spavatch Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zastanawia mnie co moze byc przyczyna ponad 20-stopniowej roznicy miedzy temperaturami w spoczynku i pod obciazeniem (np. Prime95). Podam przyklad - Barton Mobile: 2.33 GHz @1.7V - 30/50 st. C, 2.50 GHz @1.9V - 37/63 st. C. Przegladajac testy coolerow (np. ten - KLIK!) widze ze roznice na takim samym ukladzie wynosza po kilka stopni a nie dwadziescia kilka... :? Co robie nie tak jak trzeba ze roznica jest taka ogromna? :roll: Bede wielce wdzieczny za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zdejmij coolery, dokladnie wyczysc z pasty radiatorki i procki, wiatraki z kurzu i ziarnka ryzu w postaci ceramique. No i dochodzi do tego kwestia wentylowania budy [; - u mnie przy 3 wiarakach roznica pomiedzy stressem i idle to jakies 8* maksimum ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zdejmij coolery, dokladnie wyczysc z pasty radiatorki i procki, wiatraki z kurzu i ziarnka ryzu w postaci ceramique. No i dochodzi do tego kwestia wentylowania budy [; - u mnie przy 3 wiarakach roznica pomiedzy stressem i idle to jakies 8* maksimum ;]No wiec tak: radiator swiezo zalozony wiec jeszcze sie kurzu nie zdazylo napchac, wiatrak nowiuski a buda otwarta na szeroko. Porazka, nie? :? Moze po prostu cos z pasta schrzanilem, hmm? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 no być może. Pozostaje kwestia tego, iż możesz mieć jakiś lipny radiator/wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Ile dales pasy? Cala tubke?! :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Heh, wydaje mi sie ze duzo nie dał :-P kazdy glupi chyba wie ze sie daje mało :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Pomacaj radiator czy sie nagrzewa od procka. Może jest krzywo wyszlifowany i niedolega dobrze. Otwarta obudowa nie jest najlepszym rozwiazaniem - kiedys jak miałem AC to lepsze temperaturu miałem przy zamknietej obudowie ale z dobrym przewiewem w środku - najlepiej wentyl dmuchajacy na dole i wyciągający u góry obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Pozostaje kwestia tego, iż możesz mieć jakiś lipny radiator/wiatrakNo dosyc lipny, Thermalright SLK-900A i Fander FX120 ;). Ile dales pasy? Cala tubke?! :lol2:No jakies ziarnko ryzu, tak mniej wiecej, to takie ladne porownanie :). Pomacaj radiator czy sie nagrzewa od procka. Może jest krzywo wyszlifowany i niedolega dobrze. Otwarta obudowa nie jest najlepszym rozwiazaniem - kiedys jak miałem AC to lepsze temperaturu miałem przy zamknietej obudowie ale z dobrym przewiewem w środku - najlepiej wentyl dmuchajacy na dole i wyciągający u góry obudowy. Nagrzewa sie i to bardzo, trudno wytrzymac dluzej jak pare sekund... :? No niby 125W ciepla wydzielanego ale bez przesady, 63 st. C? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 JAAAAAKIE 125W ?!!!!! Wiecej niz 85W nie wyciagniesz za Chinska Republike Ludowa... Fander lata na maksimum? Bo przy takim kawalku miedzi wydajnosc jest zauwazalna przy dobrym nawiewie - Delka na 7V od biedy [; update Dopatrzylem sie tych 115W wiec sry [; Ale powyzej 1.8 to albo heatpipe'y albo WC [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Fander lata na maksimum? Bo przy takim kawalku miedzi wydajnosc jest zauwazalna przy dobrym nawiewie - Delka na 7V od biedy [; Dopatrzylem sie tych 115W wiec sry [; Ale powyzej 1.8 to albo heatpipe'y albo WC [; Fander na maksa, na minimum daje rade tylko pod niewielkim obciazeniem np. teraz, gdy mam otwartego gadulca, Firefoxa i np. radyjka w shoutcascie slucham, ew. podczas ogladania filmow albo w nocy gdy chodzi sobie jakis osiol albo bt. Wczesniej mialem Coolermastera HHC-001 na heatpipach - dobre to bylo ale jak mialem T-breda latajacego @2.0 ;) - taka kruszyna 60x60 nie miala prawa dac rady z takim ogromem ciepla. Przesiadka na SLK-900 dala znaczny spadek temperatury, o dobre 10 st., ale nadal jest goraco i nie rozumiem skad ta roznica. Jedyne co przychodzi mi do glowy to jakosc pasty :?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 jeżeli nie da się utrzymać dlużej niż chwilę, to wygląda na to, że naprawdę się tak grzeje. Co jak co, ale prime mocno wygrzewa, nie mnie jednak jeśli temperatrury nie przekraczają podczas grania 60 st, to możesz się zbytnio tym nie przejmować. Popraw jedynie obieg powietrza w obudowie, jeśli masz taką możliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 a nie uzywasz czasem programu S2K lub czegos podobnego? software cooling Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 a nie uzywasz czasem programu S2K lub czegos podobnego? software coolingTe, Punciakowiec, ale zes mnie zastrzelil tym pytaniem! :shock: Jaaaki wstyyyd! Faktycznie S2K chodzi... :oops: Hehe, chyba tez sobie zrobie takiego avatarka jak Ty ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Do radiatora, który ma powyżej 50 stopni, nie da się nawet na chwilę palca przytknąć. Zatem jeśli na kilka sekund możesz tzn., że temperatura jest bliska 50 stopniom.... a co za tym idzie temperatura procka może być przez czujnik przekłamywana powyżej jakiejś temperatury. Może wskazywać również źle temperaturę idle - źle skalibrowany czy cuś. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) @spavatch kolejny raz sie spotykamy :D nic dziwnego jezeli uzywasz tego 'zmniejszacza' temperatury ;) 'ten typ tak ma' :lol: OT mysle ze za jakis czas bedzie avatar H Civic :P /OT Edytowane 4 Grudnia 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) Sami specjalisci od pseudo oc :) przeciez takie tempy na Bartonie to normalka , na moim starym Bartku osiagalem ponad 60'c po 30 minutach wygrzewania w hotcpu ,teraz na moim procku choc ma on max TCase tylko 55'c osiagam w stresie 48'c w letnie upaly przekraczalo czasami 51'c proc ostro krecony komp chodzi czasami nonstop 3 dni ,zero problemow i tak od pond 9 miesiecy w Idle srednia tem 31'c w normalnym uzytkowaniu www-skype-winamp 34-35'c panowie i panienki 50'c parzy tylko dziewczece paluszki tu na forum sa tacy dla ktorych niemile odczucie parzenia osiagaja dopiero po przekroczeniu 65'c zreszta to odczucie wzgledne :) Edytowane 4 Grudnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) panowie i panienki 50'c parzy tylko dziewczece paluszki tu na forum sa tacy dla ktorych niemile odczucie parzenia osiagaja dopiero po przekroczeniu 65'c zreszta to odczucie wzgledne :) Ekhem... woda w kranach nie może przekraczać 55 stopni, bo jak się pod nią łapki włoży to się ma niemal z miejsca oparzenia któregoś tam stopnia, a jak wiadomo przeważnie temperatura jest niższa, a i tak po odkręceniu tylko ciepłej ucieka się z łapami. Tyle na temat temperatur i dotykania radiatorów paluszkami koleżanek :razz: :wink: Edytowane 4 Grudnia 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Sami specjalisci od pseudo oc :)Jak na kogos kto siedzi pol roku na forum niezle sobie pozwalasz... :roll: @spavatch kolejny raz sie spotykamy :D OT mysle ze za jakis czas bedzie avatar H Civic :P /OT Ja czuje ze jeszcze sie swoim naciesze tym bardziej ze mozliwosci "podkrecania" sa ogromne :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Czyli jednym slowem chlodzenie juz nie wyrabia na takim napieciu :lol2: Bemx2k panowie i panieniki - eeeh nie kazdy jest fakirem i wklada rece w rozpalony zeliwny piecyk wiec miej to na uwadze. Tak w ramach malego warninga :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) spavatch Na forum jestem od samego poczatku + poprzednio 4 lata na Tweaku Moze troche za ostro pojechalem ,sorry ale czasami mnie dobijaja takie proste problemy Jezeli radiator na cpu goracy to znaczy ze jest za malo wydajny albo w budzie jest za wysoka temp i nie ma poprostu czym chlodzic Dobry cooler otwarta buda to podstawa ja od 6 lat ma zwasze otwarte obudowy (poprzednio nie bylo takiej potrzeby bo i proce wydzielaly znacznie mniej ciepla ) ,a bylo juz tych kompow troche srednio mobo+cpu idzie do wymiany co 12-14 miesiecy wiosna przesiadka ,wiec to co w podpisie bedzie do sprzedania w dobrej cenie :) dodam ze przygode z OC zaczolem z Pentium 75MHz ( kazdy chodzil spoko na 100MHz niektore rodzynki 120/133 MHz) gdy najszybsze modele osiagaly 166MHz !! to byly czasy Quake1 i ostra zabawa nie to co dzis ,ciagle tylko niedorobione gry i coraz to wieksze Nieuzasadnione wymaganai sprzetowe nara Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 spavatch Na forum jestem od samego poczatku + poprzednio 4 lata na Tweaku Moze troche za ostro pojechalem ,sorry ale czasami mnie dobijaja takie proste problemy Spoko, kazdego czasem emocje poniosa. Jezeli radiator na cpu goracy to znaczy ze jest za malo wydajnyalbo w budzie jest za wysoka temp i nie ma poprostu czym chlodzic Dobry cooler otwarta buda to podstawa ja od 6 lat ma zwasze otwarte obudowy Jesli rzucisz okiem na wczesniejsze posty w tym watku zauwazysz ze cooler jest calkiem wydajny a obudowa rzecz jasna otwarta na szeroko. dodam ze przygode z OC zaczolem z Pentium 75MHz ( kazdy chodzil spoko na 100MHz niektore rodzynki 120/133 MHz) gdy najszybsze modele osiagaly 166MHz !! to byly czasy Quake1 i ostra zabawa nie to co dzis ,ciagle tylko niedorobione gry i coraz to wieksze Nieuzasadnione wymaganai sprzetowe Ja zaczynalem od P100 @133 wiec podobny okres :). Faktycznie, to byly piekne czasy, Voodoo1 i te klimaty... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 [ot] Byl temat na oslej o poczatkach uzywania kompow/oc or something wiec kierowac sie tam user ktory na jumperach przekrecil P150MHz@180MHz [/ot] Smutno mowic ale ten B-m potrzebuje wydajniejszego chlodzenia dla takich taktow [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Smutno mowic ale ten B-m potrzebuje wydajniejszego chlodzenia dla takich taktow [;Przydala by sie Prometeia... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 I wlasna elektrownia :P Ale w tanszych alternatywach jest raczej mocne WC [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 do takich taktow powinien BIG TYPHOON wystarczyc. tylko nie wiem czy oplaca sie jeszcze w to inwestowac. sam myslalem zeby na swojego procka wstawic 2400 (real 1,85V) ale za te pieniadze to bym wolal juz do nowej platformy dolozyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Dobry cooler otwarta buda to podstawa ja od 6 lat ma zwasze otwarte obudowy Jakby to delikatnie powiedzieć... wyłazi kompletna nieznajomość tematu :-P Edytowane 6 Grudnia 2006 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Tss bo Cie wyzwie od panienek i lamerow Ale skoro zaczynal oc od P 75 to nie moze sie mylic </ironia> I jak tu nie uzyc pewnego slowa na n... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...