tuchorsky Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 (edytowane) Cześć! Składam koledze komputer Media Center. Zastosowanie główne (jak można wywnioskować) to net, filmy i muzyka. Od święta trochę gier. Złożyłem dwa zestawy - na LGA775 i AM2. Krótko i treściwie - co lepsze, korekty itd. Monitor musi być panorama, bo będzie także służył do Xboxa 360 (w związku z czym konieczny krótki czas matrycy). Jeśli chodzi o cenę to minimalistycznie - najlepiej poniżej 3 kzł (buda). Przy monitorku można trochę zaszaleć. Jako, że to MC obudowa musi być ładna, czarna, ew. ze srebrnymi wstawkami, z oknem, najlepiej połyskująca. Komputer z oryginalną Windą ma się rozumieć. Wiem, że to trudne zadanie, ale chyba lubicie wyzwania. Moje zestawy: Biostar Tforce 965PT 397 Intel Core 2 Duo E6300 + Arctic Freezer 7 Pro 769 2x512 MB GoodRAM PRO 800MHz 468 Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II 215 Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman 462 NEC AD-7173A LabelFlash 124 FDD (musi być) 35 Thermaltake Soprano Black Window 313 Tagan TG308-U01 240 Winda Media Center 377 3023 Asus M2N-E 356 AMD Athlon 64 X2 3800+ + Arctic Freezer 64 Pro 719 2x512 MB GoodRAM PRO 800MHz 468 Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II 215 Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman 462 NEC AD-7173A LabelFlash 124 FDD (musi być) 35 Thermaltake Soprano Black Window 313 Tagan TG308-U01 240 Winda Media Center 377 2932 Skłaniam się bardziej ku C2D, bo 100 zł różnicy, a ogrom mocy więcej. Radźcie, dobrzy ludzie, bo chyba jesteście mądrzejsi ode mnie. PS. Zasilacz musi mieć mocną linię 12 V, bo kolega lubi katodki. Oczywiście w przyszłości dojdzie drugie tyle RAMu, bliźniaczy dysk i ew. karta na DX10 z podobnej półki cenowej. PS2. Co do monitora myślę o NEC 20WGX Pro - szybki, jasny, porządnie wykonany. Cena ~2 kzł. PS3. Ceny prosiłbym najlepiej ze znak.pl, bo ufam temu sklepowi. Edytowane 4 Grudnia 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zdecydowanie C2D ;] Co do dysku to może taki jak ja mam ? :> HD160JJ - też SATA II i też 8mb kaszu ;) No i ram chyba lepiej 1x1Gb jak w przyszłości ma dojść następna kostka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek3232 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zestawik spoko, tylko troche mały dysk jak na media center to minimum 250GB Ja bym też brał zestaw pod c2d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 To może tak - uzasadnie swoje wybory: Biostar Tforce 965PT - 397 zł - tania, podobno stabilna i podobno dobrze się kręci, do tego jest niebieska, co pasuje pod przyszły modding Intel Core 2 Duo E6300 + Arctic Freezer 7 Pro - 769 zł - każdy wie dlaczego, swoją drogą co dają BOXowo do C2D 1GB GoodRAM PRO 800MHz - 444 zł - tanie, dobrze się kręcą Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II - 215 zł - do firmy mam zaufanie, podobno najwydajniejsze, po dołożeniu drugiego można wrzucić plik wymiany na "secondary" i podnieść tym trochę ogólną wydajność, znając kumpla zapełni go anime z torrenta w ciągu 8 h, ale fundusze są ograniczone, a dysk nie tak łatwo (i tanio) dołożyć, jak zmienić mobo lub proca Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman - 462 - dobry OC, dobre chłodzenie, ale czy warto np dołożyc do 1.2ns?, to całkiem spora różnica (~80 zł) NEC AD-7173A LabelFlash - 124 - dobre rzeczy o niej mówią, poprzedni model NECa zaprawił się w boju u tego znajomego i problemów nie stawiał FDD (musi być) - 35 zł - no comment Thermaltake Soprano Black Window - 313 - ładna, czarna, połyskliwa, z oknem Tagan TG380-U01 - 240 zł - chyba najlepsza marka na rynku Winda Media Center - 377 zł - cóż, jedyną zaletą jest darmowe uaktualnienie do Visty RAZEM 3376 - chyba wtedy coś pominąłem... Co do monitora to ten NEC, ma dobrą, 5 ms matrycę, panorama, 470 cd/m2, 1600:1 (to chyba kontrast dynamiczny), duże kąty, design, jeno ciut drogi, ale będzie służył zapewne tej i następnej generacji konsol. Czy wasze wektory myślenia są równe mojemu - proszę o odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Jezeli szukasz cos naprawde cichego i w miarę szybkiego to poczytaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216328&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W tym temacie radzą użyć części notebookowych - zgadzam się ciszej i oszczędniej (energia), ale i jednocześnie za większą kasę coś mniej wydajnego. Uważam, że w Thermaltake'u wibracje są w miare wytłumione. Na procku Arctic, na karcie Zalman, gdyby mobo była głośna to Pentagram Cu 40 mm, dwie ciche "stodwudziestki" do obiegowego i słychać będzie tylko w nocy. Zresztą kolega ma stare, drewniane okna, więc hałas z dworu wszystko zagłuszy. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Po pierwsze - nie mam na celu nabicia postu, tylko odświeżenie tematu. Po drugie - komp raczej zaplanowany o pomoc przy monitorze proszę w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Z tych dwóch zestawów lepszy wydaje się pod c2d ale może lepiej poczekać na e4300 w styczniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Nah. Komp musi być kupiony w tym roku, żebym mógł odpisać podatek w przyszłym. Proszę o sprecyzowanie e4300, bo obiło mi się o uszy, ale nic o nim nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) e4300 mnożnik 9 *200 = 1800Mhz. Praktycznie na każdej płycie będzie można go przetaktować do 2400Mhz = 9*266. Czyli za cenę 600 pln dostaniemy e6600 :) Edytowane 5 Grudnia 2006 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Miła wizja, ale niestety komp musi być zakupiony w tym roku. Swoją drogą, czy taka zmiana FSB nie chrzani coś z częstotliwościami na PCI itp. Gdzieś o czymś takim słyszałem, a FSBkiem nie podkręcałem jescze, bo wszystko, z czym się zetknąłem, miało odblokowany mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 no i co ze mialo odblokowany mnoznik .. mnoznik w wiekszosci przypadkow jak jest odblokowany daje sie go zmiejszyc tylko na dol wiec nie podkrecales procesora tylko obizales jego taktowania ;D (nie bijcie jak cos pomieszlame ale tak zrozumialem wypowiedz przedmowcy ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zdaję sobię sprawę z tego, że na np. Athlonach 64 mnożnik jest odblokowany tylko w dół. Ja mówię o Celeronie 400 (stare czasy), Athlonie XP 2000+ (mój), Athlonie 64 3000+ jedna z pierwszych serii (kolegi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...