kurczakin Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 zadam dziwne pytanie ale dla mnie istotne na wieksziści aukcji celerony tualatiny 1100 to 1100A czym jest to "A" mój celeronek tualatin nie posiada takowego "A" a również jest to tualatin 1100 gdzieś czytałem że od "A" zależy poziom napięć sygnałowych ale nie napisano nic więcej czy ktoś wie o "A" coś wiecej jak ma sie "A" do bx moda i czy ma to jakiś wpływ na oc procesorka mój celeronek we wszystkich programach jest po prostu intel celeron-s 1100mhz spokojnie pracuje na fsb 140 ale nie na mojej viowatej płycie chce go przesadzić na cusl2-c i na stałe przestawić na 1466 :D a nie wiem czy będe musiał kupić sobie"A" czy mój będzie dobry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 http://www.hardware.fr/myocdb.com/processeur182.html http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/Inte...0F1100256).html http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel...microprocessors Powinno coś pomóc. A to chyba generalnie oznaczenie vcore ale sobie łba nie dam obciąć za to :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 już znalazłem mój celek też jest a bo a jest tylko na naklejce w programach diagnostycznych jest pomijane bo prędkość jest podawana liczbowo a nie z nazwy modelu :D odnalazłem też pewną zależność wszystkie celki z oznaczeniem a mają obniżone napięcie i są początkowymi modelami serii np celeron 533a coppermine ma a i napięcie 1,5v gdy końcowe modele serii miałi już fabrycznie vcore 1,75 oznaczało by to że takie napięcie jest w pełni bespieczne dla rdzenia coppermine 533a i dajr mu możliwość niezłego oc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Kwestia w tym że były Celiny 1000 i 1100 Coppermine, daltego na Tualatinach podawane jest oznaczenie z dodatkowym A, to samo miało miejsce w przypadku Celerona 533/566Mhz Coppermine, gdyż najmocniejszy Mendocino właśnie pracował z częstotliwością 566Mhz. Ot cała tajemnica, żadnych kombinacji z napięciem czy też innych dziwów i nie ma co tego rozkminiać. Według mnie to temat do zamknięcia. PS: Tak w woli ścisłości - nie ma Tualatinów 1000 i 1100 bez A w oznaczeniu. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 klamca procfinder mowi ze najwieksza menda to 533 napisze do giertycha zeby cie zamknal w tym swoim osrodku dla mlodocianych recydywistow :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 klamca procfinder mowi ze najwieksza menda to 533 napisze do giertycha zeby cie zamknal w tym swoim osrodku dla mlodocianych recydywistow :P No angielska wikipedia mówi że najmocniejszy to 600Mhz ale kto za tym trafi, takich pierdół pamiętać nie muszę, ale podniecanie się A w nazwie procka mnie śmieszy, tym bardziej że to nic niezwykłego, a nawet nie pospolitego, po prostu wszystkie Cwelerony na nowszym rdzeniu i z prędkościami "granicznymi", że tak to ujmę, maja oznaczenia zawierające literkę A podaną po prędkości zegara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 qron czyja dobrze widze zamieniles semprona na bartona?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 uporządkowując 1 celeron a to celeron z nowym rdzeniem i prędkością najlepszych z poprzedniej serii 2 celerony a mają największy potencjał oc 3 niema sie czym podniecać :D czyli wszystko jasne i przejrzyste i to koniec dyskusji na ten temat nic więcej nie ma sensu pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 No to A też mnie kiedyś intrygowało, aaa przerobka SEMPRONA @ BARTON to zabieg który był możliwy (i dość pospolity kilka lat temu), wyłącznie na pewnej serii SEMPRON, niektóre BARTKI nie przeszły testów CACHE L2 i zrobili z nich SEMPKI, no ale podobnie było z niektorymi kartami które posiadały zablokowane potoki:) Przy okazji wie ktoś jak rozebrać SOCKET 370 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) No to A też mnie kiedyś intrygowało, aaa przerobka SEMPRONA @ BARTON to zabieg który był możliwy (i dość pospolity kilka lat temu), wyłącznie na pewnej serii SEMPRON, niektóre BARTKI nie przeszły testów CACHE L2 i zrobili z nich SEMPKI, no ale podobnie było z niektorymi kartami które posiadały zablokowane potoki:) Przy okazji wie ktoś jak rozebrać SOCKET 370 ?? Hahaha, Misiek dobry jesteś, ja nic nie przerabiałem, ja miałem T-breda, a się na Bartona przesiadłem, chociaż się z tobą zgodzę, bo się z tym Bartkiem do końca się nie spełniłem, wolałbym jakiegoś Thorton'a@Barton.... A jak już jesteśmy przy L2 Cache, to ja się tak zastanawiam czy Intel produkował dwa rdzenie pod nazwą Tualatin (wersja 256KB dla PIII i Celeronów i 512KB dla PIII-S), czy jak AMD blokował połowę cache. W sumie mam oskalpowanego Cielaka, i tak rozmiarowo to jest zbliżony do T-breda (co prawda może kiepska sugestia ale zawsze jakaś) czyli wychodziłoby na to ze jednak miał dwie linie produkcyjne. W sumie to ciekawa sprawa, Intel produkował dwa rdzenie pod jedną nazwą, a AMD jeden pod dwoma nazwami. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Szczerze powiedziawszy to nie wiem. Ale jest tylko jeden sposób aby to sprawdzić B-) Potrza by zorganizować CELERINA i PIII 512KB i pościągać im czapki :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...