N1CO Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ostatnimi czasy próbuje znaleźć jakieś konkretne informacje na temat różnicy miedzy częstotliwościami ddr2. Czy np. pomiędzy 667 a 800 są odczuwalne różnice podczas samej pracy w systemie lub w grach, czy np. gry ładują się szybciej itd. Jak również miedzy 667 a np. 900 lub 1000Mhz po oc jest jakiś duży przyrost wydajności w systemie, programach i grach? Rozmawiałem już z kilkoma osobami i praktycznie nie mogę wywnioskować nic konkretnego, gdyż jedne mówią że przyrost wydajności jest w miarę znaczny, a inne, że znikomy i nie warto przepłacać. Dlatego liczę, że tu wreszcie uzyskam konkretne odpowiedzi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ostatnimi czasy próbuje znaleźć jakieś konkretne informacje na temat różnicy miedzy częstotliwościami ddr2. Czy np. pomiędzy 667 a 800 są odczuwalne różnice podczas samej pracy w systemie lub w grach, czy np. gry ładują się szybciej itd. Jak również miedzy 667 a np. 900 lub 1000Mhz po oc jest jakiś duży przyrost wydajności w systemie, programach i grach? Rozmawiałem już z kilkoma osobami i praktycznie nie mogę wywnioskować nic konkretnego, gdyż jedne mówią że przyrost wydajności jest w miarę znaczny, a inne, że znikomy i nie warto przepłacać. Dlatego liczę, że tu wreszcie uzyskam konkretne odpowiedzi :]Przyrost wydajności jest spory na korzyść 800,pomiędzy 667 a 800mhz róznica jest spora,ale pod warunkiem że 800 pracują na domyślnym taktowaniu.Ja bym brał 800mhz ,zawsze większe prawdopodobieństwo że pójdą na 1000mhz albo wyżej,niż przy 667 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aran Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) W samych grach nie ma różnicy - Tu ważna jest ilość. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Aran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Przyrost wydajności jest spory na korzyść 800 W samych grach nie ma różnicy Hmmm, albo mi się wydaje albo 2 sprzeczne odpowiedzi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aran Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) Nie do końca... Ja jedynie wspomniałem o grach. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Aran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) W grach najważniejsza jest ilość, szybkość jest sprawą drugorzędną. W benchmarkach syntetycznych róznica w szybkości jest odczuwalna. Ponizsza tabela przedstawia róznice w programie Super Pi, który jest bardzo czuły na taktowanie pamięci. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 A mi się wydaje ze roznica miedzy 667 a 800 jest taka ze na 800tkach np. szybciej się otwierają niektore rzeczy :-P w windowsie moze byc minimalna ronica :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 A ja sprawdzalem swoje 533. Gdy ida mi 533CL4 to w o/c na 667 CL5 mam te same wyniki dla podkreconych wzgledem bazowej. Ale gdy podkrece i zmienie tejmingi czyli 667CL4 to w Super Pi uzyskalem 30s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayman Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Bo poprostu DDR2 533MH cl.3~=667MHz. cl.4~=800MHz. cl5<DDR1 500MHz. cl.2.5 .I mówię tu o normalnych zastosowaniach a nie syntetykach. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...