Skocz do zawartości
Gość MaRuH

8800gts I P4 3.0ht 775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kumpel chce zmodernizować pod kontem gier swojego kompa ma na ten cel 1800-1900zł z poczatku chciał sprzedac to co ma i kupić coś na C2D/AM2, ale teraz poważne zastanawia się tylko nad zmianą karty graf. na Geforce'a 8800GTS, i teraz pytanie czy jest sens wkładać taką kartę do tego komputera, mi się wydaje że tak przecież ten jego komputerek nie jest taki zły w sumie, głównie chodzi o to czy procek da rade tej karcie czy się nie będzie pocił???, a może jednak sprzedać to co ma i kupić coś całkiem nowego C2D itp???

Jego obecna konfiguracja:

P4 3Ghz z HT na Lga775

Asusa P5LD2

2GB ramu Kingstona w dualu

GF 6600GT

zasiłka to huntkey hk350ap

Kumpel będzie wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :)

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek jest z serii EO wiec myśle ze na tej jego płycie na te 3.8Ghz pójdzie spokojnie, a czy zasilacz da rade?, przed chwilą na gg zaproponowałem mu żeby kupił 7900GTO i np pentaka 820 czy tam 930 ale on sie tak napalił na tego 8800GTS'a ze masakra ;p

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech zamieni p4 na c2d, zasiłke na coś porządniejszego, dozbiera kasy i wtedy wsadzi GF z serii 8

w sumie to jak posprzedaje swoje proca, zasiłke i grafe to możne na e6300 mu styknie. wtedy zostanie zebrać tyle ile na fajny zasilacz trzeba. ale dla tego 8800 i c2d, którego grzech nie skręcic coś porządnego by sie przydało.

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realna moc tego huntkey'a to 400-410W, z tego co wiem to na tym zasilaczu został pobity rekord polski w podkręcaniu jakiegoś tam proca(chyba jakiś pentak) i zasilacz również ciągną 2xX1900XTX, myślę że z takim 8800GTS dał by sobie rade (chyba :-P ).

A wiec udało mi się namówić kolegę aby sprzedał ramy,płytę,proca,grafikę, za to dostanie ok 1200-1300zł+ te 1900zł = ok 3100/3200zł i poradziłem mu taki zestawik:

Gigabyte 965P-DS3 (iP965) 559zł

Intel Core 2 Duo E6300 689zł + Arctic-Cooling Freezer 7 Pro 80zł

GoodRam 2GB (2x1GB) PC800 CL5 PRO 899zł

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns, zalman) 325zł (chwilowo jak nazbiera kasę to GF seria 8xxx)

dysk samsung 200GB sata2,zasilacz i buda zostają ze wcześniejszego kompa

Razem: 2552zł, czyli zostało 700zł + zbieranie kasy na coś z serii 8xxx, no i git myślę ze takie rozwiązanie jest najlepsze.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk to ja proponuje seagate 250GB i więcej z serii 7200.10 (prostopadły zapis).

A w sumie spoko, to ok powiem mu żeby sprzedał jeszcze dysk i brał tego z prostopadłym zapisem :) .

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według gazety CHIP chyba jednak tak ;)

Chociaż muszę zgłosić poprawkę, tam było napisane do 8800GTX a skoro to jest GTS to gdzieś 400W ;)

Co do fachowosci artykułów w tej gazecie można dyskutować :-P

Co do zaproponowanego sprzętu: dobry wybór i strategia ze słabszą kartą na początek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Co do fachowosci artykułów w tej gazecie można dyskutować :-P

Co do zaproponowanego sprzętu: dobry wybór i strategia ze słabszą kartą na początek :wink:

i tak jest jedną z bardziej fachowych

a co do zasiłki- to absolutna racja, bo 350W, nawet huntkeya to za mało na GTS :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak jest jedną z bardziej fachowych

a co do zasiłki- to absolutna racja, bo 350W, nawet huntkeya to za mało na GTS :mur:

Na płycie głównej EVGA nForce 680i SLI zamontowano procesor Intel Core2 Extreme X6800 2.93 GHz, 4GB pamięci RAM (4 moduły Corsair Twin2X DDR2 1GB 1066 MHz CL5-5-5-12) działające z częstotliwością 1066 MHz, do tego cztery dyski twarde WD Raptor 150GB (połączone w RAID rzecz jasna), oraz dwie karty graficzne GeForce 8800 GTX spięte w tryb SLI.

Korzystając ze specjalnego miernika poboru prądu (Energy Monitor), mogliśmy sprawdzić ile energii pożera taka maszyna, a także wyliczyć, ile pobiera jedna i dwie karty GeForce 8800 GTX.

W trybie 2D, czyli grafikach na 'jałowym' biegu, zestaw 'zjada' około 370 Wat. Co ciekawe, przed zainstalowaniem sterowników dla kart graficznych pobór mocy jest o 70W niższy.

Podczas największego obciążenia, czyli w trakcie benchmarków i gier 3D, cały zestaw siorbie z gniazdka elektrycznego aż ~570 Wat w trybie SLI. Natomiast z zainstalowaną jedną kartą jest to mniej więcej o 100W mniej. Łatwo zatem wyliczyć, że jeden 8800 GTX pobiera około 100W energii.

Dlaczego porzadna 350-ka mialaby nie wystarczyc do 8800gts ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huntkey jednak też idzie na sprzedaż, myślę że by sobie poradził z tym GTS'em no ale lepiej nie ryzykować, koledze zaproponowałem zasilacz TopowerTOP-500P3 500W kosztuje w zenifiscie ok 370zł, nada się on ???

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi