Skocz do zawartości
joorvishoon

Co Z Frost3duo

Rekomendowane odpowiedzi

To co jest najważniejsze?

zaspokojenie klienta...

dla niektorych bedzie to tylko i wylacznie wydajnosc... (np klienci Storma), dla innych beda to inne rzeczy, kazdy klient jest inny...

juz wielokrotnie pisalem, ze nie staramy sie wyprodukowac bloku najwydajniejszego na swiecie...

produkujemy dobre bloki z bdb stosunkiem cena/jakosc/wydajnosc

kazdy odpowiada we wlasnym zakresie sobie co jest dla niego najwazniejsze i to wybiera...

wyglad, tylko wydajnosc, cena, wyposazenie, pewnosc, ze nie bedzie z blokiem problemow, czarne zapinki, brak multizapinki... kazdy znajdzie cos dla siebie... taki jest rynek ani ja ani zaden test tego nie zmieni...

stwierdzam fakt: skoro redakcje robia porownania produktow dostepnych na polskim rynku, to dlaczego wogole wliczamy w to rzeczy robione 'po cichu' w garazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"gwarancje, wsparcie techniczne, pomoc przy zamowieniach, pomoc przy problemach, wyposazenie..." to bardzo duzy atut, ale bez rzetelnego porownania produktow pod wzgledem wydajnosci, tracisz czesc nieswiadomych klientow, ktorzy uwierza w "najlepsze w pl" badz inny chlyt materkigowy :lol:.

wyniki porownania z w/w supportem to bylby powod do zastanowienia sie przez kazdego kupujacego nowy bloczek, obojetnie od kogo. ceny i tak roznia sie niewiele.

Edytowane przez sobih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy w bloku chodzi tylko i wylacznie o wydajnosc?

IMO przy takich różnicach jakie są w czołówce polskich bloków wodnych, wydajność to wskaźnik raczej drugoplanowy. Przynajmniej jeśli ktoś by mi kazał wybierać czy Prisona el0-eXtreme czy f3d wybrałbym to drugie :> Różnica 0,05453 *C/W jest niezauważalna a aspekty o których wspomniałeś (gwara, wyposażenie itp) są z pewnością znacznie bardziej zauważalne w codziennym użytkowaniu, gdy taki bloczek chrupnie i zaleje sprzęt za grube złotówki.

Czy uważasz, że np. Jarogniew ocenia w swoich testach tylko wydajność bloku? Wydajność jest to parametr kórego w żadnym teście nie może zabraknąć, ale także istnieją inne współczynniki które przekładają się na ocenę końcową bloku i uważam, że przez wszystkie serwisy są uwzględnione do oceny końcowej bloku.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stwierdzam fakt: skoro redakcje robia porownania produktow dostepnych na polskim rynku, to dlaczego wogole wliczamy w to rzeczy robione 'po cichu' w garazu?

ale niestety czesc ludzi tego nie pojmie, ze cena samego towaru to tylko czastka kosztow, poniesionych wydatkow, stresu itp. moze Ty tez powinienes walic US, gwarancje, wsparcie, doradztwo i sprzedawac bloki za jakies grosze, doliczac kase za zapinki, zmiany zlaczek itp moze wtedy przestali by sie czepac :|

czesc ludzi zachowuje sie jak dzieci z podstawowki i mysli tylko w jedym wymiarze, bez patrzenia na inne bardzo wazne aspekty. moze z czasem dojrzejecie do tego, ze trzeba patrzec calosciowo a nie miec klapki na oczach jak kon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pewnie tak samo jak kazda inne osoba z checia bym zobaczyl taki test wydajnosci. ale skoro sam nie wyraza zgody to trudno , bedzie ktos musial kupic bloczek i podeslac do jarogniwa na test . przeciez po zakupie kazdy moze robic co chce , tyle ze pewnie potem dalsza wspolpraca z realitynet nie bedzie sie ukladala :)

a co do patrzenia tylko na wydajnosc - to chyba kazdy ma rozum , jezeli autor recenzji o tym wspomni to chyba kupiec zadecyduje czy woli miec pewny bloczek z gwara , czy troche wydajniejszy ale bez niej itp. no chyba ze roznice w wydajnosci beda duze ... i to moze byc jeden z powodow braku bloczku w testach

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a tam, samhain sobie zabrania no to nie bedzie.

