Nerevar Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam wszytskich :) Otóz mam problem, zacznę od tego że szukałem i nawet było kilka takich topików ale nie zanalazłem odpowiedzi. Mam procesor: P4 3400mhz HT 1mb l2 fsb 800 s478 Płytę główna : Asus P4P800 (wersja zwycznajna nie deluxe) Problem jest że taktowanie jak się pewnie domyslacie obnizyło się do 2.8 Ghz, Speed Step taaaa... tyle że cos mi wątpliwie on działa, pod obciażeniem testowałem programikami (cpu-z, ai-booster) taktowanie i jakoś się nie zmieniło na 3.0/3.2/3.4 :P Niby w guidebooku pisze że obługuje takie procki... ale cóż mnoznik zmniejszony i jakoś niechce się zwiekszać ;) chyba że tego się nie da zauważyć, a może da sie to jakoś wyłączyć hę ? Będe wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 A czym obciążałeś procesor? Może wcale nie był obciążony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) jakimiś programami do liczenia liczby Pi, obciazony chyba był bo strasznie zwalniało :P a co byś polecił do wystetsowania tego ? Edytowane 7 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) stressprime 2004 w twoim przypadku uruchamiasz dwa na raz bo masz HT cpu-z nie obciąża procka tylko podaje Ci info o nim a po za tym niekapuje problemu jak to taktowanie sie samo obniżyło? żeby aż tak sie obniżyło taktowanie to musiał byś mieć fsb drastycznie spaść a speed step u mnie powodował spadek tylko kilku mhz edit: Ten procek (3,4Ghz s.478, 1MBL2) nie ma przecież speedstep.a nawet jeśli ma to przecież można go wyłączyć w biosie bez najmniejszego problemu Edytowane 7 Grudnia 2006 przez hubi_89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Jaką nazwę (dokładniej pole "specification" )procesora pokazuje CPU-Z? Ten procek (3,4Ghz s.478, 1MBL2) nie ma przecież speedstep. Edytowane 7 Grudnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Przecież pisałem że uzywalem cpu-z do patrzenia na taktowanie a nie ociazenie ;p, kilka mhz 600mhz to kilka ? Co do biosa to właśnie się NIE da :( tu screen z cpu-z Edytowane 7 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Czyli mnożnik poszedł w dół jednak. Może spróbuj wgrać nowszy bios do mobo, bo jakby procek źle wykrywany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Przecież pisałem że uzywalem cpu-z do patrzenia na taktowanie a nie ociazenie ;p, kilka mhz 600mhz to kilka ? Co do biosa to właśnie się NIE da :( tu screen z cpu-z [img ]http://img63.imageshack.us/img63/8730/asdasdhu9.jpg[/img] Kilka to 5mhz a tutaj masz mnożnik zaniżony normalnie powinieneś mieć x17 a masz x14 o_O tak jak kolega wyżej wspomniał możesz spróbować z nowszym biosem ale mi to wygląda, że trafiła Ci sie wersja inżynieryjna p4 jeśli tak jest to powinieneś mieć możliwość zmiany mnożnika w biosie Czyli mnożnik poszedł w dół jednak. Może spróbuj wgrać nowszy bios do mobo, bo jakby procek źle wykrywany. no to raczej procek narzuca mnożnik :wink: Edytowane 7 Grudnia 2006 przez hubi_89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Zrobiłem testy w tym SP 2k4 rezultat... taktowanie się nie zmieniło :(- speed step chyba nie działa Jeszcze zobacze jutro czy mam najnowszą versje biosa... Aha nie da się w nim zmienic mnoznika --.-- Edytowane 7 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Zrobiłem testy w tym SP 2k4 rezultat... taktowanie się nie zmieniło :(- speed step chyba nie działa Jeszcze zobacze jutro czy mam najnowszą versje biosa... Aha nie da się w nim zmienic mnoznika --.-- edit: sory za szybko przeczytałem twój post i niedocztałem. może spróbuj wrzucić proca do innej mobo Edytowane 7 Grudnia 2006 przez hubi_89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Jesteś pewien że jest to 3.4ghz?? Masz dane na IHS jakby co i tam popatrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) witam, bios jest najnowszy, seryjnego numerku nie podam narazie bo się pasta skończyła i nie chce ruszać chłodzenia :P (chyba że da się go znaleśćw inny sposób) ale znalazłem 2 linki odnoszące się CHYBA do mojego problemu : http://www.techtree.com/techtree/jsp/artic...rticle_id=54046 http://support.intel.com/support/processors/sb/cs-008619.htm poczytałem i dalej nie wiem włączyć czy wyłączyć lock free w biosie ? Edytowane 8 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 [...] ale mi to wygląda, że trafiła Ci sie wersja inżynieryjna p4 jeśli tak jest to powinieneś mieć możliwość zmiany mnożnika w biosie [...] taaaa, jasne :lol: sie wziela i sie trafila.... no i do obciazania tego proca to polecam raczej orthosa, nie trzeba odpalac dwa razy..... rozwiazanie poroste: podnies fsb w biosie i bedziesz mial 3,4 ghz, a nawet wiecej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Jak podnosze FSB ręcznie to max wyciagne 3.2, potem już zazwyczaj się nie włącza i musze "pstyrknąć" z tyłu. A może zasilacz poprostu za słaby ? Bo zauwazyłem że "od-overclockując" z 3.0 (tak sobie podciągnąłem dla pełnych "3" :) ) do 2.8 moge znacznie więcek karte podkręcic i nie ma artefaktów. Gpu dostał 30 mhz a pamięc 100 :o Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Podnosząc fsb obniżyłeś taktowanie pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 nie, chodzi cały czas na FSB 400 (200mhz), a jak procek zwiekszał to pamięć też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) No właśnie, bo może pamięci nie wyrabiały na 240Mhz. Ustaw pamięci na 160Mhz i wtedy podnoś fsb, to przy 3,4Ghz taktowaniu procka, pamięci będą miały około 200Mhz. Jeszcze pci/agp przestaw z auto na 33/66. Edytowane 9 Grudnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Crystal CPUID - powinieneś mieć możliwość zmiany mnożnika pod Windowsem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Niestety nie da się, opcja zmiany mnożnika jest na szaro :( Ale wypróbowałem ten sposób ze zmniejszeniem FSB Ram'u i zwiekszeniem procka działa. Co daje zmiana pci/agp na 33/66 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ale wypróbowałem ten sposób ze zmniejszeniem FSB Ram'u i zwiekszeniem procka działa. Co daje zmiana pci/agp na 33/66 ? stabilne działanie dysków i katr rozszerzeń .. do tego przestawienie dzielników pamieci daje troszkę lepsze (normalniejsze) taktowanie pamieci :D może po prostu o to chodziło ?? Jak masz kompa składaka z jakiegoś sklepu to moze po prostu kolesie nie wyczaili, że coś się z procem gryzie .. kolega tak miał .wsadzili mu pamiątki 333 dla procka Pentium 4 3,2 HT i nie banglało na pełnych obrotach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 :lol: Zabytki tu jakies wyciagacie Ma to cos C1E ? Moze miec chyba. Jak ma to szukaj takiej opcji w biosie i ja wylacz, ale znowu C1E zmienia mnoznik w stress wiec tez dziwne, ze caly czas masz x 14 :blink: Zrob update biosu koniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) C1E, nic takiego nie widzialem. W zasadzie po części problem rozwiązany :) chodzi na Fsb 1000 (250mhz * 14) ram osiąga 200mhz i jest ok, nawet może coś jeszcze z niego wyciagne. Składak to to jest ale własnego składania, a w sklepie o rady wole nie pytać raz go oddałem do serwisu jak dyskietka poszła... podczas bootowania nowego biosa, żeby wgrali to się też spytałem czemu proc ma obniżone taktowanie to powiedzieli że "proc zwiększa taktowanie podczas pracy" - jakoś tego nie zauważyłem... aha bios jest najnowszy Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 C1E, nic takiego nie widzialem. W zasadzie po części problem rozwiązany :) chodzi na Fsb 1000 (250mhz * 14) ram osiąga 200mhz i jest ok, nawet może coś jeszcze z niego wyciagne. Składak to to jest ale własnego składania, a w sklepie o rady wole nie pytać raz go oddałem do serwisu jak dyskietka poszła... podczas bootowania nowego biosa, żeby wgrali to się też spytałem czemu proc ma obniżone taktowanie to powiedzieli że "proc zwiększa taktowanie podczas pracy" - jakoś tego nie zauważyłem... aha bios jest najnowszy podmienili proca wtedy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 podmienili proca wtedy :DCPU-Z wykrywa go jako P4 3,4Ghz, tylko taktowanie wynosi 2,8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) jak mieli podmienić jak od zawsze był taki :D poprostu początkowo trwałem złudnym przekonaniu że to speed step Edytowane 11 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 zaaktualizuj bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 zaaktualizuj bios ile razy już pisałem że jest najnowszy ??? ale sprawa zmaknięta już chodzi na 3.4 tak jak ktoś mi napisał zmniejszyłem FSB pamięci :) dzieki za pomoc, mozna zamykąć (chyba że ktoś zna lepsze rozwiązanie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...