Skocz do zawartości
lhorror

Celek 400 Na Przejściówce Slot 1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę MSI 6117 z ustawieniami 66/68/75. Włożyłem do niej Celka 400/66 PGA na przejściówce na Slot 1. Na 66/68 wszystko chodzi bezbłędnie. Po przewaleniu na 75 (450Mhz) winda chodzi stabilnie, ale jak tylko włączę coś wymagającego większej mocy jak na przykład grę i wszystko wisi. Sprawdziłem Bios i okazało się że ciągnie tylko do 433. Był to bios Awarda mimo że na kości jak wół pisze Ami. Nowszego biosu Awarda nie było, więc sieknąłem najnowszy Bios Ami który obsługuje celki do 466. Komp chodzi jak chodził - w Biosie po prawdzie wykrywa, że mam 433, ale tak naprawdę idzie na 450. Odpalenie gry = zwis.

- sprawdzałem płytę z dwoma celkami na slot1, wszystko chodzi stabilnie na 75

- na przejściówce jest jedna zworka ale przełączanie jej nie daje żadnych efektów

- procesor grzeje się minimalnie

- nie chce mi się wierzyć, żeby go nie można było podciągnąć do głupich 450Mhz

- czy na przejściówce zadziała trick z zaklejaniem pinów, żeby podnieść napięcie do 2,2V?

- nie mam już pomysłów o co biega :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek pewnie pójdzie na 450, ale jakieś urządzenie korzystające z magistrali PCI się buntuje. Najprawdopodobniej kontroler dysków.

Rozumiem, że korzystasz z pamięci przynajmniej pc100?

bo pc66 to raczej 72-73 mhz noname-y nie potrafiły przekroczyć.

Pamiętaj, że przy ustawieniu magistrali na 75 MHZ pci bedzie chodzić na 37,5 - przyjeło się, że taka jest mniej więcej granica tolerancji tej magistrali - ale czasami nawet tyle będzie niestabilne.

primo - przetestuj mem-testem - bedziesz wiedział, czy to pamięć nie wyrabia, czy coś na PCI.

i jeszcze jedno - pamiętaj o timingach pamięci - warto by je poluźnić! (CL3 obowiązkowo)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to boski codegen 300w. Tak, pamięci to setki. ale to możliwe żeby coś się buntowało na 75 akurat na tym procku, a na innych nie? Idę zaraz do domu to powalczę z timingami, jak nic nie wyjdzie to power up <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...