k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Ludzie sytuacja wygląda następująco. Aktualny CFG mojego kompa macie w sygnaturce. Jak widać nadszedł najwyższy czas na zmianę grafiki. Jestem już mniej więcej zdecydowany co chcę kupić, ale chciałbym to jeszcze zweryfikować na forum. Moje wstępne założenia dot. karty: - pełna obsługa DX 9c (shadery 3.0) - jako taki potencjał na podkręcenie karty w przyszłości - dobre chłodzenie (najlepiej tylko radiatorem) - magistrala AGP (niestety nie mam za bardzo ochoty wymieniać połowy kompa, kiedy nie jest to KONIECZNIE potrzebne) - karta musi być nowa (gwarancja etc.) - budżet to maksymalnie 450 zł Wszystkie te założenia spełnia: Gigabyte GF 7600 GS 256 MB (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+7600GS+256+AGP) Niestety z tego co widzę model ten jest bardzo trudny do dostania, z cenami też bywa różnie. Drugą opcją jest: Galaxy GF 7600 GS (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+7600GS+256+25) Z tym już jest lepiej, przynajmniej w sklepie, który jest w linku. Co sądzicie o tych kartach? Jest jeszcze jakieś inne wyjście? ATI ma coś lepszego w podobnej cenie? Edytowane 2 Grudnia 2006 przez KijasS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 To jeszcze produkuja grafiki na AGP? Moim zdaniem szkoda kasy, zreszta ma wejsc DX10 i ceny kart graficznych z DX9.0 zejda w dół więc sie nie opłaca poprostu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Heh w tym rzecz, że już praktycznie nie robią. I albo teraz coś kupie albo będę zmieniał całego kompa. Z resztą nie sądzę, aby grafiki poszły tak bardzo w dół tylko dlatego, że DX 10 wyjdzie. Wiec? Jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Szczerze mowiąc, ceny ida caly czas w doł :-P ja bym zmienił juz cos na pci-e, AGP to juz prehistoria :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Idą idą. :) Tylko, że nie będzie rewolucji po wyjściu DX 10, przynajmniej tak mi się wydaje. Zmiana platformy na PCI-E to ostateczność. Muszę więc ratować kompa kartą na AGP. Chyba rozumiesz / rozumiecie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Ja bym sie nie pchał w AGP, na pci-e grafiki sa o wiele tansze, a te twoje 512mb ram'u to bardzo mało i proca mozna by wykrecic do 2.6 ghz jak sie da :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Tego proca to spokojnie można puścić na 2,4 GHz na tym mobo co mam. Ram planuje kupić wiosną, bo teraz ceny są trochę za wysokie. Grafika. O grafikę się tu rozchodzi. No dobra, twoje zdanie znam. :) Co powiedzą inni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Pozbył bym się tego co masz i złożył coś na PCI-E. AGP jest w tej chwili zupełnie nieopłacalne. Zresztą te 7600 co są na aGP mają słabe pamięci DDR2 2,5ns (a w PCI-E są DDR3 1,2/1,4ns). Edytowane 2 Grudnia 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Także uważam że agp to przeszłość, której należy unikac. Jak nie chcesz zmieniac całego kompa to sprzedaj mobo i grafe, kup np. k8ne i galaxy 7300gt 128mb 1.4ns. Ta płyty główne mozna znależć na allegro za 150, a nieraz taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Coś tam jeszcze robią na AGP ale lepiej omijać to ,,gniazdo,,, a może zrobił byś tak, sprzedałbyś grafe, ram-y i proca, i złożył coś na: Sempron64 3000+ s.754, do tego Gigabyte K8NE i Galaxy 7300GT/7600GS było by o wiele wydajniej a miałbyś 64 bityi PCI-E Edytowane 2 Grudnia 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Wiecie to wszystko jest do zrobienia. :) Ale mnie się potwornie nie chce perturbować z zakupem nowych części, sprzedażą starych. Wszystko było by prostsze gdybym miał kasę. Idę do sklepu, kupuję to to i jeszcze tamto, a stary sprzęt sprzedaje później, wcale się nie spiesząc. A co jeśli miałbym wymienić płytę główną + grafikę już na PCI-E? Dużo wydajniejszy byłby ten zestaw niż GF 7600 na AGP na tym mobo co mam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Lepiej się będdzie podkręcał. Jak pisałem wyżej, karty na AGP mają gorsze pamięci niż te na PCI-E. Łatwiej też ci bedzie później sprzedać taki zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Hm no dobrze. :) Odkładając na bok podkręcanie i w ogóle PCI-E... gdybym zdecydował się jednak na AGP i nie mógł bym dostać Gigabyte to czy można zaufać Galaxy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4sha Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Czyli wydajność będzie taka sama bo i specyfikacja jest identyczna. Boję się tylko, że chłodzenie będzie robić hałas. :) Głośne będzie to Galaxy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...