Kazdy sobie sam porowna i na to samo wyjdzie ;)

Oczywiscie jesli pokazą sie testy homemadów :D

EDIT

@Niemiec.. te "dizeci z podstawówki" zachowują sie jak typowi konsumenci. Taka sama sytułacja jest z małymi sklepami na zadupiach i z marketami. A klienta [ciach!]o obchodzi ze ty musisz utrzymać firme itp. Jedyne co to firmy mogą zacząć walczyc z nielegalną produkcją. Ale to jest chyba niezniszczalne.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pewnie tak samo jak kazda inne osoba z checia bym zobaczyl taki test wydajnosci. ale skoro sam nie wyraza zgody to trudno , bedzie ktos musial kupic bloczek i podeslac do jarogniwa na test . przeciez po zakupie kazdy moze robic co chce , tyle ze pewnie potem dalsza wspolpraca z realitynet nie bedzie sie ukladala :)

Jaro nie moze zrobic testu z HM bo pracuje w redakcji... moze to zrobic natomiast jakis user forum i zamiescic - nie zabronie tego! ba wspolpraca? jaka wspolpraca... klient chce porownac niech porowna, bedzie chcial kupic cos z 'naszej stajni' bede sie cieszyl, bedzie chcial zwrocic blok? tez sie bede cieszyl... wiecie dlaczego? bo mimo tego, ze czlowiek nie ma bloku wyprodukowanego u nas... jest szczesliwym posiadaczem chlodzenia ciecza. Dokonal SWIADOMEGO wyboru na podstawie wlasnych przemyslen i testow!

a co do patrzenia tylko na wydajnosc - to chyba kazdy ma rozum , jezeli autor recenzji o tym wspomni to chyba kupiec zadecyduje czy woli miec pewny bloczek z gwara , czy troche wydajniejszy ale bez niej itp. no chyba ze roznice w wydajnosci beda duze ... i to moze byc jeden z powodow braku bloczku w testach

roznice w wydajnosci miedzy blokami sa naprawde male, wiec czy tylko nimi ma sie sugerowac klient? Ja mowie NIE, dlatego tez nie wyrazam zgody na porownanie w ramach recenzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka powodow dla ktorych nie wyrazam zgody:

- brak serii... kazdy blok jest iny ze wzgledu na mozliwosci techniczne wykonywanych, blok, jeden moze sie roznic od innego (nawet robionego po sobie) tak bardzo, ze roznica wydajnosci bedzie znaczaca

- jakosc wykonania... (i nie mowie tutaj o super wypolerowanej na bb plexi) takze nei jest rownomierna dla alej serii

- klopoty z gwarancja

- wieksza awaryjnosc

- nielegalna dzialalnosc... z jakiej racji mam byc porownywany z kims kto oszukuje panstwo (czyli nas wszystkich bo to my podatkami placimy za szara strefe!), nie placa podatkow, omijaja prawo przez co sami staja sie bezkarni w razie problemow z produktami

wpadki kazdemu moga sie przytrafic... spojzcie na historie, kogo latwiej udupic? sklep (oficjalnymi drogami) czy osobe ktora nie jest nigdzie zarejestrowana...

jesli to dla Was nie sa argumenty - przykro mi, dla mnie sa i to duze!

zawsze kazdy z Was moze zakupic blok w sklepie i u kogos kto robi HM, porownac i oddac do sklepu po 10 dniach... bo sklepy dzialaja zgodnie z prawem, zostajecie stety/niestety z blokiem hm... bo kto dziala poza prawem tego ten przepis nie obejmuje...

jesli nadal nie widzicie roznicy... do zobaczenia przy nastepnym wycieku :)

no offence

Ojjj tutaj sie z toba nie zgodze pomimo, ze bardzo ciebie lubie i szanuje co robisz;)

1. PowerX był pierwszym blokiem HM robionym na wysokim poziomie, smiem twierdzic ze lepiej robiony od Frosta w tym samym czasie.

2. Powtarzalnosc serii. Px byl robiony caly czas na CNC z prawdziwego zdarzenia

3. Nie jestem w stanie tobie powiedziec ile PX bylo sprzedanych, ale zaden ktory wyszedl odemnie nie mial zadnej wady i kazdy byl zadowolony.

Co do reszty to sie z toba zgadzam w 100%, pomimo proby dogadania sie z Pitem, nie chcial przejsc na legal ze wzglede, ze dochody ze sprzedazy blokow w porownaniu do innych prac byla wogole nie oplacalna, dlatgo juz nie ma tego bloku dostepnego. Pomimo, iz sam posiadam aktualnie PX, jezeli musialbym zmienic blok, to kupilbym tylko ze sklepu, zaden HM, no chyba ze Piter by go wystrugal dla mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przed kupnem nowego samochodu tez bys patrzyl tylko na osiagi??

Zaloze sie ze nie. bralbys pod uwage rowniez inne rzeczy takie jak:

-spalanie

-bezpiecznestwo

-serwis

mam dalej wymieniac??

Mozna to ewidentnie porownac do pradukcji firmowych blokow.

Sumujac jak dla mnie patrzenie tylko na wydajnosc jest nieporozumieniem wrecz hmmm glupota. No ale jak widac niektorzy patrza tylko na wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ja gdzies napisalem ze liczy sie tylko wydajnosc ? chyba wyraznie zaznaczylem ze klient sam wybierze czy liczy sie mniejsza wydajnosc (wogole to chyba zle zalozenie skoro porownania nie bylo ) czy pewnosc , gwarancje itp

i tu juz nawet nie chodzi o ta cala otoczke , ale chcialbym zobaczyc jak te bloki sa wydajne w porownaniu do pinowcow i tyle

A samhain chyba z gory zaklada ze jego bloki sa mniej wydajne niz HM , bo gdyby bylo inaczej to przeciez kazdy wybralby blok od niego -wydajniejszy i od pewnego sprzedawcy

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Czy przed kupnem nowego samochodu tez bys patrzyl tylko na osiagi??

Zaloze sie ze nie. bralbys pod uwage rowniez inne rzeczy takie jak:

-spalanie

-bezpiecznestwo

-serwis

mam dalej wymieniac??

Mozna to ewidentnie porownac do pradukcji firmowych blokow.

Sumujac jak dla mnie patrzenie tylko na wydajnosc jest nieporozumieniem wrecz hmmm glupota. No ale jak widac niektorzy patrza tylko na wydajnosc.

Mało trafne porównanie.

załuzmy moze inaczej,,, ciuchy z giełdy smaochodowej, runku lub stadnionu, albo ze sklepu.

Od ruska czy tam cygana nie masz gwary, nie oddasz mu jak bedziesz niezadowolony, no i czesto mozna trafic na wadliwe, lub poprostu podrobki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaspokojenie klienta...

Chyba powinieneś zmienić branże... wiesz wibratorki i te sprawy :lol:

Oczywiscie kupujac nowy blok za bardzo bym sie nie zastanawial - HM czy formowka :) . Z uzywka mialbym juz niemaly dylemat ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już wyniki ;p

f3d, f2s, f2m, apogee i g-flow

brakuje:

storm - brak zapinki na AM2 :/

x2l - dołączone śrubki są za małe i przelatują przez otwory, po całej nocy zabaw z pozostałymi blokami nie chciało mi się myśleć "co tu zrobić" (śrubki z frostów są za grube na otwory w zapince x2l, od apogee są za krótkie...)

wyniki? artykuł? wkrótce -_- ... powiem tylko, że f3d wypadł dość interesująco -_-

niestety platforma słaba... nie pozwoliła na więcej niż 2750mhz @ 1,4V (mobo: ECS KN3 SLI2 Extreme max vcore w biosie 1,4V :lol: , a mój asus w serwisie...)

niedługo będzie mocniejsze grzałka, mam nadzieję powtórzyć test;) uwzględniając dodatkowo wpływ przepływu/ciśnienia na wydajność...

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki? artykuł? wkrótce -_- ... powiem tylko, że f3d wypadł dość interesująco -_-

jak juz tak piszesz to bys powiedzial dokladnie ;)

jak było dosc zaskakujace to ja obstawiam ze temp procka byla nizsza niz wody :ploom: :D

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

subzero normalnie :banana: :banana:

niestety nie mogę podać jeszcze wyników, jutro rano - po południu będzie art ready to zobaczycie. Po prostu musiałem się pochwalić po kilkunastu godzinach zmieniania bloczków i patrzenia w okno speedfana, że już skończyłem. :lol2:

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BENITO

Ja popełniłem tylko te "niby testy" tacensów...

Artykuł będzie dopiero w przyszłym roku (jutro późnym :lol: wieczorem), na zachętę foto:

http://www.pimpmycase.pl/jarogniew/promo/promof3d.jpg

fotka kusi :cool:

bloczek miód :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bloczek fajny, ale dlaczego zapinki sa w wszystkich nowych blokach takie podobne ( jak znaczek batmana :-| ) Nie da sie zrobic jakiejs innej ? Kawalek blachy z dziurkami, nijak sobie tego na mobo u mnie nie wyobrazam i nowego bloku raczej nie zakupie u polskiego producenta, wlasnie z powodu takiej zapinki.

Jedynie X2L mi jeszcze podchodzi w kwestii wygladu mocowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapinka mi sie nie podoba :/ ale ogolnie bloczek swą pr0stotą wymiata (w pozytywnym sensie)

pozdr

no, jest taki pr0 i w0g0le.....

jak chcecie odbajerzonych blokow to nie liczcie ze beda w takich cenach. imo bloczek ładnie wygladaw srebrnym po calosci, ale zeby sie czepiac zapinki? w tej kateogori cenowej bloczek wymiata pod kazdym wzgledem, wydajnosci jakosci i wygladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, jest taki pr0 i w0g0le.....

jak chcecie odbajerzonych blokow to nie liczcie ze beda w takich cenach. imo bloczek ładnie wygladaw srebrnym po calosci, ale zeby sie czepiac zapinki? w tej kateogori cenowej bloczek wymiata pod kazdym wzgledem, wydajnosci jakosci i wygladu.

Ty juz lepiej wiecej nie pij :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bloczek fajny, ale dlaczego zapinki sa w wszystkich nowych blokach takie podobne ( jak znaczek batmana :-| ) Nie da sie zrobic jakiejs innej ? Kawalek blachy z dziurkami, nijak sobie tego na mobo u mnie nie wyobrazam i nowego bloku raczej nie zakupie u polskiego producenta, wlasnie z powodu takiej zapinki.

Jedynie X2L mi jeszcze podchodzi w kwestii wygladu mocowania.

a co to za problem zrobić sobie zapinke z plexy na 775 lub dowolną inną platforme :D

szczerze mówiąc to tez mi sie nie podobają multi zapinki do bloczków <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi