sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Nie mogę zainstalować windowsa na komp HP Pavilion304w. Był już na nim zainstalowany XP ale padł dysk i trza to zrobić na nowo ale .... 1. Wszystko w komputerze jest sprawdzone i NAPEWNO jest o.k. 2. Dysk twardy jest czyściutki i ma 40Gb (zresztą robiłem inst. na 2 różnych dyskach) 3. Instalację robiłem najpierw z oryg. CD z WINXP HE potem jeszcze z CD z WINXP PRO dokładnie jest tak samo tzn. po skopiowaniu sterowników jest czarny ekran z migającym w lewym górnym rogu kursorem. 4. Ponieważ udało się zainstalowac WIN98 (bez problemu) puściłem instalkę spod WIN98 - efekt dokładnie ten sam. 5. Po skopiowaniu plików instalacyjnych na HDD na innym komputerze i przełożeniu go do tego na którym ma byc pojawia się odrazu niebieski ekran z informacją o sprawdzeniu dysku i USUNIĘCIU Z NIEGO WIRUSÓW tzn. prawdopodobnych wirusów. I myślę, że tu może by pies pochowany, niestety nie mogę w BIOS-ie NIGDZIE znależc funkcji z możliwością usunięcia wykrywania wirusów!!! Chyba że ktoś będzie miał jeszcze jakąś inną sugestię. Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi mój umysł już się KOŃCZY !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 zainstaluj windowsa, i zmien karte graficzna na inna, wtedy zainstaluj stery do wlasciwej grafy, ja tak mialem na starej mobo ze win2k3 niewykrywal poprawnie mojego GF-a 2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 zainstaluj windowsa, i zmien karte graficzna na inna, wtedy zainstaluj stery do wlasciwej grafy, ja tak mialem na starej mobo ze win2k3 niewykrywal poprawnie mojego GF-a 2 :P Bardzo mi sie to podoba.........zainstaluj windowsa.....przecież problem jest w tym że nie mozna zainstalować windowsa !!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 :arrow: sojan Dobrze, ze napisales tutaj o wiele wygodniej korzysta sie z tego forum niz z bios.pl. > 5. Po skopiowaniu plików instalacyjnych na HDD na innym komputerze > i przełożeniu go do tego na którym ma byc Tzn samej instalki z cd? Jezeli przegrales juz zainstalowany system to nie ma prawa dzialac, a jezeli przegrales sama instalke to jak ja uruchomiles skoro na dysku nie ma systemu? > pojawia się odrazu niebieski ekran z informacją o sprawdzeniu > dysku i USUNIĘCIU Z NIEGO WIRUSÓW tzn. prawdopodobnych > wirus. Ekran ten zapewne wyswietla system (zrob fotke jak mozesz i wrzuc na forum), a nie bios wiec nie ma to z nim żadnego zwiazku. Jeszcze jedna wazna rzecz, czy tasma laczac dysk z plyta w tym hp jest napewno sprawna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Witam. Bardzo sie cieszę, że sie spotykamy tutaj, mam nadzieję że wspólnie do czegoś dojdziemy. I tak : - przegrałem tylko pliki instalacyjne do momentu pierwszego restartu komputera - już nieraz tak robiłem i zawsze sie udawało tylko nie na tym cholernym HP !!! - tasmy do dysku jest napewno dobra , próbowałem 3 inne i zawsze było tak samo.....zreszta poszła instalka win98 - postaram sie wrzucic zdjęcie.... przepraszam zapomniałem odwrócić..... może żeby było jaśniej....wystartowałem instalkę na innym komputerze z płyty CD na dysk z HP.....potem po pierwszym restarcie komputera przeniosłem ten dysk do HP i pojawia się to co na zdjęciu.... obróciłem..... troche kiepskie ale robione telefonem..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Mam następny "problem do przemyślenia" : otóż mam jeszzcze jeden HDD z wgranym WINXP PRO w napewno polskiej wersji językowej, po podłączeniu go do tego HP wygląda jakby system "chciał" się ładować ale następuje restart kompa i .......pojawia się ekran że system nie został poprawnie uruchomiony że można wybrać tryb awaryjny, z obsługą sieci......normalny .....ALE W JĘZYKU ANGIELSKIM.........!!!!!!!!!!! jeszcze raz : win zainstalowany jest NAPEWNO w jęz. polskim...... uruchamianie w trybie awaryjnym wiesza sie przy kopiowaniu plików windowsa...... dokładnie ostatni plik który jest wyświetlony (załadowany??? wiesza sie na nim???) to : /windows/system32/drivers/crcdisk.sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Komunikat 0x000007B jasno wskazuje na to, ze XP nie moze znalezc dysku. Zrob inaczej: Usun z tego dysku wszystkie partycje, zrob tylko jedna partycje fat32 o wielkosci 10GB, zgraj na innym komputerze pliki instalacyjne XP na dysk, komputer uruchom z dyskietki systemowej, przejdz na dysk do katalogu i386 i uruchom winnt.exe ale zanim to zrobisz uruchom smartdrv.exe jezeli tego nie zrobisz to instalacja bedzie trwala wieki. Na czas instalacji odlacz cdrom, a dysk ustaw na master (zworkami) i zostaw sam na tasmie. > po skopiowaniu sterowników jest czarny ekran z migającym w lewym > górnym rogu kursorem. Czy dzieje sie tak przed tym jak windows pyta o dodatkowe sterowniki do kontrolerow raid itp czy juz po? Jezeli przed to nacisnij tam F7 (w chwili kiedy pojawia sie monit o nacisniecie F6). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 przepraszam z jakiej dyskietki potem uruchomić komputer??? od win98 ??? cz od XP ??? z dyskietkami inst. XP już próbowałem 6 szt. wczytały się tylko sterowniki i efekt ten sam co z CD (wczytują się wszystkie sterowniki) tzn. zamiast przejśc do pyt. o zgode na inst.czyli wciśnięcie F8 poprostu ekran jest czarny z migającym kursorem chyba chodzi o dyskietki startowe od win98 ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Moze byc z 98, najlepiej z www.bootdisk.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Dzięki bardzo KOLOBOS tylko Ty mi zostałeś ....ale niestety na dysku po zainstalowaniu plików instalacyjnych z WINXP tzn. z CDROM nie ma plików o których napisałeś tzn. nie ma ani smartdrv.exe ani winnt.exe.........Katalog i386 jest w katalogu drivercache ale tam tego nie ma zreszta na dysku jest tylko katalog windows...przeszukałem go całego......niestety..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 > ale niestety na dysku po zainstalowaniu plików instalacyjnych z WINXP > tzn. z CDROM Nie pisalem nic o instalowaniu tylko o przegraniu zawartosci plyty instalacyjnej XP na dysk wiec to normalne, ze nie ma ;-) smartdrv.exe masz np. tutaj: http://www.uv.tietgen.dk/staff/mlha/Downlo...ivers/index.htm Zgraj go sobie na dysk, jezeli bedzie zly to poszukaj innego tutaj: http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Normalnie jestem załamany. "Robie" w komputerach od 1972r !!! i lubie to co robie...ale :mur: Zrobiłem wszystko zgodnie z sugestiami 1. Sformatowałem dysk - fat32 2. Skopiowałem cały CDROM z instalką WINXP na ten dysk 3. Przeniosłem go na komp HP czyli docelowy podłączyłem go jako master 4. Odłączyłem CDROM - pozostał tylko HDD i flopy 5. Uruchomiłem komp z dyskietki start WINME 6. Uruchomiłem z niego najpierw smartdrv.exe 7. Uruchomiłem winnt z i386 8. Rozpoczęło się kopiowanie plików instalacyjnych - poszło 100% !!!! 9. Instalator poprosił o ponowne uruchomienie komputera - zrobiłem to 10. Pojawił się akran z wyborem systemu operacyjnego do wyboru : - poprzedni system operacyjny na dysku c:.........(skąd???) - instalacja/uaktualnienie systemu WINXP - użyj klawiszy itd.... 11. Po wyborze tego drugiego : - najpierw instalator sprawdza konfigurację komputera - potem kopiowanie plików z możliwością po F6 zainstalowania sterowników RAID itd...... i tym razem juz nie kopiuje wszystkich (sądzę tak po b. krótkim czasie kopiowania) i.... to co cały czas mnie prześladuje czyli czarny ekran z migającym kursorem !!!!!!!! Można się załamać ?????? MOŻNA !!!!!! acha a po wyborze tego pierwszego komunikat o błędzie we/wy i wisi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 > 1. Sformatowałem dysk - fat32 Miales usunac wszystkie partycje, utworzyc nowe i dopiero formatowac, a nie tylko formatowac. > 2. Skopiowałem cały CDROM z instalką WINXP na ten dysk > 3. Przeniosłem go na komp HP czyli docelowy podłączyłem go jako > master > 4. Odłączyłem CDROM - pozostał tylko HDD i flopy > 5. Uruchomiłem komp z dyskietki start WINME > 6. Uruchomiłem z niego najpierw smartdrv.exe > 7. Uruchomiłem winnt z i386 > 8. Rozpoczęło się kopiowanie plików instalacyjnych - poszło 100% !!!! > 9. Instalator poprosił o ponowne uruchomienie komputera - zrobiłem to Tutaj zrobiles wsztko tak jak napisalem wiec ok. > 10. Pojawił się akran z wyborem systemu operacyjnego do wyboru : > - poprzedni system operacyjny na dysku c:.........(skąd???) Skad wiesz, ze poprzedni? Przeciez przed chwila zainstalowales wiec powinien tam byc, co sie dzieje po jego wyborze? (oczywiscie zanim go zepsujesz wybierajac to co masz nizej...) > - instalacja/uaktualnienie systemu WINXP > 11. Po wyborze tego drugiego : Dlaczego wybierasz to drugie skoro system juz masz zainstalowany? > - najpierw instalator sprawdza konfigurację komputera > - potem kopiowanie plików z możliwością po F6 zainstalowania > sterowników RAID itd...... Nacisnales tutaj F7 tak jak pisalem? > i tym razem juz nie kopiuje wszystkich (sądzę tak po b. krótkim > czasie kopiowania) i.... Skoro kopiowal z dysku to normalne, ze szybko. > to co cały czas mnie prześladuje czyli czarny ekran z migającym > kursorem !!!!!!!! > Można się załamać ?????? MOŻNA !!!!!! W koncu musi zadzialac, tylko rob to co napisalem bez pomijania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Dzięki za cierpliwośc.... a'propos dysku naturalnie że najpierw usunąłem wszystkie partycje (była tylko jedna) ale utworzyłem nową o wielkości 10 Gb........i potem ją sformatowałem na fat32 po restarcie komputera poprostu się odwróciłem ( żeby nie zapeszyc) nie myślałem że będzie coś do wyboru !!!!! i faktycznie on sam błyskawicznie uruchomił to drugie (tak miał ustawione) --- instalacja/uaktualnienie systemu WINXP--- i...... myślisz, że to może byc powodem ???? daj Boże......... juz dzisiaj nie mam siły......jutro spróbuję od nowa...tzn. po kolei..począwszy od partycji i formatowania...... NAPEWNO się odezwę..........w każdym razie jeszcze raz dziękuję Acha przed chwilą dostałem oryginalną płytę od HP ma tytuł : Operating System DVD Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack2 muszę ją przejrzec może cos tam będzie o tym ??? W każdym razie najpierw spróbuje to co napisałem..... acha.... na F7 nie ma żadnej reakcji ...???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Po nacisnieciu F7 nic sie nie wyswietli ale zmieni sie to co ma sie zmienic, jednak jezeli znowu wyswietli sie czarny ekran to znaczy, ze to nie pomoze. > Acha przed chwilą dostałem oryginalną płytę od HP ma tytuł : > Operating System DVD Microsoft Windows XP Home Edition Service > Pack2 To pozniej sprawdzisz. > - instalacja/uaktualnienie systemu WINXP > - użyj klawiszy itd.... Jakie dokladnie byly tam opcje do wyboru (spisz caly komunikat), nie spotkalem sie chyba z takim menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 No cóż...zrobiłem dzisiaj to wszystko 3 !!! razy... tzn. partycja...format....kopiowanie....przeniesienie dysku.... uruchomienie smartdrv, winnt z i386....kopiowanie plików instalacyjnych -100%... uruchomienie ponowne kompa....i ... bez możliwości jakiegokolwiek wyboru !!! instalator sprawdza konfigurację komputera ..... kopiowanie plików z możliwością F6...itd.... i ZNOWU CZARNY EKRAN Z KURSOREM !!!!! po naciśnięciu F7 dokładnie tak samo...... dlaczego wczoraj po zrobieniu tych samych DOKŁADNIE kroków po restarcie była możliwośc wyboru ? Pojawił się czarny ekran z wyborem systemu operacyjnego do uruchomienia : - poprzedni system operacyjny na dysku c: - instalacja/uaktualnienie systemu WINXP - użyj klawiszy itd.... dokładnie taki......i jeszcze na dole ekranu była informacja z informacją o możliwości wybrania F8 ..... dzisiaj już tego nie ma !!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Sprobuj zadzwonic/napisac do HP, moze oni cos wymysla w koncu wyprodukowali ten komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Niestety kontakt z HP nic nie dał.....oni twierdzą, że w Polsce ni sprzedają komputerów PC Pavilion....a faktem jest że ten komputer to jest prezent od dzieci dla ojca ze Stanów......ja niestety za słabo znam angielski żeby skontaktować się z HP w USA próbuję jeszcze z tym CD z windowsem od HP.......ale jestem załamany..... teraz kopiuje pliki instalacyjne z CD na dysk....to juz jest dalej niż z oryg. CD z microsoftu... właśnie skopiował 100% i czeka na ponowne uruchomienie.... uruchomiłem....i zaczyna się od początku > - najpierw instalator sprawdza konfigurację komputera > - potem kopiowanie plików z możliwością po F6 zainstalowania > sterowników RAID itd...... i...to co cały czas mnie prześladuje czyli czarny ekran z migającym kursorem !!!!!!!! naciskałem też F7....i to samo.. Jeszcze raz spróbuję przekopiować instalkę na dysk i puścić ją z twardego....ale obawiam się.....itd. jeszcze jedno BIOS wyświetla na początku oprócz inf. o procku pamięciach itp. takie cuś : - System BIOS shadow status : shadowed i - System VIDEO BIOS shadow status : shadowed czyli inf. chyba o ukryciu tych informacji ??? czy można je jakoś uaktywnić ???? sam już nie wiem do czego sie przyczepić.... a BOOT z płyty HP zaczyna się : od sprawdzania konfiguracji i potem na dole ekranu jest informacja : HP System Recovery i niżej jest pasek informujący o przebiegu czyli przesuwający się i dalej restart komputera i tak w kółko chyba chodzi o to że nie ma systemu do odtworzenia.... ale i tak czuję się jakbym walił głową w mur...... Teraz jeszcze wpadłó mi cos do głowy....może to jest głupie ???? Gdyby zainstalować win na innym komputerze do końca.....przenieść potem dysk z tym systemem na HP, już wiem że się nie uruchomi ale spróbować uruchomic BOOT z CD HP właśnie z tym : HP System Recovery .....może to coś dać ?????? warto spróbować ???? czy to tylko strata czasu ?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 > właśnie skopiował 100% i czeka na ponowne uruchomienie.... > uruchomiłem....i zaczyna się od początku Wyjmij plyte z napedu po zainstalowaniu, oraz ustaw w biosie bootowanie na dysk. > - System BIOS shadow status : shadowed i > - System VIDEO BIOS shadow status : shadowed To nie ma zwiazku, mozesz to wylaczyc w biosie (o ile jest taka opcja ;-)) > Gdyby zainstalować win na innym komputerze do końca.....przenieść > potem dysk z tym systemem na HP, już wiem że się nie uruchomi ale > spróbować uruchomic BOOT z CD HP właśnie z tym : > HP System Recovery > .....może to coś dać ?????? Watpie, ale nic nie szkodzi Ci sprowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 YES !!! YES !!!! YES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobiłem tak : na dysku mniejszym tzn ok 10GB zainstalowałem na moim komputerze winxp DO KOŃCA !!! [ ale był to WINWINXPHPL ( taka była nazwa folderu ) z DVD z systemami win ale HP ) przeniosłem pełen obaw ten dysk na HP wystartowałem i ... RUSZYŁ !!!! i wsio o.k. No to wziąłem dysk docelowy 40GB ( nie tworzyłem partycji bo cały czas chodziło mi o to żeby był cały duży) i zaczęły się schody tzn pod koniec instalowania win - niebieski ekran ....i tak 3 razy... Zdenerwowałem się i......poprostu przekopiowałerm system z tego na którym był zainstalowany na tego docelowego 40Gb. Przeniosłem i CHODZI !!!!!!!!!!! A teraz w związku z tym pytanie : CZY MOŻNA TAK ROBIĆ ???? czy napewno będzie o.k. ????jeszcze NIGDY tak tego nie robiłem....!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sojan Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 I jeszcze jedno pytanie... jakim programem przetestować kompa żeby być w miarę pewny że jest o.k. ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...