Skocz do zawartości
Mardukpl

Malowanie Płyty Głównej I Grafy?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy malował już ktoś płytę główną, kartę graficzną i pozostałe bebechy komputera? Czy ktoś próbował i jakie były tego skutki, czy wszystko dalej poprawnie działało? Czy nie przegrzewało się? Bo jestem w trakcie robienia moda i chciałbym mieć tylko dwa kolory: czarny i biały, a płytę mam czerwoną a grafę zieloną i nie bardzo mi to odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCB pokryte farbą działa, tyle że ewentualne zmiany w układzie typu przelutowanie elementu to walka z rozpuszczalnikiem i ogólnie droga krzyżowa. Weź to pod uwagę przy malowaniu i pamiętaj, żeby zasłonić porty, sloty, gniazda i inne zwierzęta. A komputer ma tego sporo, ram, procek, IDE, SATA, inne tam USB i tak dalej.

Pomysł wykonalny, choć zdajesz sobie sprawę, że będziesz ostatnim użytkownikiem potraktowanych w ten sposób gratów?

To mówiłem ja, któren pracuje kilka lat w dużej drukarni i widział już niejedną płytkę drukowaną "zaizolowaną" za pomocą farby drukarskiej. Działały wszystkie, choć naprawa lutlampą graniczyła z samobójstwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie zamierzam przelutowywać niczego na płycie głównej, wiec nie bardzo się tym przejmuję. Że trzeba zasłonić wszystkie elementy typu agp, pci itp to wiem. Najbardziej bałem się że pomalowane elementy przestaną poprawnie działać. Wymyśliłem sobie że w ramach testu pomaluję kartę dźwiękową, jest stara i ewentualna strata była by niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile farba nie zawiera drobinek metalu (kolory metaliczne, perłowe, that sort of thing) i nie ma w składzie niczego przewodzącego prąd, to nie powinno nic się dziać.

Kiedyś widziałem puszkę faceta, który kompletował sprzęt pod kątem koloru laminatu, miał wszystko niebieskie, bodajże nawet radiatory dobierał w tym kolorze. To jest dopiero zboczenie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dopiero zboczenie icon_wink_smile.gif

Sam na nie cierpie :cry: . Jak ma się kompa na widoku 24h to takie rzeczy zaczynają przeszkadzać :mur:

przy modernizacji sprzęta kupowałem wszystko jednego producenta....a ramy sie dopasowała radiatorem o odpowiednim kolorze....coś zauważyłem ostatnio że mi ten szary zasilacz do tego wszystkiego nie pasuje..... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie zamierzam przelutowywać niczego na płycie głównej, wiec nie bardzo się tym przejmuję. Że trzeba zasłonić wszystkie elementy typu agp, pci itp to wiem. Najbardziej bałem się że pomalowane elementy przestaną poprawnie działać. Wymyśliłem sobie że w ramach testu pomaluję kartę dźwiękową, jest stara i ewentualna strata była by niewielka.

imo szkoda NF7, kup sobie lepiej komplet farbek UV i pomaluj sobie czapki kondensatorów, obudowy scalaków, tranzystory i dopiero będzie fajny efekt, a nie zniszczysz sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 3 gru 2006, 12:01' post='2412375']

Sorry, ale to daje taki sam efekt jak markery UV czy lakiery do paznokci za 3 zł. Cena jest grubo przesadzona a efekt jest kiepski.

bo to co dałem na zdjęciach to nie jest AC Ryan, nie mogłem znaleźć profesjonalnie pomalowanej płyty tymi farbkami, nie pamiętam gdzie, ale kiedyś to widziałem i wyglądało niesamowicie. To, co dałem na zdjęciach to właśnie markery uv, ale chodziło mi jedynie o pokazanie efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm a moze lepiej kupic cienkopisy UV i pomalowac nimi sciezki i obramowania podzespolow? Widzialem taki pomysl na MetkuMods.

http://www.metku.net/index.html?path=mods/...awing/index_eng

*** EDYTA ***

duzo nas napisalo w jednym czasie, ale chodizlo mi o cos w style tego co pokazal tomos, moze nie az tak hardcorowo, ale tez ladnie bedzie wygladac.

Edytowane przez ziupo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz, co zrobic. temat o malowaniu to dalem.

nie chcialbym miec czegos takiego przy biurku, ale podziwiam za wykonanie.

fajnie moglaby wygladac plyta z samymi sciezkami machnietymi na jakis kolor - takie cos rozumiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak przegladalem Allegro i eBay, ale nigdzie ne iznalazlem tego typu kolorowych cienkopisow ani pisakow kolorowych reagujacych na UV.

jak dobrze, ze kiedys do Kubusiow dodawali cienkopisy reagujace na UV - kolor pomarancz, kubusiowy pomarancz :)

jak znajde czas to machne sciezki i wieczorem dam fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msn mogles podrzucic im efekt koncowy calego malowania ;] Bo warto zahaczyc lewym oczkiem jak zgrabnie to wyszlo

oj ładnie to wyszło, ale nie wchodziłem na forum bit techa tylko szukałem na google grafice, stąd brak niektórych fotek

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej bałem się że pomalowane elementy przestaną poprawnie działać.

w sumie wszystkie elementy elektroniczne są w obudowach.. a kolor obudowy samochodu nie wpływa znacznie na osiągi silnika :). Problem może być z odprowadzaniem ciepła... bo taka dodatkowa powłoka trochę jednak ogranicza

coś zauważyłem ostatnio że mi ten szary zasilacz do tego wszystkiego nie pasuje..... :-P

kup lustrzany.. pasuje do wszystkiego :lol:

zamalujesz sciezki, oznaczenia, elementy, elektronika straci urok :) ale to tylko moje zdanie.

imo wygląda wtedy szaro i ponuro jak opustoszałe miasto.

Na tych zdjęciach może i ciekawie wygląda cały komputer... ale czy ja wiem... Każda wymiana będzie oznaczała konieczność malowania nowego podzespołu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi