MODY89 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) Witam:p Przykładam sie malutkimi krokami do zrobienia swojego pierwszego WC :) Jak narazie tylko planowanie. Postanowiłem że układ bedzie się składał z 3ch bloków (cpu, gpu i nb) i z tego co zdążyłem wyczytać na forum chłodnica 1x120mm nie da sobie z tym zbytnio rady... postanowiłem wiec rozplanować układ z chłodnicą 2x 120mm i znalałem tylko jedno ciekaw miejsce gdzie ją umiescic w mojej obudowie Thermaltake Damier V5000D Boczny plastik (uchylny) na 2 wentylatory Wymiarowo po małych przeróbkach wsadziło by sie tam wentylatory 2x 120mm i zamocowało na nich teoretycznie bez problemu chłodnice..... Waham się tylko co do ciężaru...... sama chłodnica to ok. 800g + wentylatory i woda to bedzie ponad 1kg! Czy utrzyma się to bez problemu? Plastik jest dosyc gruby (ok 2mm) i wygląda na solidny. Czy Wy jako znawcy macie może co do tego jakieś sugestie? Był bym wdzięczny:) Pozdrawiam. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez MODY89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja na twoim miejscu dał był chłodniczke 2x120 na dach...a napędy CD obniżył i dał na sam dół.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 dawaj tak jak mowisz, na bok ;) zrob jakies mocowanie do chlodnicy na zawiasach i bedzie git. bedziesz chcial sie dostac do sledzi (srubek mocujacych karty) to odchylisz chlodnice na bok i gotowe. przynajmniej jakis powiew swiezosci bedzie w WCtach bo ciagle to samo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja na twoim miejscu dał był chłodniczke 2x120 na dach...a napędy CD obniżył i dał na sam dół....Tak nie moge zrobic bo w miejscu pierwszego napedu mam panel sterujący z lcd + hdd:/ Dać go niżej? Nie moge bo mam go w standardzie i jest on nad drzwiami obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) Tak nie moge zrobic bo w miejscu pierwszego napedu mam panel sterujący z lcd + hdd:/ Dać go niżej? Nie moge bo mam go w standardzie i jest on nad drzwiami obudowy Sorki nie wiedziałem o tym panelu... To z dachem nie wypali :sad: To najlepiej na bok :wink: Edytowane 5 Grudnia 2006 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 dawaj śmiało bedzie cos ala WCRacucha ,(looknij) ,postaraj sie to zrobic staranniej odemnie powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Ale chłodnica+wentyle to już jakieś 8cm, do tego jeszcze plastik, sprawdź czy to wszystko się zmieści, grafika może nie puścić, nawet jeśli się uda, to węże będzie trzeba poukładać inaczej, co nie będzie estetycznie wyglądało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Będzie ciężko, daj chłodnicę albo z tyłu, albo na drugi bok, zrób w blasze dwie dziury i jazda. Będzie tylko kroćce widać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 No tak zapomniałem o karcie graficznej :mur: Ale chłodnica zmiesciłą by się w tym miejscu gdyby nie miała wentylatora.......czy jest sens zakładac chłodnice 2x 120mm zakładając tylko jeden wentylator?? Czy bedzie ona wydajniejsza od zwykłej 1x 120mm z jednym wentylatorem?? A może lepiej dać 2 chłodnice 1x 120? jedna z przodu a droga z tyłu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Moim zdaniem nie ma sensu 2x120... ale to z ekonomicznego punktu widzenia. pierwszy lepszy sklep 1x120 cooltek - 125pln 2x120 cooltek - 175pln Do tego dochodzi skomplikowanie układu, więcej węży, większe opory.... iejsce zasilacza. Wywal koszyki na dyski bo do niczego nie są potrzebne i w to miejsce wrzuć zasilacz. Troc Czy podwójna z jednym wentylatorem bedzie wydajniejsza od pojedyńczej? Będzie.... ale to minimalnie więc nie ma to wogole sensu. Poza tym możesz spróbować zapuścić całość na jednym 1x120 grubasie... może sie okazać ze temp nie bedą rewelacyjne ale w zupełności zadowalające. O swoim obecnym układzie nie moge za dużo powiedzieć bo dopiero co go złożyłem.. ale jak maięłm bartona na nukleonie, abita nf7s i radka9500 i wszystko fajnie podkręcone... to bardzo długo miałem tylko jeden wentyl na BIP2... I wszystko śmigało jak należy. Dopiero robiąc jakieś tam zamóienie domówiłem drugą akase i ją zamontowałem. Róźnica na codzień? 2 wentyle na niższych obrotach dały to samo co jeden na 12V... i tyle. Wiadom ze jak chciałem testować i katować sprzęt do jeden był już mało... ale na codzień do pracy i zabawy spokojnie to wszystko śmigało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Myślę również nad takim ustawieniem chłodnicy 1x120mm z podrójnym nawiewem...... wentylator który zabudowany jest w obudowie to 80x80x25 który dbuchał by na chłodnicę świeżym powietrzem a drógi zamocowany jakis 120mm (prawdopodobnie fander) który by ciągnoł powietrze z chłodnicy...... Myślę że obrazek jest w miarę czytelny:) wysokość od spodu obudowy do koszyka na cdromy to 19cm ale jest tam a dole taka podstawka której nie umie zdemontowac ale jeśli bym się juz uparł to było by dodatkowe ~2cm czyli około 21cm wysokosci w sumie. Prawdopodobnie zmieścił by sie tam kadet ale czy jest on duzo lepszy od jakiegos grubego coolteka 1x120mm? No i następne pytanie? Jak poradzi sobie chłodnica 1x120mm z trzema blokami??;/ Cpu: narazie a64@2700mhz ~1,55v /w przyszłosci x2 Vga: Galaxy 7300gt 500/700@ 615/840 /w przyszłosci x1950pro/ 7900gs Nb: nf4 Jest jeszcze wyjście zeby przyciąć troche kosz na cdromy ale nie chciał bym tego robić bo w przyszłości może być ciężko sprzedać taką obudowe. Misyo co do cen chłodnic ja bym brał raczej używane:) Troche mi szkoda kasy na nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...