Skocz do zawartości
Gość marcin-1981

Jaką Płytę Pod Am2?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin-1981

Witam

Mam problem bo chce sobie kupić płytę główną pod procesor AM2

bez SLI i zintegrowanej grafiki, jaki wybrać chipset?

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem bo chce sobie kupić płytę główną pod procesor AM2

bez SLI i zintegrowanej grafiki, jaki wybrać chipset?

Proszę o pomoc.

jeśli chodzi o chipset to ja bym proponował nf4 :D a tak z ciekawości pod jaki procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI taką jak mam w podpisie (bo Ci posłuży długo, jest po modyfikacjach cicho, HTT wysokie, płyta Cie nie ogranicza, no i nforce4 niby stary, ale jary). Hm Gigabitowy lan, firewire, dobre cewki

Reszta jak Abit nie przetestowana, ale cicho, minus niskie HTT, Biostar niby dobry, ale 50 złotych więcej i masz Lexusa a nie Honde, nie wiadomo jak to będzie chodzić przy Brisbane np. przy 3100ghz standardowo.... wtedy wyjdzie szydło z worka

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ew może być Biostar Tforce na NF4.

Tez dobra propozycja za 270 , za 300 jest Ultra ale jesli moze to niech kupi od MSN bo on chce 340 za DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na ktorąś z tych:

-Asus M2N-E nForce 570 Ultra

-Microstar K9N Ultra-2F (nForce 570)

Nowy Chipset nie da Ci wcale większej wydajności, to jest Mit (może da czytaj 1%, ale wielkim kosztem OC), więc tak jest już stratnyy HTT i tak puscisz na 300-400 może więcej na nforce4 na 570 zapomnij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam asusa, większych problemów z nią nie ma po instalacji nowego biosu, ale mega oc na niej nie zrobisz... , z abitem chyba jest lepiej z awaryjnością

AMD Athlon64™ AM2 3000+@2.2 ghz (Ac 64pro)

Nie masz problemów, hmm ten zegar 2.2 już jest problemem ;) ale to żart oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest ze zmianą coolera na tym DFI Infinity NF Ultra II-M2 , względnie ULTRAII-M2/G ??

Jest na kleju, czy kołkach? Da się łatwo ściągnąć i przylepić coś pasywnego?

A może lepiej wziąć jakiegoś Asusa...??

Aha: no i sprawa dość kluczowa: czy na jaką płytę zmieszczę Scythe Infinity (mam ten radiator, ale straszne z niego wielkie bydlę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest ze zmianą coolera na tym DFI Infinity NF Ultra II-M2 , względnie ULTRAII-M2/G ??

Jest na kleju, czy kołkach? Da się łatwo ściągnąć i przylepić coś pasywnego?

A może lepiej wziąć jakiegoś Asusa...??

Jest zamontowany na kołkach. Jeżeli nie chcesz DFI to mozesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ABITa KN9, jest test na egiełdzie, to tez dobra płyta. Asusy nie pokazują nic ciekawego w porownaniu do DFI/BIOSTARa/ABITa. Przy długich grafikach np. 7900 jest problem z montowaniem innego chłodzenia. Najlepiej wtedy się sprawdza Thermalright HR 05 SLI.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeję ten temat, ponieważ sam chcę sobie kupić płytę na AM2, a zakładanie kolejnego tematu na forum jakoś mi się nie widzi - tylko większy bałagan. No i moje pytanie, czym się różni Abit KN9 starsze od KN9 na chipsecie nForce 5 (570 Ultra)? Warto dopłacić te 60 zł? Te NOBO są chyba porównywalne w kwestii stabilności, kontatybilności i O/C? Pozdrawiam i liczę na waszą wiedzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nforce 570 jest bardzo awaryjny na abicie dlatego wiekszosc poleca Abit KN9 NF4 Ultra i ja taka wlasnie plyte kupilem 310zl + koszty przesylki.

Zgadza sie...BARDZO. Virus tez o tym pisal. Abit ma problemy z usb itd..nowe biosy wiele nie pomagaja. Nie warto ryzykowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi