Skocz do zawartości
mariusz654321

Instalacja Windowsa Na Dysku Sata

Rekomendowane odpowiedzi

ja sie podlacze do tego pytania bo mam problem z instalacja windowsa Xp na dysk sata. mianowicie mam dysk WD1600YS i winXp wczesniej windowsa mialem na dysku Seagate Baracuba IV i wsyztko dzialalo ok aha plyte mam gigabyte DS4

Problem jest taki przy instalacji windowsa dostaje komunikat iz ne da sie zformatowac dysku, wiec zrobilem to w windowsie na starym systemie, jednak nie obylo sie bez klopotow, system mowil moeil mi po 99 % formatowanie ze dysk jest unloaded to format szczerze mowiac rozumiem znaczenie poszczegolnych slow ale nie wsyzstkich razem. po wielu probach trickach i zabawie udalo mi sie zrobic formata .. zabralem sie znow do instalowamia windy no ale za kazdym razem jest ten sam problem nie jest w stanie skonczyc instalowania zawsze jakis blad wyskakuje macie jakis pomysl co mozna zrobic dzieki wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jestem glupi wzalem ten dysk udalo mi sie sformatowac( myslalem ze cos zle robie ) i zainstalowalem Wina na druga partycje przelalem wszystko co mialem wszystkie rzeczy na studia z pracy i zadowony korzystam sobie z kompa ...az tu nagle zgrzyt pisk iiiii..... restart kompa, no dobra fajnie nie pierwszy raz nie ostatni czekam poszedlem po Cole wracam a tu systemu brak. win sie nie odpala, juz bylem zly, mowie no dobra na gwarancji sie odda, wzialem stary dysk seageta IV zainstalowalem system mysle sobie przegram wszystko zanim zaniose ... a tu co pliki niby widac ale co fatal error i nic siedze juz caly dzien i niczym nie moge odzyskac tych danych, jedynie kilka plikow, a cala reszta to grzechotka z dysku sie robie cos czuje ze nie bardzo sie da to odzyskac ........

mam pytanie czy powinni mi odzyskac dane z dysku i czy poprostu trafilem na Caviara padnietego i warto poprostu wymienic na drugego Caviara czy poprosic zeby mi na seageta wymienili .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykleje się

A pytanie z innej beczki

Np. winda padła dysk jest podzielny (SATA) na cztery partycje.

Jak mam sformatować c: żeby zainstalować system na czystą partycję C: i nie stracić danych na innych partycjach.

Z dyskami IDE nie było problemu a teraz mam mały kłopot, bo wyciągam dysk idę do innego kompa i tam formatuje c: (oczywiście na innym kompie C: jest jako np. jako E: )

Jak to zrobić żeby nie wyciągać dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robie to tak ze poprostu robie formata podczas instalacji windowsa ( z bootowalniej plytki ) nic prostszego ......

w jaki sposob Ty instalujesz windowsa ( spod windowsa ) ???

nie ma najmniejszego strachu ze co Ci sie stanie z danymi jesli tak zrobisz

ustawiasz w Biosie boot disk na cd -room wkladasz plytke z winem ... wciskasz dowolny klawisz i postepujesz zgodnie z info na ekranie .... wciskasz swiez instalacje, wybierasz dysk C formatujesz ( nie Quick) i po sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykleje się

A pytanie z innej beczki

Np. winda padła dysk jest podzielny (SATA) na cztery partycje.

Jak mam sformatować c: żeby zainstalować system na czystą partycję C: i nie stracić danych na innych partycjach.

Z dyskami IDE nie było problemu a teraz mam mały kłopot, bo wyciągam dysk idę do innego kompa i tam formatuje c: (oczywiście na innym kompie C: jest jako np. jako E: )

Jak to zrobić żeby nie wyciągać dysku?

instalator pyta się na jakiej partycji zainstalować system a następnie pyta sie czy pozostawić system plików na wybranej partycji czy sformatować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robie to tak ze poprostu robie formata podczas instalacji windowsa ( z bootowalniej plytki ) nic prostszego ......

w jaki sposob Ty instalujesz windowsa ( spod windowsa ) ???

nie ma najmniejszego strachu ze co Ci sie stanie z danymi jesli tak zrobisz

ustawiasz w Biosie boot disk na cd -room wkladasz plytke z winem ... wciskasz dowolny klawisz i postepujesz zgodnie z info na ekranie .... wciskasz swiez instalacje, wybierasz dysk C formatujesz ( nie Quick) i po sprawie

Podpinam dysk (sata) tylko żeby zrobić format c: (na innym kompie będzie to np. e: bo dysk będzie drugi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi