do zawartości
arthurrr

Komputer Do Pracy Biurowej Do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Piszę ten temat ponieważ zestawy komputerowe są na listopad, a więc ceny się trochę pozmieniały. Znajoma potrzebuje komputera do prac biurowych i nie zależy jej na karcie graficznej. Ja wymyśliłem taki config:

Procesor AMD Athlon 64 3200+ BOX (Socket 939) Venice

Płyta główna Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra

Pamięć RAM DDR 2x 512MB PC-400 CL2.5 dual channel GoodRAM

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte Silent Pipe IC Edition 128MB (500/1000) TV/DVI (PCI-E) BOX

Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE 120 GB 8MB cache Serial ATA-II

Obudowa Modecom Step 207 czarny - bez zasilacza

Zasilacz Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC

Napęd Samsung SH-S182D

Tak na szybko to mnie wyniosło 1627zł bez kosztów przesyłki więc trochę za dużo i prosiłbym żebyście trochę osłabili tą konfigurację (moze słabsza karta, albo obudowa z zasilaczem) żeby wyniosło o jakieś 100zł mniej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie zależy na grafie, to może coś tańszego, np. 7300GS, zwykłe 6600, X550, X300 itp. Karty mało się nagrzewają i mają pasywne chłodzenie (większość). Zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na większy dysk lup lepszą zasiłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś na zintegrowanym układzie. Zresztą do biura lepiej złożyć coś na Intelu.

A co byś zaproponował, bo ja za bardzo na tanich configach Intel'a się za bardzo nie znam.

Jak narazie to słabsza grafa i bedzie ok chyba, no chyba że Galago coś zaproponuje pod Intela. Ja nie szukałem pod inntela bo wydawało mi się, że będzie drożej. Najwyżej można złożyć pod AMD i Intel'a i zobaczyć który lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zależy na grafie, a stricte do "office use" to:

Intel Pentium 4 D 820 2.8GHz Smithfield/FSB800/2x1MB

390 zł

Asus P5L-MX /i945G/

299 zł

GoodRam 1GB PC667 CL5

355 zł

Seagate 160GB 7200rpm 8MB cache SATAII Barracuda 7200.9

220 zł

NEC ND-4571A (black) LabelFlash

130 zł

1394zł

Do tegu zestawu zasiłka z budą powinna wytrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tegu zestawu zasiłka z budą powinna wytrzymać.

Zwłaszcza jak to będzie Tracer :/. Nawet w biurowym sprzęcie nie ryzykował bym zasilaczy od obudowy. A Fortrona można mieć już za ~50zł. Zresztą wolał bym coś na AMD. Po co 2rdzeniowiec do kompa biurowego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być to komp nie zmieniany przez dłuższy okres czasu to lepiej mieć zapas mocy.

Pozatym zasilacz z budą... hmm oczywyście można Fortrona za ~50zł i jakąś budę za ~50zł (np. ten Mustang z allegro, coprawda mały jest, ale mobo to mAtx więc nie będzie problemu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi