Skocz do zawartości
bialyikar

Zanikanie Obrazu Po Podłączeniu Pod Dvi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem. Od dłuższego czasu miałem problem ze swoim monitorem (Flatron 776FM). Tuż przy samej wtyczce podłączanej do monitora, popękały przewody w kablu. Kilka dni temu oddałem monitor do naprawy. Nie interesowało mnie, czy przewód będzie zamówiony nowy, czy też z odzysku, byle by działał. Dziś monitor odebrałem, podłączam do kompa przez przejściówkę "DVI-VGA", do karty GF 7900GS (muszę używać tej przejściówki, ponieważ ta karta posiada obydwa gniazda "DVI"). Ku mojej uciesze, pojawił się obraz a na nim, ekran logowania Windowsa xp. Niestety już po chwili obraz się na chwilę wyłączył, i tak się włączał i wyłączał coraz częściej, aż wyłączył się na dobre. Kiedy chwile odczekam i podłączę monitor ponownie, obraz powraca, ale zaraz po tym dzieje się dokładnie to samo. Przez cały czas, gdy monitor był uszkodzony używałem z powodzeniem na tej karcie i przez tą przejściówkę jakiejś starej 14'stki (GoldStar) i nie miałem żadnych problemów. Poza tym, kiedy naprawionego już "Flatrona" podłączyłem pod innego kompa, także przez przejściówkę "DVI-VGA", tyle, że pod Rive TNT, to wszystko działa bez zarzutu, co oznacza, że monitor jest dobry???

Czy możliwe jest, że ten monitor będzie miał jakieś problemy z działaniem po podłączeniu do "DVI"??? Przecież o wiele starszy monitor działa bez problemu?? Da się jakoś zapobiec zanikaniu obrazu???

Zapomniał bym. Obraz zanika niezależnie od tego, czy aktualnie jestem w dosie, biosie, czy windowsie, więc to nie wina sterów.

I przepraszam, jeśli tekst jest zbyt długi :)

Edytowane przez kari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze drugie gniazdko na karcie?

Było sprawdzane. Monitor zachowuje się tak samo.

Wczoraj zaniosłem monitor i kompa do kumpla. monitor podłączyłem pod jego 2 kompy, pod gniazda DVI oraz VGA, z przejściówką i bez i monitor działał poprawnie. Następnie to samo zrobiliśmy z jego 2'ma monitorami i moim kompem i tez wszystko było OK. Na koniec wymieniliśmy się kartami graficznymi. Jego monitor, w jego kompie, ale z moją grafiką działał dobrze, to samo u mnie z moim "Flatronem" i jego grafiką. Problemy wystąpiły dopiero, gdy podłączyliśmy mój monitor do jego kompa (z moją grafą). Wtedy obraz zaczął zanikać. Stwierdziliśmy, że moja grafika i ten model monitora się po prostu gryzą, więc najprawdopodobniej go sprzedam i kupie inny :? :angry: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tryb awaryjny dziala? Jesli tak, to moze warto w trybie awaryjnym w menedzerze urzadzen odinstalowac monitor i pozwolic Windowsowi ponownie go wykryc? Moze z jakichs przyczyn gubi synchronizacje lub karta podaje sygnal, ktorego ten monitor "nie lyka" (a na poprzednim dzialal).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tryb awaryjny dziala? Jesli tak, to moze warto w trybie awaryjnym w menedzerze urzadzen odinstalowac monitor i pozwolic Windowsowi ponownie go wykryc? Moze z jakichs przyczyn gubi synchronizacje lub karta podaje sygnal, ktorego ten monitor "nie lyka" (a na poprzednim dzialal).

Przez dłuższy czas nie miałem czasu zająć się tym tematem, więc odpisuje dopiero teraz :)

W trybie awaryjnym dzieje się to samo. Zresztą już napisałem, że takie miganie występuje nie zależnie, "gdzie monitor się znajduje". Czy to jest Windows, jego tryb awaryjny, Dos, czy też po wejściu do Biosu.

Z poprzednią katrą (radek 9550) oraz działa z innymi kartami (po przez vga, oraz przejściówką na div) monitor działał i działa. To samo tyczy się innych monitorów podłączanych do mojego kompa.

Może tutaj chodzi o jakąś częstotliwość sygnału, wychodzącego z mojej karty, ale jeśli tak, to dlaczego jakaś stara 14'stka działa poprawnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi