Skocz do zawartości
NeonPPC

Środki Przeciwbólowe

Rekomendowane odpowiedzi

Flaszka wódki i lulu... :P

A tak pozatym to jak jakieś środki typu "tabletka" zażywam to jeszcze żadnej poważnej różnicy pomiędzy poszczególnymi nie stwierdziłem ;) Ale ja wogóle oryginalny jestem, np. po kawie chce mi się spać często...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zębów...

mi nie pomagał ani Apap, ani Ibuprom, ani nic co było dostępne bez recepty.

Ketanol za to się świetnie spisywał. niestety czasem brałem aż dwie tabletki, co jest absolutnie nie wskazane (mocny środek).

w każdym razie pomagał. jako, że nie skończyło się na jednej wizycie u dentysty, a zęby (2) bolały, to nie miałem problemu z dostaniem recepty.

a póki co szczerze współczuje. wspomagaj się zimną wodą. tzn. butelka w dłoń, wlewasz do gęby i trzymasz przy zębie. później połknąć lub wypluć - i tak w kółko. w moim przypadku (zanim dostałem Ketanol) pomagało. ale kurde ile ja się dziennie tej wody opiłem ^^ czasem to aż brzuch bolał. bo wypluwać co 30 sekund to się naprawdę nie chce...

Edytowane przez mr^_^max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ketonal to już pod psychotropy podchodzi. Co wy żrecie, Dżizes Krajst?

Za rzadko mnie coś boli, żebym pamiętał. Jeśli jednak już zaboli, pochłaniam z defaultu to, co akurat jest w domowej apteczce, apapy jakieś i tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie nie używam środków przeciwbólowych, ale w skrajnych przypadkach tylko ibuprom (ewentualnie inne piguły na ibuprofenie) - ma najmniej efektów ubocznych i jest skuteczny :)

Ketonal/morfina tylko na receptę. Ketonal bardzo skutecznie znieczula :wink:

Co do leków nasennych to na mnie wyjątkowo szybko działa aviomarin :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie pomagała na początku Peralgina - teraz to już tylko Ibuprom Max/Nurofen Forte.

A tak jak napisał Linoge - dentysta to chyba ideallne rozwiązanie. Tylko w moim przypadku drogie - chyba 150 pójdzie(sic!) - bo mi ósemki plombe zmiażdzyły..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to staram sie nie faszerować prochami, ale teraz niestety mam taki okres ze brać musze bo inaczej bym nie wyrobił (okres pooperacyjny i codzienna zmiana opatrunku). Biore Nurofen Forte bo Ibuprom Max przestał działać. Ogólnie gdy boli to polecam skupić się nad jakimś zajęciem lub skupić wzrok na jednym punkcie - mi to pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ketonal.. niezły, z tych mocniejszych niby, ale na bol kosci itp. Nie zas mozgownicy ;) I nie jest jakism psychotropem ;)

Wody sie napij i juz. Po co sie truc swinstwem. Jesli masz znajomego ktory niedawno przeszedł jakas operacje.. to pogadaj z nim, moze ma jakies srodki przeciwbolowe na bazie zioł. Sa i takie ktore sa baardzo skuteczne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopcy juz polecili - Tramal i Ketonal. Apap i inne Nurofeny mozna sobie w pupe wsadzic ;) (wiem niestety z doswiadczenia). ALE nie bierz tabletek - idz do dentysty. Ja niestety musze brac (po operacji kregoslupa), ale dzieja sie pozniej cuda z organizmem - krwawienie z dziąseł / warg, problemy zołądkowe, wątroba siada... Jak wezmiesz 2 na raz to juz lekko na mozg wali ;) (mowie o tych mocnych)

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tragicznej nocy z moja "kochana" ósemką (gryzienie poduszki, płacz z bólu, pobudka o 7 rano i chodzenie w kolko z lodem przy policzku) poszedlem do znajomego po ketonal (3 nurofeny, aspiryna, apap, polopoiryna nie pomogły przez 12 godzin). Wzialem jeden, poczekalem godzine, nic nie dal... wzialem drugi.. po godzinie na tyle stlumil ból ze moge mowic. Udalo mi sie znalezc dentyste ale na wieczor dopiero. Mam zamiar pozbyc sie tego zęba. Trzymajcie kciuki.

ps. po 2 ketach mam juz lekki slow motion :P

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tramal i Ketonal to jest dosyc mocne ;] ale i skuteczne , przynajmniej u mnie nie pamietam jak tramal ale ketonal na recepte , bralem po 2 tablety i spokojnie po kolo 30 min przestawal bolec ;], apap skutkuje czasami i na max 2h u mnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastepnym razem nie bierz tego wszystkiego na raz... Ew. popij wódką i baw sie dobrze ;]

nie bralem tego na raz tylko w przeciagu kilkunastu godzin.

Wlasnie wrocilem od dentysty, jestem na 3 ampulkach srodka przeciwbolowego (dopiero 4 zastrzyk zadzialal - niesamowita ulga) i mam zatrutego zeba, juro robie zdjecie i mam nadzieje wyrwac dziada. wish me luck! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już to przerabiałem. Ja już nie chcę się mordować i wolę iść do dentysty nawet za cenę tego, że okropnie by bolało po zabiegu. Mi za bardzo nie pomagały apapy, ibupromy i inne wynalazki, nawet robiłem płukankę zimną wodą. Po prostu teraz dbam o ząbki. Na pojawiające się bóle głowy, które zdarzają mi się bardzo sporadycznie niczego nie aplikuję bo nie chcę się truć i dostać wrzodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi