Jump to content
foxwq1

Budowa "najlepszego" Wc - Projekt Do Konsultacji

Recommended Posts

Tak się zastanawiam nad budową najlepszego chłodzenia wodą, tzn. takiego które spełnia następujące wymagania:

1) najlepiej jak to możliwe chłodzi procesor

2) chłodzi procesor niezależnie od temperatury otoczenia

3) jest niesłyszalne (duże wiatraki mogą chodzić max na 5 V)

4) ładnie wygląda :)

Długo się nad tym zastanawiałem i wpadłem na pomysł budowy układu składającego się z 2 obiegów wody: jednego z wodą zimną a drugiego z ciepłą. Wymiennikiem ciepła pomiędzy układami byłyby np ogniwa peltiera. Schemat takiego układu z grubsza wyglądałby tak jak na poniższym rysunku.

Dołączona grafika

Wszystko oczywiście musiało by być chyba zbudowane z przeźroczystej pleksy i najlepiej podświetlone diodami.

Proszę o opinie na ten temat bo przystępuje właśnie do jego budowy!!!! (mam już gotowe kilka elementów :) )

Edited by foxwq1

Pelty nie służą do budowania cichego WC a do zamrażania słabszych proców i graf. Jeśli chcesz mieć cicho npBIX+2Fandery a 5V spokojnie starczą. Do schłodzenia tych peltów poniżej 50 stopni nie wystarczy nawet BIX3 + Delty na 12V

Oczywiście ze sie woda nie zagotuje bo:

1) mam w budowie zamiast jednej chłodniczki 2 nagrzewnice od golfa 3 o wymiarach 20 na 16 na 4 cm i 4 wiatraki 12 cm puszczone na 5 woltików.

2) robiłem juz kiedyś takie cuda i temperatutrka ciepłego obiegu nigdy 60 st nie przekroczyła !!! (trzeba ciepełko z petierów odprowadzać)

Chyba sie panowie peltierami nie bawili nigdy :)

foxwq1

aha

do zasilania peltireów trzeba 4 zasilacze at

Edited by foxwq1

Nie lepiej już zrobić FWC? Np. coś takiego:

Dołączona grafika

Na pewno będzie to miało mniejszy pobór energii niż dodatkowa pompka i 4 dodatkowe zasilacze AT, o osiągach się nie wypowiem bo nei siedze w temacie peltów/fc.

Edited by bart3d

ponizej 10 stopni :)

jutro chyba skończe i testy zrobie może :)

przed ta 10tką brakuje chyba minusa :lol:

wez daj se z tym spokoj, topic i tak niedlugo umrze, pewnie nie skonczysz projektu, nic Ci sie nie uda, wiec lepiej nie zaczynaj wcale...... ale zycze Ci jak najlepiej :lol:

przed ta 10tką brakuje chyba minusa :lol:

wez daj se z tym spokoj, topic i tak niedlugo umrze, pewnie nie skonczysz projektu, nic Ci sie nie uda, wiec lepiej nie zaczynaj wcale...... ale zycze Ci jak najlepiej :lol:

założe sie o 100 zł ze zskoncze mam tylko skrecic wszystkie elementy pokleic i testowac :)

Tak się zastanawiam nad budową najlepszego chłodzenia wodą, tzn. takiego które spełnia następujące wymagania:

1) najlepiej jak to możliwe chłodzi procesor

2) chłodzi procesor niezależnie od temperatury otoczenia

3) jest niesłyszalne (duże wiatraki mogą chodzić max na 5 V)

4) ładnie wygląda :)

Bylbym ostrozny z uzywaniem okreslenia 'najlepsze'... To nie jest takie proste, ze sie cos wymysli, doda jakies pelty i juz jestesmy w domu :wink:

Najlepsza wydajnosc osiagnie sie na FWC, albo przy ogromnym pelcie bezposrednio na cpu. Stosowanie wielu peltow do chldozenia wymienika - strasznie przekombinowane.

A cisza? Wentylatory, pompa juz nie mowiac o standardzie jakim jest psu i dyski dodatkowo.

No ale czlowiek uczy sie na bledach.

No kszonek nie ma to jak wsparcie dla osoby , która dąży do celu :D

Co do tego minusa ..... Klik!

Jakoś mi się niewidzą 4 pelty w tym układzie , przecież to dodatkowe 350 W ciepła .

Nie lepiej i taniej było by zrobić tak : obieg właściwy ma początek i koniec w zbiorniku cieczy , w tym samym zbiorniku są zanurząne spiralne rurki z obiegu drugiego , drugi obieg jest połączony bezpośrednio z chłodnicą .

A tak wogóle co stoi na przeszkodzie w budowie WC z jednym obiegiem zamiast dwoma ??

Panowie nie rozumiemy się:

- pisze ten post po to by sie cos nowego dowiedziec od osób które podobne rzeczy robiły lub coś na ten temat wiedzą.

- moje wc (które tu opisuje) jest prawie skonczone i dzis testy zrobie

- nie na mawiajta mnie na fwc bo mi zalezy na na innych rzeczach które dzisiaj wam w kolejnym poscie opisze

- nie zależy mi na extremalnym OC = jakby mi zalezało to zrobiłbym chłodzienie ciekłym azotem albo nawet i helem (bo mam taka mozliwość)

- testy wstepne mojego wc pokazuja ze bez obciazenia moge osiagnac nawe ujemną temperature w obwodzie "zimnym" (ale testy te były robione "na szybko" i nie do konca tak jak chccialem)

- po to jest obwód zimny zenym mogl chłodzić CPU, HDD, mostek północny i karte grafiki

- robie to tylko po to by zrobić cos niepowtarzalnego i pieknego zarazem!

wracam do roboty bo czas leci :)

Edited by foxwq1

mi tez nie bardzo chce sie wierzyc. najslabszym ogniwem w tym ukladzie sa te dwa profile alu ktore maja obierac cieplo od "ukladu zimnego" :D

Dołączona grafika

oczywiscie teraz teoretyzuje ale na chlopski rozum to wyglada tak jakby w zwyklym WCie zamiast chlodnicy dac taki kawalek profila z alu :lol: chcesz mi powiedziec ze taki profilek jest w stanie sprawnie odbierac cieplo od przeplywajacej przez niego wody ? no bo zeby przekazac cieplo z pierwszego ukladu do drugiego to trzeba je najpier "jakos skutecznie" odebrac z pierwszego "zimnego ukladu" a wg mnie ta chlodnica z profilka alu tego nie zrobi.

Edited by CarsonPoland

- moje wc (które tu opisuje) jest prawie skonczone i dzis testy zrobie

- nie na mawiajta mnie na fwc bo mi zalezy na na innych rzeczach które dzisiaj wam w kolejnym poscie opisze

czekamy.... masz cale 2,5h.

- nie zależy mi na extremalnym OC = jakby mi zalezało to zrobiłbym chłodzienie ciekłym azotem albo nawet i helem (bo mam taka mozliwość)

albo cieklym budyniem.... jak wszyscy wiemy hel sie nie nadaje....

- testy wstepne mojego wc pokazuja ze bez obciazenia moge osiagnac nawe ujemną temperature w obwodzie "zimnym" (ale testy te były robione "na szybko" i nie do konca tak jak chccialem)

taaaa, jasne.....

- robie to tylko po to by zrobić cos niepowtarzalnego i pieknego zarazem!

wracam do roboty bo czas leci :)

niepowtarzalnego? mozliwe... pieknego? zobaczymy.....

Heh sam sobie zaprzeczasz...Nie moze to być ciche skoro zamierzasz urzyć 4 zasilaczy at...

Ogniwa dadzą tyle ciepła, że trzeba dużo energi poświęcić by sie jej pozbyć... co zaprzecza idei całego układu...

Kolejna sprawa to pompki.. jakch chcesz użyć przy tych 60st i -10 o których piszesz?

Nic sie skraplać nie zacznie?

No i wytłumacz mi na szym polega "najlepszość" tego układu... Że będzie przekombinowany, głośny, prądożerny...

Przepraszam jeżeli jestem sceptyczn "i nie widze piękna"... Ale układ jest całością.. a tutaj widze same sprzeczności...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...