Skocz do zawartości
Kwazor

Pobieranie Adresu Sieciowego (wieczność)

Rekomendowane odpowiedzi

Hey mam spory problem z lapkiem Packard bella

Karta sieciowa jest w budowana w chip Nforce.

Podłacznie kabla sieciowego przy uruchamianu systemu powoduje zamieranie okna panelu sterowania.

Jak podłacze go po wejsciu do Własciowsci sieci to pokazuje mi ze łaczy sie z siecia i pobiera adres sieciowy (trwa to wiecznosci ) w zakładce zaawansowane moiw mi ze Nieprawidłowy adres IP ( wszystkie ustawienia sa automatyczne nic nie przypisane ręcznie).

karta WIFI biega bez problemów.

Czy ktos kiedys miał podobny problem niekoniecznie w laptopie. ?

Podejrzenie pada na uwaola karte sieciowa ale w 2 identycznym laptopie to samo sie dzieje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, miewam to samo, router belkin'a ma aktywne dhpc, dzisiaj pobieral adres sieciowy przez caly dzien na wifi, czasem ikonka z pobieraniem znika po 1 minucie, roznie bywa

twoj problem - moze cos z kablem jest nietenteges, probowales go zmieniac?

jezeli wifi smiga na routerze to widac dhpc dziala poprawnie, jak pokombinujesz z kabelkiem i bedzie to samo to sprobuj wgrac nowy fm do routera, a najlepiej skoro masz tyle sieci gdzie bedziesz sie wpinal to podepnij sie do jakiejs innej i sprawdz czy bedzie to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NAjprawdopodobniej błąd sieciówki; jeżeli masz możliwość to spróbuj przeinstalować sterowniki od niej (tj usuń urządzenie i wgraj nowe); z radiówkami tplinka pomagało, a objawy były bardzo podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to samo na laptopie asus z systemem winxp home, dhcp pobiera z firewalla na kompie. Na kablu i na wifi mam ten sam efekt. Zmiana sterownikow w moim przypadku nic nie dala. Pewnie cos stos TCP/IP sie gibie w windzie, jeszcze nie probowalem winsocka naprawiac, moze by pomoglo.

Pomaga jednorazowo wejscie do właściwości połączenia i kliknięcie ok :)

Edytowane przez tomboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 kolego jak masz firewalla, to wylacz do testow, i wtedy kombinuj z siecią:)

po 2 obstawaiam na zj3bany kabel

po 3 moze cos namotane na serwerze DHCP :)

po 3 to chyba nie za bardzo bo na wifi adres jest przydzielany prawidlowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 kolego jak masz firewalla, to wylacz do testow, i wtedy kombinuj z siecią:)

po 2 obstawaiam na zj3bany kabel

po 3 moze cos namotane na serwerze DHCP :)

ad.1 No ten firewall robi za router i serwer dhcp wiec raczej jego wyłączenie odpada

ad.2. kabel raczej nie bo z wifi to samo, zreszto ip pobiera tylko kwestia jest taka ze caly czas wyswietla komunikat o pobieraniu ip z dhcp. Zadnych przerw w transmisji nie ma. (no napisalem ze pomaga wejscie we wlasciwosci polaczenia i klikniecie OK, wiec to raczej wina gdzies w sofcie)

ad.3. no raczej nie bo na innym kompie, tyle ze z winda xp pro nie ma czegos takiego.

Edytowane przez tomboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 3 to chyba nie za bardzo bo na wifi adres jest przydzielany prawidlowo

moze ktos przypadkiem MACa zablokowal z tej sieciowki, a na WIFI bedzie gut :)

nie wykluczajmy takiej opcji:)

ad.1 No ten firewall robi za router i serwer dhcp wiec raczej jego wyłączenie odpada

ad.2. kabel raczej nie bo z wifi to samo, zreszto ip pobiera tylko kwestia jest taka ze caly czas wyswietla komunikat o pobieraniu ip z dhcp. Zadnych przerw w transmisji nie ma. (no napisalem ze pomaga wejscie we wlasciwosci polaczenia i klikniecie OK, wiec to raczej wina gdzies w sofcie)

ad.3. no raczej nie bo na innym kompie, tyle ze z winda xp pro nie ma czegos takiego.

1. chodzilo mi o firewalla softwarowego na twoim lapku:)

ty jesli dobrze rozumiem to twoim DHCP jest inny komp?? jesli tak to moze on po prostu wolno mysli hehe;)

a jak jest to urzadzenie zewnetrzne... to resetnijcie je u mnie czasami jak mam taki problem to pomaga.

Ale reset z poziomu SOFTU, zaloguj sie i tam resetnij.

Chyba ze masz sprzetowy reset bez wymazywania ustawien:)

pozatym zrob obraz dysku, postaw system od nowa i zobacz na czysto.:)

Edytowane przez Doctor_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na lapku nie mam firewalla, lubie adrenalinke ;)

tak dhcp serwer to inny komp, wolno nie mysli raczej bo jak napisalem na innych kompach jest ok i adres jest przydzielany tylko komunikta nie znika. Zdecydowanie wina systemu na laptopie. Analizowałem pakiety i cala transakcja dhcp jest wykonywana poprawnie. Tylko winda sobie cos ubzdurala ze musi wyswietlac komunikat o pobieraniu ip z dhcp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi