Skocz do zawartości
N1CO

667, 800 I Wyżej

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy próbuje znaleźć jakieś konkretne informacje na temat różnicy miedzy częstotliwościami ddr2. Czy np. pomiędzy 667 a 800 są odczuwalne różnice podczas samej pracy w systemie lub w grach, czy np. gry ładują się szybciej itd. Jak również miedzy 667 a np. 900 lub 1000Mhz po oc jest jakiś duży przyrost wydajności w systemie, programach i grach? Rozmawiałem już z kilkoma osobami i praktycznie nie mogę wywnioskować nic konkretnego, gdyż jedne mówią że przyrost wydajności jest w miarę znaczny, a inne, że znikomy i nie warto przepłacać. Dlatego liczę, że tu wreszcie uzyskam konkretne odpowiedzi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnimi czasy próbuje znaleźć jakieś konkretne informacje na temat różnicy miedzy częstotliwościami ddr2. Czy np. pomiędzy 667 a 800 są odczuwalne różnice podczas samej pracy w systemie lub w grach, czy np. gry ładują się szybciej itd. Jak również miedzy 667 a np. 900 lub 1000Mhz po oc jest jakiś duży przyrost wydajności w systemie, programach i grach? Rozmawiałem już z kilkoma osobami i praktycznie nie mogę wywnioskować nic konkretnego, gdyż jedne mówią że przyrost wydajności jest w miarę znaczny, a inne, że znikomy i nie warto przepłacać. Dlatego liczę, że tu wreszcie uzyskam konkretne odpowiedzi :]

Przyrost wydajności jest spory na korzyść 800,pomiędzy 667 a 800mhz róznica jest spora,ale pod warunkiem że 800 pracują na domyślnym taktowaniu.Ja bym brał 800mhz ,zawsze większe prawdopodobieństwo że pójdą na 1000mhz albo wyżej,niż przy 667 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach najważniejsza jest ilość, szybkość jest sprawą drugorzędną.

W benchmarkach syntetycznych róznica w szybkości jest odczuwalna.

Ponizsza tabela przedstawia róznice w programie Super Pi, który jest bardzo czuły na taktowanie pamięci.

Dołączona grafika

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje ze roznica miedzy 667 a 800 jest taka ze na 800tkach np. szybciej się otwierają niektore rzeczy :-P w windowsie moze byc minimalna ronica :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A ja sprawdzalem swoje 533. Gdy ida mi 533CL4 to w o/c na 667 CL5 mam te same wyniki dla podkreconych wzgledem bazowej. Ale gdy podkrece i zmienie tejmingi czyli 667CL4 to w Super Pi uzyskalem 30s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi