m40 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Tutaj jest mój post http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=218655# w którym rozmyślałem na tym co wsadzić na podkręconego Bartona-M 2400MHz 1,65V (kręcony, może więcej) chłodzonego Gigabytem 3D Coolerem który sobie nie radzi (minimalne obroty, max stres i 61*C) poprawia się na wyższych obrotach, ale wtedy mój odkurzacz chowa się ze strachu przed 3d Coolerem do szafy. Doszedłem do wniosku że nic nie zmieści się na Abita w mej obudowie oprócz tych dwóch coolerów: 1. THERMALTAKE GOLF 325 70zł (nowy) http://www.allegro.pl/item146698356_therma...tel_p4_478.html 2. ThermalTake Pipe 101 115zł (nowy) http://www.allegro.pl/item145491665_therma...dzenie_cpu.html Będą chłodzone wiatrakiem 80x80 przy obrotach 1800-2000 obr/min Golf nie ma rurek heat pipe i to jest jego wada, ale jest za to nieco większy i cięższy o 100g i oczywiście tańszy o 30-40zł od Pipe 101. I teraz pytanie ile dadzą rurki heat pipe w porównaniu do większej ilości miedzi, czy warto płacić więcej i brać Pipe 101 czy lepiej kupić Golfa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Mam Pipe 101 od ok 2,5 roku. Początkowo chłodził Bartona, poźniej AMD 64 3000+, obecnie x2 4600+. Wiatrak 120mm Noiseblocker 2 na przejściówce. Rewelacja!!! Cicho i wydajnie - temperatura w spoczynku 34 stopnie (czasami czujnik wyłącza wiatrak), niesłyszalny. Temperatury mierzone Speedfanem (v. 4.30) Core = idle 34, po 3dsmarku06 59 st. Ta wysoka temp utrzymuje się ok 20sek i spada do 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Temperatury mierzone Speedfanem (v. 4.30) Core = idle 34, po 3dsmarku06 59 st. Ta wysoka temp utrzymuje się ok 20sek i spada do 40.A sprawdzałeś wykres temperatur w trakcie 3DMarka bo ja też kiedyś miałem na Venice 3000+@2500MHz tego Thermaltake Pipe 101 i wydawało mi się że wszystko OK ponieważ po wyjściu z 3DMarka temperatury były w granicach 51-52*C stopni dopiero wykres pokazał że podczas testu dochodziły do 58*C. Dlatego teraz próbuje ustalić czy na podkręcanego Bartona warto kupić Golfa czy Pipe 101... jeżeli pomiędzy jednym i drugim różnica była by 7-10*C to warto brać droższy jeżeli natomiast było by to 3-2 stopnie to lepiej brać tańszy. I tego próbuję się tutaj dowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Zgadza się temp dochodzą nawet do 62 st. Tylko temp czego? Dopiero od niedawana Speedfan pokazuje temp Core. w załączeniu zrzut ze Speedfana w czasie Superpi 4M. Zwróć uwagę na szybkie zejście z wysokich temperatur obrazek Edytowane 2 Grudnia 2006 przez p3p3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgadza się temp dochodzą nawet do 62 st. Tylko temp czego? Dopiero od niedawana Speedfan pokazuje temp Core. w załączeniu zrzut ze Speedfana w czasie Superpi 4M. Zwróć uwagę na szybkie zejście z wysokich temperatur obrazek Teraz będzie mały OT :) Gwałtowny spadek temperatur to normlne w Athlonach 64 (taka architektura) Ja jakiś czas temu zamieniłem Pipe 101 na aAkase EVO33. A teraz potestuję sobie Scythe Ninja :) Natomiast coolery o które pytam próbuję dopasować do kompa brata, lepszą ekonomicznie opcją byłby Golf bo na Pipe 101 musiałbym mu pożyczyć pieniedzy :) Chodzi mi o to czy 115gram miedzi w Golfie da ten sam efekt co rurki heat pipe... co innego gdyby to był tower rurki spełniają tam swoją rolę w 100% ale Pipe 101 to jest "mały jednorodny" cooler, rurki przenoszą ciepło tam gdzie i tak by za chwilę samo trafiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Tego Golfa nie znam, więc nie będę się wypowiadał. 40 zł to butelka niezłego wina, 2 butelki wódy, 8 jaboli ;-) Twój wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) ja mialem pipe 101 i go szybko sprzedalem, moze i jest on wydajny ale przy porzadnym(bardzo) nadmuchu a co za tym idzie glosno. @m40 te 61 to temp na diodzie czy w socketcie? u mnie max na sockecie to 45 a na diodzie dochodzi do 55-59 (2300 na 1,75v) Edytowane 2 Grudnia 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 @ m40 - przyjrzałem się opisowi tego golfa - ma tyle samo finów, wiekszą masę i większe wymiary = większą powierzchnię oddawania ciepła. Teraz odpowiedz sobie na pytanie czy wierzysz w gazrurki :-) @greg505 - porządny nadmuch nie musi być głośny Na marginesie, wiele zależy od obudowy i jej "przewiewności", oraz czy witrak na procku dostaje powietrze z zewnątrz czy miele wewnętrzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 fander nie nalezy do najglosniejszych ale na wyzszych obrotach juz slychac szum powietrza. ten radiator ma za blisko siebie finy, przez to ciezko jest z niego cieplo odprowadzic. najlepszym rozwiazaniem byla by Katana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 @m40 te 61 to temp na diodzie czy w socketcie? u mnie max na sockecie to 45 a na diodzie dochodzi do 55-59 (2300 na 1,75v) Nie wiem, to jest odczyt ze speed fana czyli najwyższa zmieniająca się temperatura podczas testów. Podczepiłem czujke termometra zewnętrznego pomiędzy procesor a radiator i porównałem odczyty: termometr 53*C speedfan 56*C (przy otwartej obudowie i 25minutach testu) Katane brałem pod uwagę niestety nie zmieści się do obudowy w której ma pracować dlatego, albo Golf albo pipe 101 i chyba raczej będzie to Golf... bo tańszy, a brat i tak mi wisi za procesor, nie będę go pogrążał w długach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 skoro ten podlaczony czujnik ma temp 53, a speed fan 56 to temperatura na diodzie jest wyzsza! sprawdz jeszcze w Motherboard Monitor(pokazuje odzienlna temp na socket i diode), nf7 powinien miec odczyt z diody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...