Skocz do zawartości
Martinii

Blok Wlasnej Roboty I...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Robie sobie bloczek na mosfety plyty glownej. Mam juz projekt:

:arrow: Spód

Dołączona grafika

:arrow: TOP

Dołączona grafika

Top bedzie z mosiadzu. Czerwonym kolorem zaznaczylem kanal dla oringa - 1mm. Dlaczego tylko tyle? Bo 2mm nie da rady upchnac. I tak juz rozszerzylem blok przy gwintach na krocce... Teraz jest tylko jeden problem - gdzie dostane takie oringi/gumki o srednicy 1mm i dlugosci 150mm?

Przegladam na razie oferte firmy POLWENT, ale ten katalog ich wyrobow jest malo przejrzysty.

Co radzicie? A moze w ogole wywalic ten kanal i oring i zachlastac wszystko silikonem i skrecic? :)

PS. Jak oni uszczelnili ten blok (na ktorym sie wzoruje):

Dołączona grafika

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze Ci to zlutowac, chociazby nad kuchenka, zaoszczedzisz sobie klopotu z oringiem (ze zrobieniem kanalu). jesli bys sie na to zdecydowal to nawet mozesz sobie powiekszyc komore wewnatrz bo nie bedziesz musial robic miejsca pod oringi. a ze zrobieniem kanalu nie bedziesz mial problemu? nie wiem czy w ogole robi sie frezy fi1 :D (do miedzi/mosiadzu bo do pleksy/plastiku sa)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, jak uwazasz, skoro masz mozliwosc zrobienia kanalu 1mm to ok. co do oringa, sa o przekroju poprzecznym 1mm ale oringow sie nie mierzy na dlugosc tylko srednice ;) wiec musisz sobie przeliczyc 150mm na srednice okregu o takiej dlugosci ;] albo przymierzyc w sklepie (tak jest najlepiej/najwygodniej, sam tak robilem). tylko nie wiem czy dostaniesz oring 1mm o takiej srednicy, im wieksza srednica tym przekroj poprzeczny "idzie w gore"

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci radze zwężenie kanału. Ewentualnie poszerzenie całego bloku tak, żebys mógł zastosować oring 1.5-2mm.

Po milimetrze z kazdej strony i masz problem z głowy.

PS pod jaki gwint (złączki) przygotowany jest projekt 3/8" czy 1/4" ??

Pozdr.

PS czy ten bloczek bedzie pasowac na mosfety plyty asus P5B deluxe - bo jakos sie doszukac info na ten temat nie moge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu, bloku poszerzyc sie nie da - to juz jest max. Gwint 1/4" czyli ~13mm. Zgadza sie? Dlaczego radzisz zwezenie kanalu? Nie rozumiem. Przeciez juz teraz jest szeroki na 1mm... Blok bedzie na Asusa p5w dh dlx. Moze i na P5b bedzie pasowal - nie wiem.

piteq gdzie kupie taki sznur?

Wczoraj kupilem uszczelke, ale o przekroju kwadratowym 1x1mm (srednica uszczelki 72mm):

Dołączona grafika

EDIT

To otwor pod gwint G1/4" ma byc 11,80mm, 11,445mm czy 13,157mm ?? Bo juz zglupialem..

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]nie wiem czy w ogole robi sie frezy fi1 :D (do miedzi/mosiadzu bo do pleksy/plastiku sa)

W sobote bylem w firmie, gdzie beda mi robili blok. Frezy maja do 0,25mm z weglikow spiekanych do obrobki nawet twardych stali. Sa w ofercie firmy Hoffmann Group (Pirshman). ~40 ojro za sztuke ;) No i maszynka, w ktorej urodzi sie moj blok:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobote bylem w firmie, gdzie beda mi robili blok. Frezy maja do 0,25mm z weglikow spiekanych do obrobki nawet twardych stali. Sa w ofercie firmy Hoffmann Group (Pirshman). ~40 ojro za sztuke ;) No i maszynka, w ktorej urodzi sie moj blok:

[im g]http://img138.imageshack.us/img138/3240/dmg1ta3.th.jpg[/img]

podczas robienia bloku zlamia sie 4 frezy i skasuja Ci za bloczek kupe $$$$$$$$$ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(sorry, ze post pod postem, ale troche czasu minelo i nikt nie zauwazylby uptate'u)

Witam,

Cos sie ruszylo z tytulowym blokiem. Tak to na dzien dzisiejszy wyglada:

Dołączona grafika

Tu obok lezy sznur oringowy, ktory kupilem w sklepie Oring w Szczecinie:

Dołączona grafika

Tu juz z docietym i zalozonym oringiem:

Dołączona grafika

A ze zlaczkami bedzie to wygladalo najprowdopodobniej tak (troche smiesznie):

Dołączona grafikaDołączona grafika

Zostalo mi jeszcze nagwintowanie otworow w spodzie i zdecydowanie jakie sruby zastosowac (beda czarne imbusy): z lbem normalnym wpuszczonym w top czy soczewskowe. Potem juz tylko testy szczelnosci i do zalozenia :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

kurde, tez potrzebuje sznur oringowy do mogego bloku na CPU (kraft64 - kwadratowy kanał, załozenie normalnego oringu w moim wykonaniu graniczy z cudem)

Czy w obi/castorama mozna dostac taki?

EDIT: A bloczek śliczny :D

Ile cie kosztował w całosci?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co Wy znowu z tym homemadem?? :/ Czy mam w temacie napisac NIE-HOMEMADE? Co to za roznica? Skad sie w ogole to wziely te ciagle przytyki? Nie obchodzi mnie kto jak to bedzie nazywal.

Cena bloku to jedynie cena sznura oringowego z przesylka (9zl) i srubki (okolo 80gr/sztuke). No i zlaczki.

Czy pojawi sie wiecej egzemplarzy? Nie przewidywalem tego. Jesli juz to moze zdobede 10 sztuk i sprzedam jesli beda chetni na cala partie.

mariush190, jesli masz standardowy kanal pod oring (2mm) to odradzam zabawe ze sznurem i polecam kupno gotowego oringa. Sznur trzeba kleic co juz wprowadza pewne ryzyko nieszczelnosci.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś jakiś projekt porządnego bloku na s.939 pod X2 i na grafę X1900XT i pod chipset (RD580), jak ktoś ma byłbym naprawdę wdzięczny ponieważ na 90% też mogę zrobić w podobny sposób blok wodny (bardzo obniża koszty WC), ale najpierw muszę ukazać projekt. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi