Skocz do zawartości
mewes

Apropos !!CHLODZENIE FREONEM!!

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytalem dosyc uwaznie(przynajmniej tak mi sie wydaje) prwei caly topic o chlodzeniu freonem i doszedlem do wniosku ze podobne rezultety(no powiedzmy ze troooche mniejsze) mozna by uzyskac chlodzac procesor przy pomocy WC jednak zamiast fody w ukladzie umiescic BORYGO o temp. ok -35 st.C ..... Wydaje mi sie za jest taka moznosc,?! 8) ..jesli sie myle to prosze o UWAGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest taka mozliwosc ale poco?

Przy takim rozwiazaniu jest kupe problemow m.in. ze skraplaniem wody na przewodach, jezeli byla by uzyta pompka akwariowa to pewnie zaraz by sie pourywaly lopatki wirnika bo przy takiej temp. to byly by bardzo kruche no i jeszcze masa innych uniedogodnien ktorych nie chce mi sie wymieniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakich przewodow uzyc zeby sie woda nie skraplala.....

Trzeba przewody izolowac pianka, taka jak masz (moze) "ocieplone" roory z woda np.

Generalnie neopren chyba jest dobry, poszukaj juz o tym pisali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze szans nie ma, ale wydajnosc bylaby(teoretycznie) dosyc wysoka... mimo wszystko uwazam ze jest sens zbudowania czegos takiego :D .. dorzuceniu paru groszy na lepsza pompke , izolacje ..... zamrazarke mam pod reka...... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem dosyc uwaznie(przynajmniej tak mi sie wydaje) prwei caly topic o chlodzeniu freonem i doszedlem do wniosku ze podobne rezultety(no powiedzmy ze troooche mniejsze) mozna by uzyskac chlodzac procesor przy pomocy WC jednak zamiast fody w ukladzie umiescic BORYGO o temp. ok -35 st.C ..... Wydaje mi sie za jest taka moznosc,?! 8) ..jesli sie myle to prosze o UWAGI

Taa ... a jaki zamrażalnik da - 35st ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...niestety nie wiem ..... ale to dla mnie bez znaczenia ..... nie mam zamiaru bic rekordow chlodzenia procka ani wykrecania z niego 50% 8) ....wielki szacun dla berkuta!!.. liczy sie satysfakcja no i po czesci osiagi....samo zejscie ponizej 0 jest pewnym sukcesem!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...niestety nie wiem ..... ale to dla mnie bez znaczenia ..... nie mam zamiaru bic rekordow chlodzenia procka ani wykrecania z niego 50%  8) ....wielki szacun dla berkuta!!.. liczy sie satysfakcja no i po czesci osiagi....samo zejscie ponizej 0 jest pewnym sukcesem!!

Ja na pelcie i WC schodze (przy starcie systemu) na -8 st więc po co biegać z zamrażarką... Instalacja chyba powinna być w jakimś stopniu praktyczna ??

No ale... masz racje... próbować warto !!!!

Zawsze będziesz bogatszy w nowe doświadczenia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi