Skocz do zawartości
marjam

Acer Aspire 3613--mega Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam koszmarny problem z moim acerem. Wczoraj wieczorem zawiesił się (niebieski ekran, info że zwis i rozpoczęte zrzucanie pamięci fizycznej.) Dioda dysku paliła się, ale przez dłuższy czas nic się nie działo, więc wyłączyłem kompa. No i się zaczęło.

Przy restarcie napisał tylko (zaraz po teście pamięci): Fixed disk 0 (+symbol), mouse initialized... no i "no operating system". Co dziwniejsze, zniknął napęd DVD... Kiedy wymontowałem twardziela, DVD wrócił (nawet udało mi się uruchomić acer recovery, ale co mi po tym bez dysku?). Po ponownym połączeniu HDD, DVD znowu zniknął i zabawa zaczyna się od początku.

Help!!! Co robić? Szykować kasę na nowy dysk?

Edytowane przez marjam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

albo padl dsk albo kontroler (chyba ze dvd i hdd sa na tej samym kanale to wtedy padniety dysk jak dvd statuje) Oczywiscie ze musisz podpiac sprawny dysk i sprawdzic.

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo padl dsk albo kontroler (chyba ze dvd i hdd sa na tej samym kanale to wtedy padniety dysk jak dvd statuje) Oczywiscie ze musisz podpiac sprawny dysk i sprawdzic.

Dzięki za odpowiedź.

Tak też mi się wydaje--raczej dysk, bo dvd odpalił bez problemu... a teraz będę miał zagwozdkę, czy zaryzykować i kupić nowy dysk, czy lecieć z tym do jakiegoś szpeca... bo dysku 2,5" raczej nie uda mi się pożyczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Tak też mi się wydaje--raczej dysk, bo dvd odpalił bez problemu... a teraz będę miał zagwozdkę, czy zaryzykować i kupić nowy dysk, czy lecieć z tym do jakiegoś szpeca... bo dysku 2,5" raczej nie uda mi się pożyczyć...

albo kup sobie kieszeń na usb, dasz 25pln i sprawdzisz dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli, że jak są na jednym kanale, to na pewno HDD? (DVD rusza dopiero po odłączeniu HDD; kiedy HDD jest, DVD nie widzi wcale, nie ma go nawet w biosie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi