yuucOm Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam. Mam cholernie wielki dylepat jaka kate wybrać. Poczatkowo chciałem nawet w g80 iść ale bez nowego proca to chyba mija sie z celem (ofc przy nowej karcie procek bedzie chodził min 2.7ghz). Musze kupić jakaś dobra karte na pci-e na przeczekanie az bede miał c2d itp. A wiec moja propozycja to 7900gto albo 1900xt (256lub512). Z tego co wiem to 1900xt 512ram jest dużo doroższa od 7900gto. Wiec co mi proponujecie. Czy 7900gto po OC > niz GTX bedzie wydajniejszy od 1900xt 512 ? Która karta lepsza ogolnie i gdzie je mozna najtaniej znaleźć (używana wchodzi w gre ;)) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 GTO, nówke dostaniesz taniej niźli Radeona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 A ja przyłącze się do pytania... Co będzie wydajniejsze x1900xt (wykręcony na xtx) czy 7900gto (wykręcony na gtx) ???????????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 zależy jak się wykręci ;) Ale xtx vs gtx częściej wygrywa ten pierwszy w wydajności, za tym drugim jest reszta (cena, chłdodznie itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) X1900XT 512mb bez problemu wyrwiesz za 1000-1050zł(conajmniej 2 lata gwary) wiec kupno 7900GTO to glupota tymbardziej za cene jaka aktualnie obowiazuje(ponad 1100zł :lol2: ). Do tego accelero X2 za 5 dyszek i GTO sie chowa, wiec odpusc sobie ta karte. Chyba, ze jestes fanboyem NV?? :wink: Pzdr Edytowane 2 Grudnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208193 To wam wszystko powinno wyjaśnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 @HucK nie wiem czy wiesz, ze marki to nie wszystko.. jednak x1900xt jest lepsza i w markach i w grach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 luki2 specjalisto na jakim ty świecie żyjesz :D ? takie x1900xt 256mb UŻYWANE można mieć za 1000zł, gto masz nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Ok ok ;). Dzieki wielkie za odpowiedzi. Mnie jeszcze nurtuje dokładnie jedno: jakiej długości jest x1900xt 512ram ? (dokładnie prosze ;) bo nie moge znaleźć info na ten temat). Poza tym może 7900gs od galaxy wy wystarczył ? Z tego co moge oblookać tutaj:http://pclab.pl/art22858-3.html to wcale nie oddstaje od gto i innych bardzo (w dodatku moża jeszcze sporo podkrecić). Hm Waszym zdaniem warto inwestować w gto/xt gdy mam potem (do nastepnych wakacji) zamiar zmienic karte na g80/r600. Bo z tych testów wynika ze jest niewielka różnica miedzy 7900gs a gto/xt. Ja juz nic nie wiem. Prosze oświećcie mnie :). Edytowane 2 Grudnia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) luki2 specjalisto na jakim ty świecie żyjesz :D ? takie x1900xt 256mb UŻYWANE można mieć za 1000zł, gto masz nowego. Chlopie obudz sie, bo przespisz cale swoje zycie :lol: 7900gto nowe za 1000zł?? Gdzie?? Po drugie nawet gdyby byla to za tysiac jest x1900XT 512MB TUTAJ Ja nie rouzmiem jak mozna komus wciskac gorsza i drozsza karte tylko dlatego, ze ktos czuje miete do NV?? :wink: . Edytowane 2 Grudnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) [; http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...5&grupa=213 wiem, że to pomyłka ale masz... uwierz mi są te karty za 1000zł btw. widać, że ty czujesz mięte do ATI :) Skoro bawimy się w używki to ja zaatakuje z grubej rury. http://allegro.pl/item145950998_gainward_7950_gx2.html http://allegro.pl/item145096583_xfx_7950gx...1gb_512bit.html http://allegro.pl/item146487818_microstar_7900gto.html Edytowane 2 Grudnia 2006 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 X1900XT 512mb bez problemu wyrwiesz za 1000-1050zł(conajmniej 2 lata gwary) wiec kupno 7900GTO to glupota tymbardziej za cene jaka aktualnie obowiazuje(ponad 1100zł :lol2: ). Do tego accelero X2 za 5 dyszek i GTO sie chowa, wiec odpusc sobie ta karte. Chyba, ze jestes fanboyem NV?? :wink: Pzdr na GTO można bardzo fajne V-Mody wykonać, dzieki czemu można bardzo bardzo ladnie ją podkręcać. Także co do tego ze GTO się chowa bym sie wstrzymał na Twoim miejscu ;) tak BTW. to GTO juz chyba nigdzie nie jest dostępne, jeśli juz to na Allegro za 1200zł, co jest kompletnie nieopłacalne, bo za ~1500zł można wyrwać GX2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Nie wiem czemu polecacie radeona x1900XT 512MB, skoro w tej samej cenie jest model x1950XT 256MB ?? Popatrzcie na jego taktowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 @Masakra355 Te 1900xt 512 co mi polecali sa juz podrecone do xtx wiec ? ;). A 512 MB czassmi moze sie przydać (można ogromne textury sobie sciagąć do Obliviona a po za tym to nie widze zastosowania..) Btw wspominaliście o GX2 i mam takie pytanie a właściwie 2: 1. jak zasilka jest potrzebna (bo kupuje i tak do nowe karty) ? 2. jaka jest długość karty ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) Nie widzę większego sensu, żeby brać gx2. Procek będzie tzw. 'wąskim gardłem'. Karta nie rozwinie skrzydeł. Po drugie, nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że nie warto brać gx2 'bo nie obsługuje dx10'. Zanim dx10 wejdzie na dobre do użytku to g90 się pojawi :wink: . Edytowane 3 Grudnia 2006 przez ShaDiQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) Wiesz ale to jest na przeczekanie karta do c2d czy nawet cos lepszego jak sie pojawi przed wakacjami :). To ze nie rozwinie skrzydeł to wiem ale i tak bedzie szybsza od xt/gto. Wiec ponawiam pytanie od długość GX2 i jaka trzeba zasilke kupić ? Edytowane 3 Grudnia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakra355 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 @Masakra355 Te 1900xt 512 co mi polecali sa juz podrecone do xtx wiec ? ;). A 512 MB czassmi moze sie przydać (można ogromne textury sobie sciagąć do Obliviona a po za tym to nie widze zastosowania..) Btw wspominaliście o GX2 i mam takie pytanie a właściwie 2: 1. jak zasilka jest potrzebna (bo kupuje i tak do nowe karty) ? 2. jaka jest długość karty ? :) Czyli rozumiem, że taktowania tego x1900XT 512MB wynoszą 650MHz dla rdzenia i 1550MHz dla pamięci? Więc porównaj to sobie do tatkowań x1950XT 256MB - 625MHz na rdzeniu i 2000MHz na pamięciach... :wink: Wiesz ale to jest na przeczekanie karta do c2d czy nawet cos lepszego jak sie pojawi przed wakacjami :). To ze nie rozwinie skrzydeł to wiem ale i tak bedzie szybsza od xt/gto. Wiec ponawiam pytanie od długość GX2 i jaka trzeba zasilke kupić ? Dla tej karty to najlepiej niech będzie zasilacz o mocy min. 450W np. Chieftec. Poza tym ja wolałbym 2x7900GS od firmy Palit za które zapłacilibyśmy ok. 1320zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) GTO nie kosztuje 1000 ani 1100zł tylko 900. :) KLIK Moim zdaniem to dobry wybór. Edit: Złego linka podałem. ;-) Chodziło mi właśnie o aresta, co go lukmek podał. :) Edytowane 3 Grudnia 2006 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) GTO nie kosztuje 1000 ani 1100zł tylko 900. :) KLIK Moim zdaniem to dobry wybór.900 zł netto, czyli 1100 zł brutto Tu jest za 899 zł Edytowane 3 Grudnia 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zaje****e Panowie czytają temat.... Masakra tobie też podziękujemy ;) Co z tego, że ma 2ghz na pamięciach (ciekawe zresztą skąd takiego wyciągniesz :lol: ) skoro ma TYLKO 256mb co przy kartach jakby nie patrzeć highendowych jest wynikiem słabym, taka ilość jest wąskim gardłem w grach i wodotryskach, do których te karty są przeznaczone. A tak w ogóle to nie wiesz o zjawisku nazywanym overclocking? Aha x1900xt ma na pamięciach 1450mhz. Jak będziesz chciał następnym razem w taki sposób zabłysnać to idź na tfika. Licytuj tego gainwarda gx2, którego podałem wyżej jak uda Ci się kupić poniżej 1100zł to możesz być pewnym, że lepiej być nie mogło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 No musze przyznac, ze 899zł za 7900GTO to bardzo dobra cena, choc aktualnie ceny za x1900xt 512 sa za bardzo kuszace... A HDR+AA to nie w kij dmuchal, no i zawsze troche wyzsza wydajnosc. Licytuj tego gainwarda gx2, którego podałem wyżej jak uda Ci się kupić poniżej 1100zł to możesz być pewnym, że lepiej być nie mogło :)Zarty sie ciebie trzymaja :wink: Ide o zaklad, ze bedzie spokojnie powyzej 1300zł. Czyli rozumiem, że taktowania tego x1900XT 512MB wynoszą 650MHz dla rdzenia i 1550MHz dla pamięci? Więc porównaj to sobie do tatkowań x1950XT 256MB - 625MHz na rdzeniu i 2000MHz na pamięciach... :wink:Chlopie przestan bzdury pisac. Wersja 512mb zjada twoja na sniadanko i nie zapominaj, ze w x1900xt 512mb mozna bardzo ladnie pamieci podkrecic. Imho kupna tej karty to bezsens szczegolnie, ze to po prostu x1900xt 256MB z wyzszymi taktami pamieci(1800mhz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgadzam się z Black_war'em. W takiej karcie 512MB vRAM to podstawa, bo 256MB może ją ograniczać. Warto również wspomnieć, że w XT 256MB pamięć ma gorsze timingi niż w przypadku XT 512MB, dlatego wydajność bywa niższa. Również polecam licytację tych dwóch GX2, gdyż mogą pójść z granicach 1000 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) Pytam tak po za tematem bo mnie troche zamotaliście. Czym sie różni wersja 1900xt 512 ram a xt 256 ? Jakie są stock'owe tatkowania obu kart ? ;) I jeszcze: macie gdzies porównanie długości kart Gx2 ? np z 7900gtx albo z czymś innym ? Bo jest duże prawdopodobienstow ze do budy mi sie nie zmieszcza :? Edytowane 3 Grudnia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 to ja tylko powiem ze wyrwalem 2 dni temu na allegro gainwarda 7900gtx za 1100, uzywany, na gwarancji. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Pytam tak po za tematem bo mnie troche zamotaliście. Czym sie różni wersja 1900xt 512 ram a xt 256 ? Jakie są stock'owe tatkowania obu kart ? ;) I jeszcze: macie gdzies porównanie długości kart Gx2 ? np z 7900gtx albo z czymś innym ? Bo jest duże prawdopodobienstow ze do budy mi sie nie zmieszcza :? Taktowania kart są chyba identyczne ale w wersji 256mb są luźniejsze timingi dlatego wydajność jest niższa. Co do długości gx2 to poszukaj testów tej karty, gdzieś na pewno są podane jej wymiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Znazłem juz długośc gx2: jest to 22,5 cm wiec styknie. Problem w tym ze w arescie naprawde były gto za 900 zł ale juz ich nie ma i nie bedzie :?. Jeszcze tydznien temu było pare sztuk ;/ jaki pech no. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 BTW. Jeżeli masz dużą obudowe może znajdziesz gdzieś gf 7900gx2, pamiętam była kiedyś w jakimś sklepie wyprzedaż takich, tylko pamiętaj 8800gtx to przy nim maluszek ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 BTW. Jeżeli masz dużą obudowe może znajdziesz gdzieś gf 7900gx2, pamiętam była kiedyś w jakimś sklepie wyprzedaż takich, tylko pamiętaj 8800gtx to przy nim maluszek ;]Blackwar ;) 7900gx2 ma 33 cm długości oznacza to ze praktycznie bym musiał dziure zrobić w budzie. Skoro w Polsce nie mozna dostać gto to moze za granicą ? Znacie jakis dobry sklep internetowy (miedzynarodowy ;] - i nie ebay) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) Swoja droga to radze zobaczyc po ile juz stoi Gainward GX2 Ktos tutaj sie niezle rozpedzil bo jeszcze tak dobrze nie ma, zeby GX2 chodzily po 1000zł :lol: EDIT>>No i poszla za 1440zł GX2 Proponuje przejzec na oczy panowie, bo chyba nikt nie jest sw. Mikolajem, zeby sprzedawac GX2 za 1000zł :wink: Pzdr Edytowane 5 Grudnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Widze ze nikt nie odpowiedział na moje pytanie wiec je ponawiam: Skoro w Polsce nie mozna dostać gto to moze za granicą ? Znacie jakis dobry sklep internetowy (miedzynarodowy ;] - i nie ebay) ?Moze kupowaliście juz w jakims sklepie nie w pl ? Jak tak to w jakim ? (raczej na terenie europy no chyba, że przesyłka między-kontynentalna bedzie tania ;]) A i czy jest wersja x1950xt z 512 ram ? Edytowane 7 Grudnia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...