Martinii Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) Witam, Robie sobie bloczek na mosfety plyty glownej. Mam juz projekt: :arrow: Spód :arrow: TOP Top bedzie z mosiadzu. Czerwonym kolorem zaznaczylem kanal dla oringa - 1mm. Dlaczego tylko tyle? Bo 2mm nie da rady upchnac. I tak juz rozszerzylem blok przy gwintach na krocce... Teraz jest tylko jeden problem - gdzie dostane takie oringi/gumki o srednicy 1mm i dlugosci 150mm? Przegladam na razie oferte firmy POLWENT, ale ten katalog ich wyrobow jest malo przejrzysty. Co radzicie? A moze w ogole wywalic ten kanal i oring i zachlastac wszystko silikonem i skrecic? :) PS. Jak oni uszczelnili ten blok (na ktorym sie wzoruje): Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) radze Ci to zlutowac, chociazby nad kuchenka, zaoszczedzisz sobie klopotu z oringiem (ze zrobieniem kanalu). jesli bys sie na to zdecydowal to nawet mozesz sobie powiekszyc komore wewnatrz bo nie bedziesz musial robic miejsca pod oringi. a ze zrobieniem kanalu nie bedziesz mial problemu? nie wiem czy w ogole robi sie frezy fi1 :D (do miedzi/mosiadzu bo do pleksy/plastiku sa) Edytowane 5 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Wolalbym uniknac lutowania... A z frezem nie bede mial problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) to dziwne bo przegladam oferty roznych firm i jak dotad nie moge znalezc freza palcowego 1mm :D oringi masz tutaj http://www.abs.lublin.pl/kat.oringi%200-10.html Edytowane 5 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Nie frez jest tematem watku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) hehe, jak uwazasz, skoro masz mozliwosc zrobienia kanalu 1mm to ok. co do oringa, sa o przekroju poprzecznym 1mm ale oringow sie nie mierzy na dlugosc tylko srednice ;) wiec musisz sobie przeliczyc 150mm na srednice okregu o takiej dlugosci ;] albo przymierzyc w sklepie (tak jest najlepiej/najwygodniej, sam tak robilem). tylko nie wiem czy dostaniesz oring 1mm o takiej srednicy, im wieksza srednica tym przekroj poprzeczny "idzie w gore" Edytowane 5 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 A ja Ci radze zwężenie kanału. Ewentualnie poszerzenie całego bloku tak, żebys mógł zastosować oring 1.5-2mm. Po milimetrze z kazdej strony i masz problem z głowy. PS pod jaki gwint (złączki) przygotowany jest projekt 3/8" czy 1/4" ?? Pozdr. PS czy ten bloczek bedzie pasowac na mosfety plyty asus P5B deluxe - bo jakos sie doszukac info na ten temat nie moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Sznur oringowy 1 mm + odpowiedni klej do sklejenia (np. firmy Loctite) Taki "sznurek" przycinasz na odpowiednia dlugosc i sklejasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Grzechu, bloku poszerzyc sie nie da - to juz jest max. Gwint 1/4" czyli ~13mm. Zgadza sie? Dlaczego radzisz zwezenie kanalu? Nie rozumiem. Przeciez juz teraz jest szeroki na 1mm... Blok bedzie na Asusa p5w dh dlx. Moze i na P5b bedzie pasowal - nie wiem. piteq gdzie kupie taki sznur? Wczoraj kupilem uszczelke, ale o przekroju kwadratowym 1x1mm (srednica uszczelki 72mm): EDIT To otwor pod gwint G1/4" ma byc 11,80mm, 11,445mm czy 13,157mm ?? Bo juz zglupialem.. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) 11,7mm Edytowane 6 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Martini - chodzi mi o kanał w którym ma płynąć woda, a nie o rowek pod oring. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Tutaj maja w ofercie, tylko nie wiem czy sprzedaja wysylkowo. W tego typu sklepach (lub o podobnym asortymencie) jest do kupienia taki "sznurek". Szukaj tez w lepiej zaopatrzonych sklepach (hurtowniach) z oringami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Piteq sprzedaja wysylkowo, dzieki! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 [...]nie wiem czy w ogole robi sie frezy fi1 :D (do miedzi/mosiadzu bo do pleksy/plastiku sa) W sobote bylem w firmie, gdzie beda mi robili blok. Frezy maja do 0,25mm z weglikow spiekanych do obrobki nawet twardych stali. Sa w ofercie firmy Hoffmann Group (Pirshman). ~40 ojro za sztuke ;) No i maszynka, w ktorej urodzi sie moj blok: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 W sobote bylem w firmie, gdzie beda mi robili blok. Frezy maja do 0,25mm z weglikow spiekanych do obrobki nawet twardych stali. Sa w ofercie firmy Hoffmann Group (Pirshman). ~40 ojro za sztuke ;) No i maszynka, w ktorej urodzi sie moj blok: [im g]http://img138.imageshack.us/img138/3240/dmg1ta3.th.jpg[/img] podczas robienia bloku zlamia sie 4 frezy i skasuja Ci za bloczek kupe $$$$$$$$$ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Tytuł tematu "Blok Wlasnej Roboty I..." :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Nie nasmiewac sie! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) (sorry, ze post pod postem, ale troche czasu minelo i nikt nie zauwazylby uptate'u) Witam, Cos sie ruszylo z tytulowym blokiem. Tak to na dzien dzisiejszy wyglada: Tu obok lezy sznur oringowy, ktory kupilem w sklepie Oring w Szczecinie: Tu juz z docietym i zalozonym oringiem: A ze zlaczkami bedzie to wygladalo najprowdopodobniej tak (troche smiesznie): Zostalo mi jeszcze nagwintowanie otworow w spodzie i zdecydowanie jakie sruby zastosowac (beda czarne imbusy): z lbem normalnym wpuszczonym w top czy soczewskowe. Potem juz tylko testy szczelnosci i do zalozenia :) Pozdrawiam Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 homemade rządzi :lol: bloczek swietnie wygląda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 wow :) robi duze wrazenie ale takim homemadem 100% bym tego nie nazwal :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TK Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Super! Martini - podaj mi cene na PW. Chce takiego jedego :D Tylko że z NK12. No świetna robota... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 niech poda cene tutaj bo ja tez z checia bym sie dowiedzial :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) kurde, tez potrzebuje sznur oringowy do mogego bloku na CPU (kraft64 - kwadratowy kanał, załozenie normalnego oringu w moim wykonaniu graniczy z cudem) Czy w obi/castorama mozna dostac taki? EDIT: A bloczek śliczny :D Ile cie kosztował w całosci? Edytowane 30 Grudnia 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 homemade ograniczyl sie do wlasnego projektu :lol: ale bloczek wyglada fajnie. szczegolnie fikusnie wyglada ten mikrokanalik pod oring, git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Witam, Co Wy znowu z tym homemadem?? :/ Czy mam w temacie napisac NIE-HOMEMADE? Co to za roznica? Skad sie w ogole to wziely te ciagle przytyki? Nie obchodzi mnie kto jak to bedzie nazywal. Cena bloku to jedynie cena sznura oringowego z przesylka (9zl) i srubki (okolo 80gr/sztuke). No i zlaczki. Czy pojawi sie wiecej egzemplarzy? Nie przewidywalem tego. Jesli juz to moze zdobede 10 sztuk i sprzedam jesli beda chetni na cala partie. mariush190, jesli masz standardowy kanal pod oring (2mm) to odradzam zabawe ze sznurem i polecam kupno gotowego oringa. Sznur trzeba kleic co juz wprowadza pewne ryzyko nieszczelnosci. Edytowane 30 Grudnia 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TK Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Ja biore 1 sztuke na 100% Moge już nawet zapłacić. Mam nadzieję że znajdą się jeszcze chętni :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 To wykup wszystkie :lol: BTW Dobre wykonanie i niezły projekt :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Jakby co jestem chętny na 2 sztuki (oczywiście zależnie od ceny) Pozdr. PS może mi się tylko wydaje, ale chyba dałbyś radę dać te 0.5mm z każdej strony (rowek na oring) i obyłoby się bez sznurka 1mm. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Ma ktoś jakiś projekt porządnego bloku na s.939 pod X2 i na grafę X1900XT i pod chipset (RD580), jak ktoś ma byłbym naprawdę wdzięczny ponieważ na 90% też mogę zrobić w podobny sposób blok wodny (bardzo obniża koszty WC), ale najpierw muszę ukazać projekt. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Heh tych Miśków sie na forum narobiło... ;> Podaj cene bloku... i dopisz jeden dla mnie ;> A i na kiedy bedą? ;> Pozdro i Wszystkiego Najlepsiejszego w nowym roku ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...