Skocz do zawartości
Puchacz1

1 Groszówka...

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś walcząc z artami na grafie (GF 6600 GT) wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie zastosowałem 1groszówki aby schłodzić pamięci.

Ponieważ niestety pamięci były "gołe" i radiator się z nimi nie stykał.

Zrobione jest to tak :

Pamięci->pasta->1groszówka->pasta->radiator

narazie wszystko to jest w fazie testów ale co o tym myślicie ? Jak narazie nie sypie artami przy przetaktowanej karcie choć radiatorek jest cieplejsy w tych miejscach ;)

Tak więc co o ty myślicie ? czy to jest bezpieczne ? (moim zdaniem tak...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś walcząc z artami na grafie (GF 6600 GT) wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie zastosowałem 1groszówki aby schłodzić pamięci.

Ponieważ niestety pamięci były "gołe" i radiator się z nimi nie stykał.

Zrobione jest to tak :

Pamięci->pasta->1groszówka->pasta->radiator

narazie wszystko to jest w fazie testów ale co o tym myślicie ? Jak narazie nie sypie artami przy przetaktowanej karcie choć radiatorek jest cieplejsy w tych miejscach ;)

Tak więc co o ty myślicie ? czy to jest bezpieczne ? (moim zdaniem tak...)

bez urazy, ale chyba źle się czujesz... :huh:

EDIT: Jak masz problem z chodzeniem pamięci to zastosuj sobie ten sam patent, tylko z oryginalnym coolerem:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...52&hl=vf700

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zauważyłem, że 1groszówka nie ma gładkiej powierzchni

2. Brak artów więc działa :D

3. Dobrze się dziś czuje ;) Dlaczego twierdzisz, że źle się dziś czuje ?:D

Karta pracuje cały czas w stresie na ustawieniach 625/900

więc zrobiłem dokładne testy i wszystko było by dobrze gdyby nie to, że oddające bardzo intensywnie ciepło pamięci powodują to iż radiator nie zdąża oddawać ciepła i temp. w układzie wzrasta do 70 stopni wiec będę musiał zakupić osobny radiator na procesor i pamięci (mam już ) i je pozakładać.

Mowa tu oczywiście o ustawieniach 625/1000MHz

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez urazy, ale chyba źle się czujesz... :huh:

Chyba sie chuopak naczytal za duzo AfroTechMods :D. Jesli koniecznie chcesz uzywac monet jako coldplate to idz do kantora i zapytaj czy nie maja zbednych 1-centowek - one sa niemal z czystej miedzi ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety pomysł nie wypalił ponieważ układ jest zbyt niestabilny temperaturowo i jak się okazuje monety muszą się rozgrzać by dobrze odprowadzać ciepło i aby nie było artów. Szkoda ale będę próbował z czym innym. MSN dobry pomysł z tym linkiem dałeś

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednogroszowki zawsze mozna spilowac/poklepac mlotkiem, zeby mialy gladka powierchnie :)

ps. czy niszczenie pieniedzy nie jest przypadkiem jakos sprzeczne z prawem?

Do 10 lat bodajze :lol2: Jakby co, to bedzie mial fajne towarzystwo, bo z kumplami zbezczescilismy mase jednogroszowek na podstawki pod figurki :)

@deadfrog - az takie splaszczanie to mu niepotrzebne ;) Musi tylko wygladzic powierzchnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi