Skocz do zawartości
Jarek_135

Wydajość, Dzwięk, X-fi, Realtec, Etc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Dfi ultra-D, zresztą widać niżej, co mam.

Komputera używam do netu, gier i filmów, bardzo lubię dzwięk przestrzenny w filmach. Znam się na audio troszkę i wiem, że satelitki itp Creativa to szmelc ale nie stać mnie, zresztą muzyki słucham w samochodzie o dziwo, tam jest dobry sprzęt na firmowych podzespołach... Także na komputerze muzyki tylko czasami słucham ( zazwyczaj, jak przeglądam w celu nagrania czegoś na cd... )

Ludzie mnie męczą, co chcę na święta, to się zastanawiam pomiędzy X-Fi a innymi rzeczami...

Tylko w tym sens, że karta wbudowana w Nforce 4 mi pasuje, wcześniej miałem nforce2 ( sand storm ) i niby ten storm miał byc super a był kijowy i obecna dzwiękówka na Creativach 6700 gra fajnie, na nforce 2 byłem zawiedzony a tutaj jest tysiąc razy lepiej, dlatego dzwięk mi pasuje i jesli o to chodzi to chyba szkoda mi 400 na X-Fi. Ale kiedyś gdzieś czytałem, że dzwiękowa wpływa też na wydajność komputera.

Czy przeprowadzał ktoś jakieś porówanie, FPS w grach z dzwiękową Realtec, itp vs X-Fi itp wynalazki. Jeśli miałbym zyskać dodatkową wydajność to w zależności od wielkości wzrostu zdecydowałbym się na coś takiego.

Druga sprawa, że nigdy nie słuszałem Audigy ( żadnego ) i innych dobrych kart, także nie wiem do końca co tracę, w samochodzie mam dobre radio Clariona ( DECK ) i wiem, co to znaczy, mieć dobry przetwornik... Ale X-Fi itp to chyba takie przebajerzone, jakieś podbicia basów itp wewnętrzne. Do Gier i filmów super... Do muzyki lipa... Ale w domu nie słucham muzyki... Tylko gram i oglądam no i net... Może X-Fi by sprawiło, że bym zaczął słuchać wraz z grami, netem itp...

Czy X-Fi jest w stanie podnieść wydajność komputera?

X-Fi teraz są: ( w linku są jakieś nowe X-Fi, pewnie tak samo, jak i z Audigy, jakieś okrojone wersje, unikać ich, czy można wybrać ze względu na niższe ceny, co je różni.

Na początku zastanawiałem się pomiędzy Platinium a Xtreme Music, różnica ~200pln ale pilot i panel mnie kusi... ( ps. z tego pilota idze sterować winampem, wyłączyć komputer, obsługiwać power dvd, subedit itp? )

Może są jakieś inne wynalazki, mniej kompercyjne i po prostu lepsze do gier i filmów?

Aha, no i czy sam dzwięk jest faktycznie taki super, żeby płacić 400, bo realteca mam w DFI już, choć fakt, że na DFI montaż tej dzwiękowej jest lipna i wejścia wtyczek to już w ogóle kpina...

Sporo pytań, dośc szczegółowych, ale dzwię i ucho to są szczegółowe tematy więc ciężko inaczej, jak nie o szczegóły.

Ale przede wszystkim jak z tą wydajnością, FPS'y?

Dodam jeszcze, że w przyszłości pewnie zakupię, albo przerobię sobie jakiegoś wzmacniacza i sklpeię sobie skrzynki i wsadzę tam dwu drożny zestaw... ( i to może grać zamiast przednich satelitek, chociaż wtedy to pewnie Creativy by przeszkadzały... )

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do fps to pamietam kiedyś widziałem jakieś testy, w q4 na Audigy 2 i X-fi na tym samym sprzecie była różnica jeśli dobrze pamietam 20fps, tyle że był to zdaje sie fatal1ty. Ale jeśli piszesz że muzyki słuchasz w samochodzie i masz te Creativy6700 , to x-fi mało Ci da na nich. JUż lepiej zainwestuj w co innego.

Ja mam Logi Z-5500 i szukam tanio X-fi :P żartuje, mam zamiar <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> OEM za 270zł.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=138345&st=0# a luknij to,post 29.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, z chęcią bym zobaczył te 20FPS ale nawet jakbym bezpośrednio na komputerze w grzez testem to zobaczył to bym w to uwierzyć nie chciał... 2FPS to tak, ale 20... :lol:

Jeszcze jedna sprawa, bo mi się przypomniało, to mam jeszcze słuchawkę z wbudowanym mikrofonem ( logietech za 15pln ) i uzywam tego do skypa, moze takze z czasem i do gier... takze zeby glosni w sluchawce i mikrofon mozna bylo podpiac i zeby dzialo wszystko naraz z glosnikami i sluchawkami bez zadnego spacerku do tylu obudowy byloby czymś w sumie banalnym i bardzo fajnym... ( przy okazji czy Audigy 2 ZS cos takiego zaoferuje?? )

A jeśli chodzi Ci o rozmieszczenie głośników to... ja jestemw dużym pokoju w narożniku i satelity rozchodzą się po ścianach i tak mi pasuje. 6700 to pewnie żadna rewelacja w porównaniu do innych głosników komputerowych, ale kupowałem je pod koniec ich produkcji i w tedy w tej cenie nic lepszego nie było. A do gier uważam, że spykają.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiem Ci konkretnie na pytania ale powiem tak:

- jeśli chcesz podnieść wydajność komputera za 400zł to są dużo lepsze metody niż kupno x-fi :lol2:

- różnica w jakości dźwięku między tym prawie-audio na dfi a x-fi jest ogromna, ale nie odczujesz jej w pełni na byle pierdziawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem najpierw SB Live potem Audigy 2 i różnica była bardzo duża na korzyść AU oczywiście :) ,potem AC'97 ze swojej płyty głównej i AC'97 grało trochę gorzej od AU2 ,spodziewałem się większej różnicy ,a tu AC'97 naprawde ładnie się spisywało ,teraz mam X-Fi i różnica jest znów bardzo duża na korzyść X-Fi.

Na pewno ponownie wydałbym pieniądze na X-Fi ,po prostu nie sposób przerzucić się na coś gorszego :) Główną zaletą X-Fi jak dla mnie to ten Crystalyzer ,naprawdę znacznie poprawia jakość i dynamikę dźwięku :rolleyes: Ale fakt - trzeba mieć też dobre głośniki. Przy jakiś tandetach zakup X-Fi mija się z celem.

Co do wydajności na zwykłym X-Fi w grach nie widzę żadnego skoku FPS ,natomiast podczas odtwarzania muzyki w systemie jest spora różnica ,pamiętam jak zapierniczało przewijanie kilkugodzinnych mixów i długich filmów z muzyką na winampie heh ;) Słuchanie muzy nie zwolni kompa w ogóle. Aplikacje muzyczne ,programy do tworzenia ,obróbki dźwięku też znacznie szybciej działaja. W systemie widać moc drzemiącą w X-Fi

Edytowane przez AVRAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem właśnie, że za 400 to w inny sposób bardziej zyskam na wydajności, ale tutaj jeszcze teszcze ten niby super dzwięk... Oczywiście nie neguje jakości X-Fi!! Czytałem też to wszystko o całym X-Fi... Po prostu zdania są podzielone a na pewno trzeba mieć dobre głośniki, ale żadne głośniki za ~1000 ( kupne... ) nie są dobre, do tego jeszcze wzmacniacz... :wink: Ale oczywiście "dobre" to pojęcie względne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rozpędu w stanach razem z nowym kompem kupiłem X-Fi Fatal1ty. Opinia? W życiu bym za to nie dał tych 600zł, gdybym miał za własną kasę kupowac. Wydaje mi się że główna siła X-Fi to marketing Creative'a, heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam jestem zadowolony ze swojego zestawu X-fi + G500.

Gra jak nalezy i ma spory zapas mocy ;)

Wystarczy poexperymentowac z ustawieniami !

Potwierdzam ,ze do karty potrzebne sa przynajmniej dobrej klasy glosniki,

na pierdziawkach czeka was tylko zabawa z korektorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-fi gra porządnie ale... A3D w zwykłym Vortexie2 za 30zł jest nadal lepsze, jakis idiota wymyslił wspólne we/wy mikrofonu i spdifa no i cena... budżetowcom ktorym nie zalezy na dekodowaniu do 5.1 nadal polecałbym Vortex2...

Edytowane przez fit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi