Skocz do zawartości
tuchorsky

Media Center - Czy Wybrałem Dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Składam koledze komputer Media Center. Zastosowanie główne (jak można wywnioskować) to net, filmy i muzyka. Od święta trochę gier. Złożyłem dwa zestawy - na LGA775 i AM2. Krótko i treściwie - co lepsze, korekty itd. Monitor musi być panorama, bo będzie także służył do Xboxa 360 (w związku z czym konieczny krótki czas matrycy). Jeśli chodzi o cenę to minimalistycznie - najlepiej poniżej 3 kzł (buda). Przy monitorku można trochę zaszaleć. Jako, że to MC obudowa musi być ładna, czarna, ew. ze srebrnymi wstawkami, z oknem, najlepiej połyskująca. Komputer z oryginalną Windą ma się rozumieć.

Wiem, że to trudne zadanie, ale chyba lubicie wyzwania.

Moje zestawy:

Biostar Tforce 965PT 397

Intel Core 2 Duo E6300 + Arctic Freezer 7 Pro 769

2x512 MB GoodRAM PRO 800MHz 468

Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II 215

Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman 462

NEC AD-7173A LabelFlash 124

FDD (musi być) 35

Thermaltake Soprano Black Window 313

Tagan TG308-U01 240

Winda Media Center 377

3023

Asus M2N-E 356

AMD Athlon 64 X2 3800+ + Arctic Freezer 64 Pro 719

2x512 MB GoodRAM PRO 800MHz 468

Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II 215

Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman 462

NEC AD-7173A LabelFlash 124

FDD (musi być) 35

Thermaltake Soprano Black Window 313

Tagan TG308-U01 240

Winda Media Center 377

2932

Skłaniam się bardziej ku C2D, bo 100 zł różnicy, a ogrom mocy więcej. Radźcie, dobrzy ludzie, bo chyba jesteście mądrzejsi ode mnie.

PS. Zasilacz musi mieć mocną linię 12 V, bo kolega lubi katodki.

Oczywiście w przyszłości dojdzie drugie tyle RAMu, bliźniaczy dysk i ew. karta na DX10 z podobnej półki cenowej.

PS2. Co do monitora myślę o NEC 20WGX Pro - szybki, jasny, porządnie wykonany. Cena ~2 kzł.

PS3. Ceny prosiłbym najlepiej ze znak.pl, bo ufam temu sklepowi.

Edytowane przez tuchorsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może tak - uzasadnie swoje wybory:

Biostar Tforce 965PT - 397 zł - tania, podobno stabilna i podobno dobrze się kręci, do tego jest niebieska, co pasuje pod przyszły modding

Intel Core 2 Duo E6300 + Arctic Freezer 7 Pro - 769 zł - każdy wie dlaczego, swoją drogą co dają BOXowo do C2D

1GB GoodRAM PRO 800MHz - 444 zł - tanie, dobrze się kręcą

Seagate 160 GB 8MB 7200 obr/min SATA(N)II - 215 zł - do firmy mam zaufanie, podobno najwydajniejsze, po dołożeniu drugiego można wrzucić plik wymiany na "secondary" i podnieść tym trochę ogólną wydajność, znając kumpla zapełni go anime z torrenta w ciągu 8 h, ale fundusze są ograniczone, a dysk nie tak łatwo (i tanio) dołożyć, jak zmienić mobo lub proca

Galaxy GF 7600GS 1.4ns Zalman - 462 - dobry OC, dobre chłodzenie, ale czy warto np dołożyc do 1.2ns?, to całkiem spora różnica (~80 zł)

NEC AD-7173A LabelFlash - 124 - dobre rzeczy o niej mówią, poprzedni model NECa zaprawił się w boju u tego znajomego i problemów nie stawiał

FDD (musi być) - 35 zł - no comment

Thermaltake Soprano Black Window - 313 - ładna, czarna, połyskliwa, z oknem

Tagan TG380-U01 - 240 zł - chyba najlepsza marka na rynku

Winda Media Center - 377 zł - cóż, jedyną zaletą jest darmowe uaktualnienie do Visty

RAZEM 3376 - chyba wtedy coś pominąłem...

Co do monitora to ten NEC, ma dobrą, 5 ms matrycę, panorama, 470 cd/m2, 1600:1 (to chyba kontrast dynamiczny), duże kąty, design, jeno ciut drogi, ale będzie służył zapewne tej i następnej generacji konsol.

Czy wasze wektory myślenia są równe mojemu - proszę o odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie radzą użyć części notebookowych - zgadzam się ciszej i oszczędniej (energia), ale i jednocześnie za większą kasę coś mniej wydajnego. Uważam, że w Thermaltake'u wibracje są w miare wytłumione. Na procku Arctic, na karcie Zalman, gdyby mobo była głośna to Pentagram Cu 40 mm, dwie ciche "stodwudziestki" do obiegowego i słychać będzie tylko w nocy. Zresztą kolega ma stare, drewniane okna, więc hałas z dworu wszystko zagłuszy. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miła wizja, ale niestety komp musi być zakupiony w tym roku. Swoją drogą, czy taka zmiana FSB nie chrzani coś z częstotliwościami na PCI itp. Gdzieś o czymś takim słyszałem, a FSBkiem nie podkręcałem jescze, bo wszystko, z czym się zetknąłem, miało odblokowany mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co ze mialo odblokowany mnoznik .. mnoznik w wiekszosci przypadkow jak jest odblokowany daje sie go zmiejszyc tylko na dol wiec nie podkrecales procesora tylko obizales jego taktowania ;D (nie bijcie jak cos pomieszlame ale tak zrozumialem wypowiedz przedmowcy )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi