Skocz do zawartości
kądziel

Wc By Banditos

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp

Pierwsza myśl aby złożyć WC padła jakiś rok temu. Zacząłem szukać i dotarłem do forum "tweaka" zacząłem czytać , czytać i odechciało mi się :) Ta prawidłowa decyzja zapadła w te wakacje , gdy przeczytałem w jakiejś gazecie o chłodzeniu wodnym. Ciche i wydajne. Opisywany był tam zestaw CP* . Wróciłem z wakacji więc postanowiłem , że kupie CP* . W oczekiwaniu aż uzbieram odpowiednią sumę pieniędzy chciałem dowiedzieć się czegoś więcej. Przypomniałem sobie że było jakieś forum gdzie jest dużo takich informacji. Znowu wylądowałem na tweaku ale po kilku dniach zmieniałem forum na Pure :) Przeczytałem poradnik kszonka , i dowiedziałem się całej prawdy o WC , ale to nie zmieniło mojej decyzji. WC ma być i koniec. Postanowiłem , że kupie gotowy zestaw jakiejś renomowanej firmy. Kwota do uzbierania 480 zł :mur: Znowu trzeba czekać i znowu czytałem. Ostateczną decyzją było , że

WC złożę sam.

Nagrzewnica

Kupiona na szrocie w Wiczlinie za 30 zł . Łada 1207 .Trochę drogo . Moje dziecko :) Pełno kąpieli kwaskowych , octowych i innych. Kanały były czyszczone mechanicznie , takim oto brzeszczotem :

Dołączona grafikaDołączona grafika

Świetnie się nim czyściło ale po pewnym czasie stawał się on miękki. Po wielu godzinach czyszczenia wszystkie kanały zostały wyczyszczone. Zdjęcia :

Na początku:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Po wyczyszczeniu:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Otwierałem ją razem z moim Ojcem , szlifierką kątową za 40 zł z Praktikera :blink: , "zamykał" ją kolega. Lutowana była na kwas. Wlutowane złączki NK12 .W chwili obecnej chodzi pasywnie i po rozgrzaniu się komputera jest letnia. Jestem z niej zadowolony ale w rev.2 zmieniamy na grzejnik ścienny :D

Bloki

Prison v2. Używany , kupiony na allegro za 50 zł. Po ostatniej aferze z krzywymi spodami od Prisonów musiałem (gdy układ był zalany) go rozkręcać i sprawdzać czy wszystko ok. Na moje szczęście tak :) Bloczek znany więc nie muszę się rozpisywać. W rev.2 raczej zostanie :)

Frost2Gpu Rev2 -niklowany . Nowy , zakupiony u samhaina. Nie ma co o nim mówić bo konstrukcja znana :) Bloczek na karcie:

p><p> <span style=

Pompa

Coolriver v2 Oczywiście zakupiona w RN :) Cicha , mała , fajna :) Siedzi w miejscu na dysk twardy więc nie znam słowa "wibracje". W chwili obecnej z powodu źle przyciętych węży , siedzi na starym radiatorze po p4. Polecam każdemu kto stoi przed wyborem pompy do WC. Bawienie się z akwariówkami , przeróbką na inline itp. jest bezsensowne.

Masz 119 zł ? Leć do realitynet`u . W rev.2 pompa zostanie zmieniona na c.w.o . Gdyby miała taką moc nie zrobiłbym tego.

http://img423.imageshack.us/img423/3705/sa400133lo7.th.jpg' alt='sa400133lo7.th.jpg'> sa400139bi8.th.jpg

Węże , króćce i inne

Węże to głównie : "Cristal 10/14mm" i kawałek węża , który można kupić u Kyńka Węże są takie se ... Ciężko się gną i cholernie trudno wchodzą na króćce . W całym układzie siedzą NK12. Enki do łady kupione w RN :)

Reszta

Dodatkowo zmodowany został zasialacz (patrz sig) . Kable od molexów zostały zmodyfikowane do wersji "odpinane kable". Kable od przedniego panelu (USB , POWER , RESET) również zostały oplecione. W przyszłości zmoduje sate i 6 pin . Na kablach są również oploty , które zostały zamówione na forum ;) Klik! Spędziłem przy nich wiele godzin ale się opłacało.

foto1ap3.th.jpgfoto2dx9.th.jpgfoto3zz4.th.jpgfoto4sl1.th.jpg

Temperatury

IDDLE

iddeib2.th.jpg

STRES

stressew9.th.jpg

Łada jest chłodzona pasywnie więc rewelacja to nie jest ... Chłodzę "siga".

Koszty

cenayn0.th.jpg

Napełnianie

Ponieważ węże ciężko wchodziły na króćce postanowiłem , że wpierw odmierzę długość węży , zmontuje , włożę . przykręcę i już. Wyszło prawie idealnie .... Długość węża : gpu--------------->coolriver jest zbyt krótka przez co musiałem zwiększyć wysokość pompy. Wąż : prison------------->frost gpu również zostawia wiele do życzenia ..... Napełniałem przez korek :D Chłodzę borygo 50 : 50 woda demineralizowana , jakieś pół litra :)

1aa4.th.jpg2hz2.th.jpg3tc9.th.jpg4ga3.th.jpg

Zdjęcia

1zb7.th.jpg2xi6.th.jpg3nm2.th.jpg

Podsumowanie

Z WC jestem zadowolony ale będą zmiany. Na łade pójdą 2xFander120 więc temp będą mniejsze. Cisza , cisza . Tak w dwóch słowach mogę narazie opisać moje WC. Nagrzewnica pasive , pompa bezgłośna. Moje pierwsze WC więc idealne nie jest :) Wszelkie błędy stylistyczne , ortograficzne oraz merytoryczne proszę zgłaszać. Miło widziane komentarze. W najbliższym czasie zmniejsze rozmiar zdjęć bo to przesada :-|

Chciałbym jeszcze podziękować kilku osobą , które w jakiś sposób pomagały mi w tworzeniu wc :) A więc:

kszonek - wiele pytań i wiele odpowiedzi. Wszystkie były bezcenne :)

samhain - wszystkie jego produkty działają idealnie. Najfajniejsza jest pompa :)

Jarogniew - pomoc również bezcenna , odpowiadał na każde moje pytanie

Pozdrawiam

Edytowane przez banditos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibic prokomu :wink:

Przydalaby sie jakas wieksza/pozadna obudowa, zeby to jakos ladnie zamknac w calosc.

Jezeli naprawde zalezy ci na ciszy to sie zastanow nad tymi fanderami (nad zostaniem w pasywie). Czasem pare stopni wiecej jest naprawde dobra cena za cisze.

Zdjecia sa ok - tzn <200kb za 1024 to jest dopuszczalne.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibic prokomu :wink:

Przydalaby sie jakas wieksza/pozadna obudowa, zeby to jakos ladnie zamknac w calosc.

Jezeli naprawde zalezy ci na ciszy to sie zastanow nad tymi fanderami (nad zostaniem w pasywie). Czasem pare stopni wiecej jest naprawde dobra cena za cisze.

Zdjecia sa ok - tzn <200kb za 1024 to jest dopuszczalne.

Jasne , że kibic :) Czapkę też mam :DSopocian z krwi i kości. Obudowa będzie jak kasa będzie. Co do pasivve to łada nie wyrabia. Rev.2 będzie podobne do twojego oraz Super Rzeźnika . Co do zdjęć to zmienię bo nie wszyscy mają super łącze i 1 zdjęcie 10 min się włącza ..

jestem w podziekowaniach [;

zasłużyłeś :)

Zna ktoś stronkę google gdzie jest exel ?

P.S.

Znalazłem. Za 20 min dam kosztorys.

EDIT:

Kosztorys dodany

Dodałem temp w stresie i poprawiłem iddle .

Edytowane przez banditos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi