Skocz do zawartości
NeonPPC

Środki Przeciwbólowe

Rekomendowane odpowiedzi

raport z placu boju :( :

- zab niewyrwany z powodu niemocy srodkow znieczulajacych

- podrazniona krtan, wezly chlonne, podejrzenie anginy ropnej

- szczekościsk spowodowany lidokainą.

jem prez rurke, plucze gardlo jodyną, zagryzam ketonalem, nie moge mowic.

kolejna próba wyrywania w nastepny poniedzialek, moze do tego czasu ząb sie calkowicie zatruje.

ps. rada dla innych: wyrywajcie ósemki poki czas.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspolczucie :/ porzadny bol zeba to katorga. No ale od czego Ketonal Forte. Wszstkie te ibupromy apapy i inne smieszne ziolka to moze pomagaja na jakies minimalne bole, ale jak cie dorwie cos takiego,ze sie czlowiek ma ochote "wylaczyc" to tylko Ketonal Forte albo Tramadol. Bajki o uzaleznieniu to opowiadac mozna dzieciom, trzebaby to zazywac dzien w dzien przez miesiac zeby sie jakies przyzwyczajenie wyrobilo,chyba,ze ktos cierpi na bol ciagly to wtedy moze to byc niebezpieczne,bo za przyjemnie sie moze zrobic po Tramadolu czy PolTramie(?),raczej trzeba ostro przesadzic zeby to przedawkowac, z 90 psikow z butli sie moze skonczyc szpitalem ;)

Edytowane przez tyr83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wszystkie 4 ósemki od 3 lat. prawa dolna mialem juz kiedys leczona i rekonstruowana, ale amalgamat sie rozszczelnil i doszlo do zapalenia miazgi, zab byl uspiony pewnie przez dlugi czas i dopiero od soboty dal o sobie znac. zobaczymy co antybiotyk da.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajki o uzaleznieniu to opowiadac mozna dzieciom, trzebaby to zazywac dzien w dzien przez miesiac zeby sie jakies przyzwyczajenie wyrobilo,chyba,ze ktos cierpi na bol ciagly to wtedy moze to byc niebezpieczne,bo za przyjemnie sie moze zrobic po Tramadolu czy PolTramie(?),raczej trzeba ostro przesadzic zeby to przedawkowac, z 90 psikow z butli sie moze skonczyc szpitalem ;)

Dobra dobra.. po pierwszym razie (8szt na raz, nie retard) chec powtornego wziecia jest dosc spora :> Jedynie do czego mnie bardziej ssalo to E ;]

Po pewnym czasie mozna dojsc do dosc nie-bezpieczych dawek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ketonal dobra rzecz, ale.... nigdy nie bierzcie go przed wysiłkiem fizycznym. Kilka lat temu skręciłem bardzo mocno kostkę, a musiałem zagrać w meczu rozgrywek uniwersyteckich w kosza. Wziąłem ketonal i było ok, ból zniknął. Ale co sie potem działo po meczu.... Zimny pot, dreszcze i mocno przyspieszone tętno. Straszne uczucie. Nikomu nie polecam takich zabiegów. Drugi raz chocby mnie cięli nie wezme przed wysiłkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tramadolu bym sie nie obawial, te pare razy moglbys spokojnie zarzyc bez obaw uzaleznienia sie,na pewno by pomoglo. musialbys miec juz dobrze wyrobione receptory opoidowe zeby bylo siakies tam zagrozenie, wiec bez obaw.

@Sarkazz

tego nienawidze, najgorszy wkret jaki w zyciu mialem to sraka miedzy nogami ! HAHAHA....

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kukifas, dlatego warto czasem mieć przy sobie jakąś zaufaną osobę, która wkręca tylko pozytywne czapy.

pudełko dźwiękoszczelne albo te fajne, milusie, żółte kaczusie z pomarańczowymi dzióbkami (ta to tylko przy Natural Dread Killaz - Good sensi), obczajasz? xD myślałem, że padne za pierwszym razem.

p.s. ale czy na ból pomaga to nie powiem, bo nie miałem okazji sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Neon69

Daj poźniej znać jak poszło z ósemką. Przy wyrywaniu innego zęba miałem praktycznie identyczne akcje z lidokainą, więc współczuje, w koncu ząbek został wyrwany bez znieczulenia. Jestem ciekaw czy był to jeno epizodyczny przypadek czy jest to jakaś nadwrażliwość na środki z tej grupy. Mój organizm Ketonalu zdzierżyć nie potrafi, rewolucje żołądkowe, Tramadol daje rady. Kiedyś na ból zęba stosowałem Veramid, całkiem skuteczny shit ale nie wiem czy nadal jest w aptekach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raport z placu boju :( :

- zab niewyrwany z powodu niemocy srodkow znieczulajacych

- podrazniona krtan, wezly chlonne, podejrzenie anginy ropnej

- szczekościsk spowodowany lidokainą.

jem prez rurke, plucze gardlo jodyną, zagryzam ketonalem, nie moge mowic.

kolejna próba wyrywania w nastepny poniedzialek, moze do tego czasu ząb sie calkowicie zatruje.

ps. rada dla innych: wyrywajcie ósemki poki czas.

mam wszystkie 4 ósemki od 3 lat. prawa dolna mialem juz kiedys leczona i rekonstruowana, ale amalgamat sie rozszczelnil i doszlo do zapalenia miazgi, zab byl uspiony pewnie przez dlugi czas i dopiero od soboty dal o sobie znac. zobaczymy co antybiotyk da.

Nie ma się co śmiać z tych ząbków - klan to mozemy założyć... dokładnie ten sam problem nas męczy.

Ja mam tylko lekko zmodyfikowany: Mianowicie miałem na 7.0 założoną plombe czy tam leczenie światłem.. w kazdym razie musiałem bulić 50 ziko za ząbka :) No i ósemki siedziały se cicho - było je tylko wyczuć gdzieśtam na dziąśle. Teraz skubańce się uaktywniły i nie dość, że zaczęły mi majsterkować przy całej szczenie to na dodatek zmiażdzyło mi plombe, robiąc taką sobie nie małą (IMO) dziurke. Pani u innego dentysty powiedziała wesoło 140 złotych(rwa mać bloczek na nb od miśka bym już miał :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o przestrzen miedzy 7 a 8 to tu przydaje sie regularne uzywanie nici dentystycznej. ja niestety nieczesto mialem z nia cos wspolnego. teraz to juz wiem jak trzeba dbac i piescic zabki, bo uswiadomila mi to moja dziewczyna (higienistka stomatologiczna). nie mam zamiaru dopuscic do takiej sytuacji ponownie. mam nadzieje ze antybiotyki mi pomoga i jutro bede mogl pojsc na zajecia zeby chociaz posluchac cos i ponotowac. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi