Skocz do zawartości
nowik

Zwarcie Na Usb Spowodowalo Uszkodzenie Komputera ?

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz mam nietypowy problem, a dokladniej moja znajoma wiec opisuje problem z jej relacji... Podczas pracy z komputerem i podlaczonym kablem(panel przedni!) do aparatu poprzez USB (aparat nie byl podlaczony!) nagle wleciał piesek i przegryzł ów kabel tak ze widac całe jego wnętrznosci... no ale nic komputer normalnie mimo to dzaialal wiec kabel zostal tylko wyjety a komputer działał normalnie... nastepnie po wylaczeniu pach... nie działa... po wcisnieciu przycisku power zupelnie nic sie nie dzieje tak jakby w ogole nie bylo zasilania jednak zasilacz lekko buczy, a na modemie podlaczonym poprzez USB neostrady swieci sie czerwona lampka (podobno swieciła zawsze), poodlaczalem wszystkie kabelki do zasilania i popodlaczalem ponownie ale nic to nie dalo... Zatem pytanie, co moglo sie stac ? Czy zasilacz/płyta głowna spalila sie z opoznionym zaplonem ? Albo gdzie zmierzyc czy ten zasilacz w ogole zasila plyte glowna i moze to na niej jest cos zwalone ? Wiem ze najlepszym rozwiazaniem bylaby podmiana zasilacza ale niestety z tym bedzie ciezko dlatego wolalbym jakas inna metoda ;/ z gory dziekuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób jeszcze clear CMOS :) czyli reset biosu zworką, albo wyjęciem bateryjki.

Raczej nic się nie powinno rozwalić przez ten kabelek :P, chociaż zadziwiające, że nie zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe w zasiłce, pewnie jakiś codeshit ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywają bardzo dziwne przypadki - miałem jakiś czas temu takie coś w firmie. Kolega podłaczał aparat do USB - zadymiło, komp chodził do wyłączenia - a potem już nic !!! Okazało się że spalił się chipset na płycie ( było widać czarną wypaloną dziurę !!!). Na szczęście płyta była jeszcze na gwarancji i nawet nie protestowali tylko po 3 tygodniach wróciła naprawiona :lol2:

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znajomy podłączył do mobo też cyfraka Canona jakiegoś i nagle tak mówił: iskry, głośnik zaczął piszczeć zresetował i zonk cały czas no signal. Okazało się że mobo się uwaliła, próbowałem u niego z zasilaczem najpierw ale nic nie dało, miał megabajta pewnie gdyby coś lepszego to podziałało by zabezpieczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne przygody tylko z pendrivem i u mnie szczęśliwiej się to zakończyło, bo zresetował się tylko komputer noi akcja działa się w pracy, a nie w domu. Podejżewam, że naelektryzowałem się w jakiś sposób ocierając się o coś i włożyłem pendrive'a trzymając prawie za metalową wtyczke usb. Po prostu poczułem lekki prąd na palcu (taki jak się czasem kogoś dotknie i poczuje się "kopnięcie"). Zdażyło mi się to chyba już 3 razy i to właśnie wsuwając pendrive'a do panelu przedniego.

-------------

Apropo pracy przypomniał mi się dowcip:

Jaki jest najlepszy samochód terenowy ?? ........................ samochód firmowy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi