Skocz do zawartości
xacti

Podkrecanie I Czy Sie Oplaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema..

Moze nie sa to moje 'pierwsze kroki' w podkrecaniu, ale uwazam ze potrzebuje waszej pomocy...

czy uwazacie ze warto do mojego kompa pchac nowe chlodzenie (grafa / proc) i kupowac nowy zasilacz (fortron 400) ktory potem nie bedzie za dobry do nowego kompa?

czy wydajnosc uzyskana takim zabiegiem (prock mysle ze 2.2GHz / grafika 550 \ 700) bedzie warta tych wydanych pieniedzy? :|

podliczmy:

fortron - 80zl

chlodzenie proca - katana cu - 120zl

grafa - pentagram x70cu+ - 59zl

wiec brac sie za to czy nie? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli patrzysz na OC z punktu widzenia wydania 250 pln jako dużej kwoty, to nie ma to sensu. Gdyby te 250 to były dla Ciebie grosze, to czemu nie. Ale jeśli uważasz to za sporą sumę - tak wywnioskowałem z treści posta - to spróbuj jeśli czujesz, że jesteś niespełnionym dotąd entuzjastą Overclockingu. Bo Dla poprawy wydajności zestawu z podpisu taki wydatek się nie opłaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze cos zaproponujecie? :) zakladajac ze moglbym dodac 100zl - 150zl ?

/tylko ze znowu zostaje sprawa grafiki. sprzedac jej to za dobrze nie sprzedam , a wolal bym mobo na pci-ex... :?

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajrzyj tutaj ;) sam się zastanawiam nad podobną wymianą, w temacie podałem kilka możliwych rozwiązań, tylko właśnie co do mobo to się nie mogę zdecydować i czekam aż ktoś mi coś pomoże wybrać:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=219085

a co do Twojego problemu, to nie ma sensu zostawać na sA. Procka sprzedaż spokojnie za te 160-180 zł, sprzedajesz mobo, na allegro po ok 80zł można ją pchnąć, do tego ze 150zł za kartę, czyli po sprzedaniu 3 części masz w kieszeni ok 400zł

Jeżeli zamierzasz dołożyć jeszcze 400 zł (250 na początku + które teoretycznie mógłbyś dodać 150) masz 800 zł. Starczy na A64 + (250zł) + mobo za 250zł i zostaje Ci 300zł na 7300gt. jeśli nie chcesz dużo dołożyć to bierzesz nówkę sempa 2800+ box i (160zł), albo nawet takiego za 100zł z pentakiem :D do tego mobo za 200-250 zł, czyli wydajesz to co dostałeś za części i za 200 zł kupujesz używanego gf6600gt (nawet za 180zł chodzą)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. tak naprawde to bedzie mi trudno procka i mobacza za tyle sprzesac.. razem max za 190zl...

poza tym nie uda mi sie wytrzasnac 400zl ;)

a wiec narazie zostane na sA i zmienie jak uzbieram, w miedzyczasie kupie moze jakos okazyjnie fortronika i lekko o/c ;)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm .. pomysle :)

tylko ze moja mobo ma juz okolo 9 miesiecy , gwarancja tylko w jednym sklepie w jednym miescie wiec wiesz :?

procek bez gwary, bez oryginalnego chlodzenia (lata na 2.1ghz bez podnoszenia vc ;))

wiec tak duzo chyba nie dostane ;)

a poza tym mam mozliwosc dostania tanio fortrona 400 (40zl) , nowego zestawu to on nie pociagnie, ale moze narazie bym go kupil, podkrecil lekko procka, troche POTEM grafe, moze by sie udalo lekko jeszcze ram puscic na cl 2 :] (dzialaja na 2.5 <w sigu zarty ;) >)

no i moze bym przetrwal do wakacji ;) a potem to nowy komp :)

myslicie ze gdy podkrece wszystko tak jak zaplanowalem uzyskam jakis wzrost mocy zauwazalny? (jak gram to w cos takiego jak gta vc, nfs, call of duty 2 ;))

no i obrabiam amatorsko filmy.

czesto pracuje np na operze prz 15 zakladkach, gg, emule, winamp, po dysku chodze, do tego w miedzyczasie czasem jakas gra poleci... tak wiec mocy czasem brakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie pociagnie nowego, bo ma slaba 12 ;) no chyba ze bym teraz wzial 350 ;) no ale wtedy znowu 5 slaba... wiec wiesz.. ;) (pomocy!)

ale moze bys odpowiedzial na to co wczesniej napisalem? :) czy nawet jesli bym wszystko podkrecil to by...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze przyrost mocy będzie, jakbyś go pogonił na 2,1 to byłoby git, mój kolega takiego samego wczoraj bez problemu odpalił 11x200 :) więc może Tobie też się uda. grafa tez coś tam Ci da, ale nie opłaca Ci się inwestować w chłodzenie, daj jej z boku jakiś 8cm wentyl i będzie spokój

baj de łej. wczoraj na allegro gość sprzedał taką płytkę jak Twoja i moja za 115 zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak. fortrona 400 bede mial niedlugo.. niestety przy obciazeniu max (SP2004) przez 10 minut prcek grzeje sie na do 55* :? chodzi na stock wszystko.. pasta ASV . dobrze nalozone. chlodzenie jakies CM Dream 3 ;)

wiec chyba jakies chlodzenie sie przyda.. lepsze.. bede mial na to do 50zl :/ pomozecie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi