piotres Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam Jakis czas temu zdecydowalem sie kupic karte graficzna od uzytkownika forum XS z USA. Chcac uniknac wszelkich oplat kazalem mu wyslac paczke jako "gift" (czyli prezent) - brak podanej wartosci, a zawartosc wpisana "graphic card" . I dzis dostalem wlasnie wezwanie do urzedu celnego, ze paczka dotarla i mam sie tam stawic celem wypelnienia deklaracji celnej ...i co mi na to powiecie ? Cos bede musial placic ? Jesli tak to ile ? Paczka wyslana poczta. Dodam ze jest to karta uzywana, od osoby prywatnej . Zdziwilo mnie to wszystko mocno gdyz juz wczesniej sprowadzalem procesor z USA i wtedy gdy wartosc na paczce byla wpisana 200$ i zaw. "procesor do komputera PC" to zaplacilem po prostu przy odbiorze paczki bodajze 10% z tych 200$ cla i juz ...a teraz chcac calkiem uniknac tych oplat tak sie wkopalem . W wezwaniu jest napisane : No i powiedzcie mi teraz drodzy co ja tam mam przyniesc za dokumenty - bo z tego belkotu to ja nic nie rozumiem, poza tym ze mam miec kopie dowodu osobistego . Prosze o pilna pomoc, jutro chce jechac do tego pieprzonego urzedu . Z gory wielkie dzieki pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Eh stary, no przesadziles.. nigdy nie podaje sie wartosci zero, tylko - jesli chcesz uniknac cla - do 30$ Jak widac na zalaczonym obrazku celnicy wlasnie przyczepili sie do zerowej wartosci towaru Bedziesz musial teraz udowodnic ze np. sprzet jest niesprawny i zaplaciles za niego grosze Moim zdaniem zabulisz minimum za dokumenty zwiazane z procedura celna i Cie puszcza- to optymistyczny wariant ;) Lub tez sprobuj napisac to oswiadczenie jak wynika w punkcie 2 ze jest to darmowy gift - towar uszkodzony i.t.p. Edytowane 7 Grudnia 2006 przez sensei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Eh stary, no przesadziles.. nigdy nie podaje sie wartosci zero, tylko - jesli chcesz uniknac cla - do 30$ Jak widac na zalaczonym obrazku celnicy wlasnie przyczepili sie do zerowej wartosci towaru Bedziesz musial teraz udowodnic ze np. sprzet jest niesprawny i zaplaciles za niego grosze Moim zdaniem zabulisz minimum za dokumenty zwiazane z procedura celna i Cie puszcza- to optymistyczny wariant ;) Lub tez sprobuj napisac to oswiadczenie jak wynika w punkcie 2 ze jest to darmowy gift - towar uszkodzony i.t.p. Albo ja czego do tej pory nie rozumialem albo jestem idiota - wg mnie paczka "gift" to cos co wysyla mi nadawca jako prezent dla mnie i to ze sie nie podaje wartosci na tych paczkach jest normalne - jak Ci mikolaj przynosi prezenty to sa na nich naklejki z cenami ? :lol: Dostalem nawet xero druku na paczce ...w polu "value" nie jest nic wpisane :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Moja paczka z USA na szczęście przeszła bez większych przeszkód. Nadana tak jak mówią poprzednicy: Gift i wartość <30$ Dowiem się od niego jak sprawa wygląda w takim wypadku bo wiem że parę raz wpadł - jak będę coś wiedział dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Ja dostałem kiedyś paczkę z ramami z deklaracją jako gift o wartości 0 i przeszła niezauważona. Teraz musisz udawać głupa przed urzędem celnym i wmawiać im, że dostałeś prezent ok kuzyna. BTW jakoś pobłażliwie cię potraktowali z tym cłem od wartości 200$. Mnie ta zabawa o takiej samej wartości na sprzęt komputerowy kosztowała 170zł czyli jakieś 25%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Glowy nie dam, ale wydaje mi sie ze na rzeczy uzywane nie ma cla <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) BTW jakoś pobłażliwie cię potraktowali z tym cłem od wartości 200$. Mnie ta zabawa o takiej samej wartości na sprzęt komputerowy kosztowała 170zł czyli jakieś 25%. Nie pamietam juz, moze jednak to bylo 20%, ale napewno nie wiecej :wink: . Dzis pojechalem do tego celnego i szczesliwie zalatwilem sprawe ...trafilem na dosyc uprzejmego celnika, rzeczywiscie powiedzial ze dlatego sie przyczepili ze nie bylo wartosci wpisanej :mur: , wiec sporzadzilismy takie oswiadczenie ze karta jest uszkodzona i szacuje jej wartosc na 30$ :wink: . W zwiazku z tym nie zaplace zadnych dodatkowych oplat (clo obowiazuje na przedmioty o wartosci wiekszej jak 45 eur) . We wtorek maja wyslac karte do mnie do domu :D . Jestem happy B-) . Temat mozna zamknac. EDIT : na przedmioty z krajow EU nie ma zadnego cla prawda (niezaleznie od wartosci) ? pozdro piotres Edytowane 8 Grudnia 2006 przez piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 u mnie od dostarczenia osiadczenia do pojawienai sie stuffu w domu minely 3 tygodnie, szybciej paczka szla z MAS do GDA niz z GDA do OLS. to juz 3 przypadek ostatnimi czasy, ze clak forumowe paczki zawinal :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 EDIT : na przedmioty z krajow EU nie ma zadnego cla prawda (niezaleznie od wartosci) ? Tak prawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Wezcie mnie tutaj nie denerwujcie, bo czekam na pacze z USA o wartosci... czterocyfrowej :D. Oczywiscie mała wartosc, sprzet uszkodzony ;) Kiedys dostałem kupilem cpu z usa, paczka gift o wartoci $60 - bez cła Pare dni temu dostałem przesyłke z UK i mogę potwierdzić, ze zadnego cła nawet nie próbowali nakładać - paczka nietknieta przez polskie urzedy ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Jak myślicie, co by zrobili w sytuacji gdyby paczka została opisana jako zwrot z serwisu ( wymiana na gwarancji), czy wtedy też mają prawo narzucić cło? Bo zastanawiam się jak przemycić buty na deskę ze stanów ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Hehe z tego co wiem, jednemu userowi paczka z cepem lezy juz miesiac na cle, bo gosc co wysylal, wpisal wartosc normalna :lol: Trza sie dogadac z sprzedajacym, aby to jakos sensownie wyslal jak np. Bachus robi B-) Set of cards - karty kolekcjonerskie - wartosci 30$ i paczuszke w ciagu 5 dni mam w domu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Mam jeszcze pytanie - ktos cos kupowal z jakiegos sklepu netowego z USA , typu np. newegg.com ? Jak wtedy wyglada sprawa cla ? Wpisuja na paczce wartosc normalna (prawdziwa) towaru ? Ile wtedy sie placi % cla i innych oplat od paczki o wartosci ponad 45 eur ? Dzieki i pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Takie sklepy nie sprzedają niczego poza USA. No właśnie bachus robi to sprytnie i wysyłki są opisane jako np two books i po sprawie więc żeby nie wpaść trzeba się dogadać ze sprzedającym bo zazwyczaj ebay'owcy nie potrafią kombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Podobno jest sklep który może wysłać paczki jako gifty bez podawania rzeczywistej wartości, kumpel miał mi podać adres ale czekam już 2 tygodnie i lipa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 A nie boicie sie ze paczka nie dotrze(ukradna...?) i zeby zaplacic takiemu z usa trzeba przez paypal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Jesli ma sie znajomego w usa to najlepiej aby on kupil a nastepnie odeslal poprzez polamer badz inna polska firme zajmujaca sie spedycja. Ja jak i braciak wyslalimy mase paczek i do ani jedenj sie nie przywalil urzad. Dwa razy wysylalismy lapki jako zabawki w deklaracji i tez bez klopotow. Prawdziwy amerykaniec z ebay nie zakombinuje ze sciema w deklaracji wysylykowej poniewaz boi sie ze mu wpadnie FBI do chaty. Co do platnosi to jak dla mnie tylko paypal, no bo jak ?? money order?? hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 z tego co wiem to na czesci z usa jest 22% vatu + 2 lub 3 procent cla...mowa o nowych oczywiscie , nie wiem jak to z uzywanymi wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ostatnio dostałem paczkę z Kalifornii z wpisaną ceną 30$ i nie płaciłem cła. A gdy jakiś czas temu dostałem paczkę z Florydy (bez ceny) tylko z GIFT to naliczyli sobie cło 50zł Problem w tym, że każda wymieniona wyżej paczka była autentycznym prezentem i niestety musiałem za jedną z nich zapłacić, bo inaczej by przepadła. Kiedyś miałem jeszcze lepszą sytuacje. Dostałem pisemko do domu, że moja paczka może być..kradziona. I muszę napisać co jest w środku aby ją otrzymać i zapłacić 1zł....za sprawdzenie jej zawartości przez kogoś tam w porcie w Gdyni! PARANOJA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zaplaciles poniewaz nie bylo podanej wartosci. Obojetnie jaka paczka musi miec zadeklarowana wartosc, najlepiej nie wieksza niz 35 dolkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...