skinny500 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Powiedzmy że pójdziesz do notariusza i będziesz tam prowadził jakieś rozmowy z firmą która ma wykonać projekt - takich rozmów możesz odbyć dziesiątki zanim się ktoś zgodzi to zzrobić tak żeby obu stronom odpowiadało. Inna sprawa że już tysiące osób uważały tak jak Ty że mają rewolucyjny pomysł itp.... Aż tak dobrze śledzisz rozwój web2.0 itp że jesteś taki pewny siebie? czytasz regularnie blogi tematyczne i inne źródła które tym się na codzień zajmują? śledzisz rozwój na prawdę wielu start upów? Jeśli na które kolwiek pytanie nie jesteś pewny czy spokojnie możesz odpowiedzieć 'TAK' to poważnie bym to wszystko przemyślał na Twoim miejscu Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 ja mam swój pomysł na biznes, ale brak funduszy, heh wygrana w totka pozwoliłaby na co miesięczne zyski do końca życia i jeszcze dla wnuków coś zostanie. pomysł na $, nastawienie się na odbiorców, inwestorów najpierw z całej Polski, potem Europy, potem Świata tyle że 150k to by niestarczyło, jak ktoś chce to darowizny w wysokosci minimum 750k prosze na konto, info na PW. A co do TYCH 150 000 zł to jeżeli brak pomysłu to lokaty (np te 6%) lub fundusze, odesetki dopisywane do salda lokaty/funduszy, kaska się sama robi a życie płynie dalej, bo wnioskuje po topicu że gość nie ma co z kasą zrobić wiec niech nie wydaje i nic nie robi jak niema pomysłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam, to znowu ja. Jaki (okolo, mniejwiecej) jest koszta zrobienia serwisu w stylu naszej-klasy.pl , nie wlaczajac w to reklamy, serwerow - chodzi mi tylko o wykkonanie. Samo wykonanie lepiej zlecic to firmie czy komus innemu? Jeslli komus innemu to gdzie mozna takich ludzi znalezc, ja place on tworzy to co mu powiem... Uprzedzajac nie chce nie chce zrobic klona w stylu anszej celi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) hmm... nie tak dawno rozmawiałem o tym z klientem, tylko mowa była nie o naszej-klasie tylko o rozbudowanym portalu społecznościowym. Wykonanie CMSa w jakiejś mniejszej firmie to ok 25 000zł, z tym że wtedy trzeba się nastawić na długi czas realizacji i nigdy nie wiadomo na pewno czy efekt końcowy będzie taki jak się zaplanowało. Sprawdzone firmy są zdecydowanie droższe. Wiem też że ta osoba załatwiła napisanie CMSa za kwotę 5000zł ale do dzisiaj nic pod nim nie ruszyło i nie zapowiada się żeby się to zmieniło bo po prostu jest napisany amatorsko i stwarza masę problemów. Do CMSa już tylko grafika i pocięcie jej + podpięcie pod CMS. Z tym to już różnie, za 3000zł u freelancera to załatwisz, możesz też załatwić za 200zł (grafika jak na zaliczenie w gimnazjum), albo wydać masę kasy w jakiejś dużej firmie (z tym że agencje b. często korzystają z usług freelancerów, więc płacisz za pośrednictwo większość). Jakiś czas temu widziałem chyba na Antywebie dyskusję o tym czy 50 000zł wystarczy na start up w polsce, wypowiadało się sporo osób związanych z tą branżą i wyszło na to że wszystko zależy od tego jaki to ma być portal więc nie ma co generalizować. Jest też taka sprawa że wiele firm będzie miało teoretycznie świetne oferty (chodzi mi o napisanie CMSa), ale to są amatorskie firmy, jak im coś nie wyjdzie to tracisz kasę... Ja już po samych pszukiwaniach osoby do cięcia designów widzę, że wszystkie okazje i pseudo profesjonaliści to mit... Tylko na początku to fajnie wygląda, do póki się nie okazuje, że to nie działa tak jak powinno, to też nie itd... Edytowane 14 Stycznia 2008 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 No wlasnie tegos sie obawiam. Powinno sie placic po otrzymaniu gotowej strony (serwisu) i skonsultowaniu z klientem, w tym wypadku ze mna. Kontaktowalem sie z pewna znajomwa firma i nie pytajac o szczegoly wycenili cos jak nasza-klasa.pl na ok 30 000 z grafika. Pozostaje tylko pyanie jak to zrobia i czy wogole im sie uda. Z jednej strony 30k to nie tak duzo, z drugiej jesli by nie wypalilo do smiechu by mi nie bylo. W sumie najawazniejsza jest idea, nasza-klasa genialnie wykonana nie jest, a przyciagla mase ludzi. Po osiagnieciu pewnego pulapu uzytkownikow/zyskow/wartosci mozna przeprowadzic modernizacje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Płacić przy odbiorze może i będziesz, ale macie podpisaną umowę. Wynajmujesz ekipę ludzi na kilka miesięcy i jeśli im nie zapłacisz to oni tak jakby pracowali za darmo przez ten okres. Sprawa wyląduje w sądzie, wtedy nawet jeśli całości nie będziesz musiał zapłacić to i tak większość, bo CMS na pewno będzie posiadał wszystkie funkcje itp. więc sąd pewnie odliczy jakąś drobną kwotę za niedoróbki i tyle, nie udowodnisz że ten CMS się nie nadaje do użytku. Co do naszej-klasy to tam jest bardzo mało funkcji społecznościowych, ogólnie jego funkcjonalność jest mała w porównaniu do np. portali randkowych itp. Grafika też nie z tej epoki więc wg mnie nie powinieneś się nikogo pytać o wycenę naszej-klasy tylko jakiegoś innego portalu społęcznościowego. I dobrze się zastanów nad tym portalem, bo obecnie są już chyba wszystkie możliwe rodzaje społeczności (jako portale). Nasza-klasa też jest powielaniem starego pomysłu. Jeśli chcesz mieć gwarantowany sukces to musisz wymyślić coś tak przełomowego jak przełomowy był digg.com :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) Odkopie :) Było u nas w LO spotkanie z założycielem NK. Portal wykonany w 4 osoby, jedynie co, to zapłacili 200zł za domene i 1 serwer. A potem już wszyscy wiedza jak bylo :) 30 tys na portal ? To jest coś. To jest dużo pieniędzy, to jest duża inwestycja. Ale jeśli pomysł nie jest trafiony - to jest bzdura. Prawda jest taka - niezależnie, jak dana strona wygląda (bez przesady, oczywiście) to jeśli sam cel, pomysł, funkcjonalność i przesłanie jest trafione, to nabierze sie masa ludzi, która będzie pisac, komentować, "zarabiać" dla nas ;) Bądź co bądź "funkcjonalność" to między innymi zasługa CMSa, który jak widać tani nie jest. Ale można i bez niego stworzyć coś dobrego :) Można za grosze się wybić, można też się w ogóle nie wybić za grubą kasę ;) Co do samej treści tematu, życie z internetu to niepewna sprawa. Przy wielu portalach, można o tym myśleć, ale jeśli mamy 1 który przynosi nam zadowalające zyski, to nie jset dobry pomysł :) Moda na ów portal może się skończyć, wyskoczyć poważna konkurencja. A żyć trzeba :) lepiej dorabiac ;) pozdrawiam Edytowane 24 Marca 2008 przez FoX 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...